Švajčiari majú istý postup, slovenská skupina aj naďalej v réžii Švédska. Česko zdolalo Britov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švajčiari majú istý postup, slovenská skupina aj naďalej v réžii Švédska. Česko zdolalo Britov

Aktualizované
Švédi pokračujú v dominantných výkonoch.
Švédi pokračujú v dominantných výkonoch.Profimedia
9. deň hokejových MS v Prahe a Ostrave ponúka porciu šiestich zápasov. Sobotňajší program odštartovali vysoké víťazstvá hokejistov Švajčiarska a Švédska, tešia sa aj hráči Kanady, Nemecka, Česka a Slovenska.

A-skupina

Dánsko - Švajčiarsko 0:8

Švajčiarski hokejisti ešte nepoznajú na MS trpkosť prehry a v sobotu si zaistili postup do štvrťfinále. So štrnástimi bodmi sa prepracovali na čelo tabuľky.

Švajčiari nastúpili na zápas v úlohe favorita a od úvodu svoju pozíciu potvrdzovali. V 5. minúte vystrelil z krídla Nico Hischier a otvoril skóre. Do prvej sirény pridali Švajčiari druhý gól, postaral sa o to po individuálnej akcii obranca Nashvillu Roman Josi. Už 39 sekúnd po začiatku druhej tretiny pridal tretí gól Kevin Fiala v presilovej hre, útočník Los Angeles rozvlnil sieť opäť o tri minúty a Švajčiari mierili za pohodlným ziskom troch bodov. V 43. minúte skóroval Calvin Thurkauf dokonca v oslabení a zvýšil na 6:0. Skóre uzavrel v 55. minúte Tristan Scherwey.

Kanada - Fínsko 5:3

Sobotný šláger priniesol atraktívny hokej, v ktorom nebola núdza o zaujímavé momenty. Lepšie začali Fíni, ktorí viedli už v 4. minúte 2:0. Najprv sa presadil z dorážky Puljujärvi a následne využil presilovku po ukážkovej kombinácii Puustinen. Kanaďania postupne vyrovnali hru a vzápätí aj skóre, keď sa presadili Cozens a Tanev. Jeho gól musel odobriť videorozhodca, záznam ukázal, že puk prešiel za bránkovú čiaru.

Druhú tretinu začali svižnejšie severania, v 26. minúte Innala netrafil odkrytú bránku. Obhajca titulu odpovedal šancami Mercera a Paula. V čase najväčšieho kanadského tlaku však rozbehli Suomi akciu, ktorá pokračovala delovkou Vittäsmakiho, puk sa po odraze od zadného mantinelu dostal k Puljujärvimu a ten ho poslal do odkrytej siete - 2:3. Potom sa negatívne zviditeľnil Byram, ktorý zasiahol strelca tretieho fínskeho gólu úmyselne hokejkou medzi nohy a dostal 5 min + DKZ. Hra 4 na 4 viac vyhovovala Kanade, keď vyrovnal Power, následnú dlhšiu presilovku Fíni nevyužili. 

V tretej časti sa čakalo na vážnejšiu chybu, ktorá rozhodne. Granlund a Mercer ešte svoje šance nevyužili, ale v 52. min už Hagel skóroval, keď ho nezištne našiel Tavares - 4:3. Severania v závere zatlačili súpera pred jeho bránku, ale vyrovnávajúceho zásahu sa nedočkali, keď Binnington vychytal Hyryho. Naopak, Mercer do prázdnej fínskej bránky spečatil na konečných 5:3.

Kanaďania sa posunuli v tabuľke na druhé miesto, keď sa so 14 bodmi vyrovnali lídrovi skupiny Švajčiarsku. Práve s ním odohrajú ďalší zápas v nedeľu o 20:20. Fíni, ktorí zostali so siedmimi bodmi na štvrtom mieste a stále nemajú istú účasť vo štvrťfinále, nastúpia v pondelok v rovnakom čase v dôležitom dueli proti piatemu Dánsku.

