Tri zmeny Slovákov pred Nemeckom. Prichádzajú Tomek s Gachulincom, premiéra Petrovského

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tri zmeny Slovákov pred Nemeckom. Prichádzajú Tomek s Gachulincom, premiéra Petrovského
V tíme Slovenska nastali zmeny.
V tíme Slovenska nastali zmeny.AFP
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay (73) urobil pred druhým týždňom prípravy na MS tri zmeny v kádri. Na dvojzápas do Nemecka nepocestujú brankár Filip Belányi (23) a zranený obranca Dávid Mudrák (23), nahradia ich Matej Tomek (26) a Daniel Gachulinec (30). Tím doplní 19-ročný útočník Servác Petrovský, ktorý môže absolvovať premiéru v národnom tíme.

Nemecko - Slovensko (štvrtok, 19:30)

Asistent trénera Peter Frühauf pre webstránku hockeyslovakia.sk na margo zmien uviedol: "Zraneného Mudráka nahradí Gachulinec. Má skúsenosti, Slovensko už reprezentoval na svetových šampionátoch. Nateraz doplní našich sedem bekov. Matej Tomek je skúsený brankár, ktorý sa ide pobiť o miestenku na MS."

"Servác Petrovský patril k lídrom našej dvadsiatky. Ide o skúseného hráča, čo sa týka juniorského hokeja. V sezóne odohral už veľa zápasov, zbieral v nich takmer bod na zápas. Mohol by nás veľmi milo prekvapiť, preto sme sa rozhodli ho vyskúšať," dodal.

Slováci majú za sebou prvý týždeň oficiálnej prípravy na svetový šampionát. V Humennom absolvovali päťdňový kemp, počas ktorého odohrali dve prípravné stretnutia so Švajčiarmi a v oboch zvíťazili (3:0 a 5:3).

Program Slovákov do konca prípravy.
Program Slovákov do konca prípravy.Flashscore

Po úvodnom dvojzápase pristúpili tréneri k niekoľkým zmenám. V prípade Mudráka išlo o vynútený stav, keďže si v prvom dueli proti Švajčiarsku zlomil palec na ruke, pričom dobu rekonvalescencie odhadujú lekári na tri až šesť týždňov.

Brankár Tomek patril k oporám Litvínova v tejto sezóne. V základnej časti odchytal 36 duelov s 23 víťaznými zárezmi a takmer 91-percentnou úspešnosťou zásahov. V 13 dueloch play-off si štatistiky vylepšil na takmer 94 percent.

Obranca Gachulinec odštartoval sezónu v bratislavskom Slovane, no dohral ju vo Zvolene. S reprezentačným dresom už má skúsenosti, dvakrát si ho obliekol aj na svetovom šampionáte.

Petrovský je nováčikom v mužskej reprezentácii. Draftová voľba Minnesoty Wild (185. miesto) má za sebou tretiu produktívnu sezónu v kanadskej juniorskej súťaži OHL v drese Owen Sound Attack. Vo všetkých troch ročníkoch si držal skoro jednobodový priemer na zápas a bol oporou juniorskej reprezentácie na MS hráčov do 20 rokov. Na uplynulom turnaji vo Švédsku nastúpil vo všetkých piatich dueloch a získal deväť bodov za päť gólov a štyri asistencie.

"Som veľmi rád za pozvánku do reprezentácie. Zastihla ma doma počas oddychu, keďže som zo zámoria priletel len pred niekoľkými dňami. Sezóna z tímového hľadiska nedopadla dobre, opäť sme vypadli v 1. kole play-off."

"Individuálne som sa však cítil najlepšie z troch rokov v klube, aj preto si vážim pozvánku do reprezentácie. Vôbec som ju nečakal. Budem sa snažiť nazbierať čo najviac skúseností a ukázať, že som ju dostal zaslúžene. Bojovať o účasť na majstrovstvách sveta je veľká motivácia," povedal Petrovský pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Slováci sa do Nemecka presunú v stredu. Kemp si rozložia v Kaufbeurene, kde vo štvrtok od 19:30 odohrajú prvý z dvoch prípravných súbojov proti domácemu výberu. Po dni voľna sa v sobotu presunú do Augsburgu, kde ich čaká druhý vzájomný súboj od 17:00.

Nominácia Slovenska na dvojzápas proti Nemecku v Kaufbeurene a Augsburgu (15. až 22. apríla 2024):

Brankári: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Dávid Hrenák (Bílí Tygři Liberec), Matej Tomek (Litvínov)

Obrancovia: Patrik Bačik (HC'05 Banská Bystrica), Boris Brincko (HK Poprad), Martin Bučko (Škoda Plzeň/Dynamo Pardubice), Daniel Gachulinec (HKM Zvolen), Andrej Golian (Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec),, Rayen Petrovický (Dukla Trenčín)

Útočníci: Jozef Baláž (Dukla Trenčín), Lukáš Cingel, Andrej Kollár (obaja Kometa Brno), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Marek Hecl, Matej Kašlík (obaja HKM Zvolen), Andrej Kukuča (HK Poprad), Silvester Kusko (HC Olomouc), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Oliver Okuliar, Alex Tamáši (obaja Mountfield Hradec Kárlové), Servác Petrovský (Owen Sound Attack)