Slovensko vstúpilo do šampionátu prehrou proti Česku, rozhodla prvá tretina

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko vstúpilo do šampionátu prehrou proti Česku, rozhodla prvá tretina
Aktualizované
Veľmi kvalitný zápas dopadol v prospech Česka.
Veľmi kvalitný zápas dopadol v prospech Česka.TASR
Slovenskí hokejisti prehrali v úvodnom zápase skupiny B na majstrovstvách sveta proti Česku tesne 2:3. Všetky góly padli v prvej tretine.

Slovensko - Česko 2:3 (2:3, 0:0, 0:0)

Góly: 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši) - 7. Červenka (Kubalík, Chytil), 14. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. Sedlák (Kubalík, Tomášek)

S kapitánom Hrívikom, ale ešte bez Nemca či trojice Mudrák, Lunter a Kudrna, ktorá nebola zapísaná na súpisku, odštartovalo Slovensko svetový šampionát. V bránke nastúpil Škorvánek, chrbát mu kryl Hlavaj. Iba na tribúne ostal tretí gólman Riečický. Tréner Ramsay sa spoliehal na siedmich obrancov a dvanástich útočníkov.

Obranca Jordán nebezpečne strieľaľ zľava, Škorvánek si prikryl bližšiu žrď. Následne mieril tesne nad Kubalík a po šarvátke pred bránkou získali Slováci prvú presilovku, v ktorej z ľavého kruhu napriahol z prvej Martin Chromiak a prekonal Hrubca - 1:0.

Česi však reagovali takmer okamžite. Roman Červenka bol na konci protiútoku troch proti dvom, pri rýchlej sérii prihrávok bol gólman bez šance - 1:1. Kapitán našich západných susedov vzápätí tečoval pokus Chytila iba tesne vedľa.

Bojovnosť našich v útočnom pásme znamenala zisk puku, ktorý od modrej nahodil Mislav Rosandič a aj keď situáciu mal mať Hrubec pod kontrolou, v snahe si puk prihrať hokejkou do lapačky kuriózne a nešťastne ho nasmeroval pomedzi betóny do vlastnej svätyne - 2:1.

Po tvrdom hite Kocha sa vylučovalo na druhej strane, nakoľko Kempný sa chcel pomstiť, lenže počas vlastného oslabenia Česko vyrovnalo. Lukáš Sedlák obišiel bránku a od betónu Škorvánka sa puk odrazil za čiaru - 2:2. Hudáček dokázal vypracovať skvelú prihrávku pred prázdnu bránku na Cehlárika, ten netrafil ju netrafil. Okuliar zblízka strieľal do Hrubca.

Keď do konca prvej tretiny ostávala minúta a 23 sekúnd, Rosandič nechcene zasiahol kolenom Černocha, ktorý odišiel do šatne a slovenský bek dostal trest 5+DKZ. Už po jedenástich sekundách presilovej hry Lukáš Sedlák nasmeroval puk zblízka do siete, krásne ho našiel Kubalík - 2:3. Prvú veľmi zaujímavú tretinu teda vyhralo Česko.

Na začiatku prostrednej časti ustálo Slovensko zvyšom päťminútového oslabenia. Po ňom to vyskúšal od modrej Zbořil, tečovaný puk prešiel za Škorvánka a trafil žrď. Česko malo hernú prevahu. Pri strele Chytila sa puk odrazil od jednej žrde do druhej a von. Potom sa dlhšie nič nedialo, diváci sledovali iba náznaky príležitostí, aj keď Česi mali herne jasne navrch.

Tretiu tretinu otvoril pokus Hrívika, ktorý vypadol z lapačky Hrubca pred prázdnu časť českej svätyne, no Pánik to dostal na korčule a nedorazil puk. Škorvánek podržal pri nebezpečných strelách Smejkala aj Sedláka. Kňažko spomedzi kruhov neuspel.

Sekerou v útočnom pásme si Hudáček vykoledoval dvojminútový trest. Počas neho videl Tomášek pred sebou už len prázdnu bránku, neskutočný zákrok pravou nohou vytiahol obranca Koch. Rovnaký český útočník stroskotal bekhendom na Škorvánkovi, aby Hrubec lapačkou zneškodnil ranu Regendu. Záver bol pred 7 800 divákmi poriadne zaujímavý.

Tréner Ramsay si 102 sekúnd pred záverečnou sirénou zobral oddychový čas a krátko na to odišiel z ľadu Škorvánek. Najväčšiu možnosť v šestici mal Pánik, tesne minul priestor troch žrdí, a tak Slovensko na úvod majstrovstiev sveta prehralo 2:3.

Najlepší hráči zápasu

Slovensko: Mário Grman

Česko: Lukáš Sedlák

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/

Oliver Okuliar, útočník SR: "Myslím si, že sme boli viac ako vyrovnaným súperom a zaslúžili si bod. Začiatok na MS býva zväčša opatrný, teraz tomu tak nebolo. Po prvej tretine začali hrať oba tímy disciplinovanejšie. Určite je na čom stavať do ďalších zápasov."

Andrej Podkonický, asistent trénera SR: "Myslím si, že sme mali dobru prvú tretinu, boli sme lepším mužstvom, vytvorili si viac šancí. Dali sme gól z presilovky. Škoda, že sme hneď inkasovali. Potom sme dostali gól v našej presilovke, následne sme dali lacný gól, keď si to český brankár strelil do bránky. Rozhodla zrejme päťminútová presilovka, v ktorej sme síce dostali iba jeden gól, ale Česi prebrali iniciatívu, zavreli nás párkrát v pásme. Tretia tretina bola vyrovnaná, škoda, že sa nám nepodarilo vyrovnať. Určite sme si bod zaslúžili, takže je to smoliarsky zápas."

Stanislav Škorvánek, brankár SR: "Pre mňa osobne to bol ťažký duel. Prvá tretina nebola podľa mojich predstáv. Boli sme v nej jasne lepší, ale prehrali ju 2:3. Potom to bolo vyrovnané a siahali sme na vyrovnávajúci gól, škoda. Pri prvom góle som to podcenil, myslel som si, že to bude zakončovať k prvej žŕdke a on to šikovne využil. Porovnávať s extraligou sa to nedá, ale urobil som maximum. Spravil som dve pozičné chyby, súper obe využil, čo ma mrzí. Verím, že budeme zbierať víťazstvá. Snažil som sa nastaviť na zápas a nevnímať to okolo, pretože stále neverím, čo sa okolo mňa deje."

Gólový film stretnutia.
Gólový film stretnutia.Flashscore