Zostrih zápasu Kanada - Fínsko.
Flashscore

Česko - Veľká Británia 4:1

Českí hokejisti si v sobotnom stretnutí A-skupiny MS v Prahe poradili s Veľkou Britániou a vrátili sa na čelo tabuľky. Domáci hráči, ktorí nastúpili už aj so zámorskou posilou Martinom Nečasom, v zápase jasne dominovali, na strely vyhrali 45:15. Triumf režíroval prvý útok ČR, Lukáš Sedlák sa blysol dvoma gólmi a asistenciou, Roman Červenka asistoval pri všetkých štyroch presných zásahoch.

Česi si pripísali piate víťazstvo a vedú tabuľku o bod pred Švajčiarskom a Kanadou, tí však odohrali o zápas menej. Domáci reprezentanti majú teraz dva dni voľna, svoje účinkovanie v skupine zakončia utorkovým súbojom s obhajcami titulu Kanaďanmi (16:20). Briti stále čakajú na prvý bod na šampionáte, v pondelok nastúpia v kľúčovom dueli o záchranu proti siedmemu Nórsku (16:20), za ktorým zaostávajú o tri body.

Zostrih zápasu Česko - Veľká Británia.
Flashscore

B-skupina

Lotyšsko - Švédsko 2:7

Prvá tretina priniesla veľkú prevahu Švédov. Severania sa do súpera zahryzli a už v siedmej minúte viedli o dva góly. Prvý dal strelou spomedzi kruhov Rasmus Dahlin, a o chvíľu neskôr skóroval z druhej vlny Jonas Brodin. Lotyši mali len pár šancí, delovka Jaksa skončila iba na žŕdke. V zaujímavom druhom dejstve najskôr Lotyši v priebehu 23 sekúnd vyrovnali zásluhou Kasparsa Daugavinša a Robertsa Mamčicsa a mohli ísť aj do vedenia.

Po nešetrnom faule Dahlina totiž hrali päťminútovú presilovku, no severania sa ubránili. Potom prišla švédska lavína, v priebehu 26 sekúnd dali Tre Kronor tri góly. Dvakrát sa presadil Fabian Zetterlund a raz Joel Eriksson Ek. Skóre 2. tretiny uzavrel Marcus Pettersson už do bránky Eriksa Vitolsa, ktorý nahradil Elvisa Merzlikinsa.

V tretej tretine sa najskôr obohatili štatistiky o zoznam vylúčených, Švédi si napokon dokráčali pre zaslúžený triumf. Ten spečatil v 59. minúte Marcus Johansson. Na konte majú plný počet 15 bodov a tešia sa na štvrťfinále. Jedným z rozhodcov tohto zápasu bol Slovák Tomáš Hronský, čiarovým jeho krajan Oto Durmis. Švédom sa navyše podaril rekord MS, pretože za 26 sekúnd skórovali až trikrát.

Zostrih zápasu Lotyšsko - Švédsko.
Flashscore

Nemecko - Poľsko 4:2

Oba tímy nastúpili na druhý zápas v priebehu dvoch dní a od úvodných minút sa hral vyrovnaný hokej. Na bezgólovej prvej tretine, v ktorej mali herne mierne navrch Nemci, nič nezmenili ani dve presilovky. V 26. minúte nevyužil poľský útočník Macias sľubnú šancu a Ehl z následného protiútoku prestrelil brankára Zabolotného - 1:0. V 36. minúte Dziubinski hodil hokejku v šanci Nemcov a Peterka z trestného strieľania zvýšil na 2:0. Keď Ehliz v 45. minúte zvýšil na 3:0, vyzeralo to na jasnú záležitosť Nemcov.

Poliaci sa však nevzdali a do zápasu ich vrátil Wajda pokusom z ostrého uhla - 3:1. Krátko na to využili zmätok v obrane súpera a Komorski dorazil vlastnú strelu - 3:2. Poliaci však nezvládli už nasledujúce striedanie, Reichel sa dostal do úniku, ktorý zakončil dorážkou Peterka - 4:2.

Francúzsko - Slovensko 2:4

Prečítajte si náš zápasový sumár.