Dvorský, Kulich i hviezdička z Bostonu. Vyberáme najlepších hráčov MSJ z každého tímu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dvorský, Kulich i hviezdička z Bostonu. Vyberáme najlepších hráčov MSJ z každého tímu
Poitras bude jediným hráčom na MSJ s viac ako 20 zápasmi v NHL.
Poitras bude jediným hráčom na MSJ s viac ako 20 zápasmi v NHL.Profimedia
Do začiatku hokejových majstrovstiev sveta do 20 rokov zostávajú hodiny, šampionát na prelome rokov bude opäť veľkou prehliadkou talentov. Flashscore Správy vybrali najlepšieho hráča každého z desiatich účastníkov podujatia.

Matthew Poitras (Kanada)

Rodák z ontarijského mesta Ajax bol vybraný na drafte do NHL v roku 2022 v druhom kole z celkového 54. miesta. Boston ukázal, že aj keď hráča jeho kvalít tímy pomerne dlho prehliadali, tak si vybral správne. Po 95-bodovej minulej sezóne v OHL naskočil do profiligy a okamžite ukázal svoj obrovský potenciál.

Je jedným z riešení po odchode Bergerona a Krejčího do dôchodku. Počas doterajších 27 stretnutí získal trinásť bodov za päť gólov a osem asistencií. Len trikrát bol vylúčený a priemerne nastupuje na okolo pätnástich minút. Kanada naňho čakala do poslednej chvíle, preto nechala jedno miesto na súpiske voľné. V minulosti pritom nikdy nereprezentoval.

Axel Sandin Pellikka (Švédsko)

Švédsky výber bude veľmi silný, pretože jeho súčasťou je množstvo hráčov vybraných v prvom kole draftu, ktorí takmer totožne zbierajú skúsenosti v domácej SHL. Obrovský potenciál má obranca Sandin Pellikka, ktorý je už druhý rok pevnou súčasťou seniorského tímu Skellefteå, toto leto si ho na drafte z celkového 17. miesta vybral Detroit.

Počas aktuálneho ročníka najvyššej súťaže odohral 25 stretnutí a strelil deväť gólov, čo je najvyšší počet spomedzi bekov a zároveň sa dostal aj do prvej desiatky produktivity obrancov. Rodáka z mesta Gällivare zdobí všetko, čo má mať moderný ofenzívny obranca, už teraz v klube hráva presilovky.

Cutter Gauthier (USA)

Americký útočník sa narodil vo švédskom meste Skellefteå, keďže jeho otec Sean bol v tom čase brankárom tohto mužstva. Gauthiera si minulý rok na drafte vybrala Philadelphia ako celkovú päťku, ale sám do profiligy neponáhľa. Pôsobil v úspešnom americkom projekte, momentálne je druhý rok členom Boston College v NCAA, kde celkovo odohral 49 zápasov a získal 60 bodov (29+31).

Na konte má striebro z MS do 18 rokov a bronz z MSJ. Pred rokom bol s desiatimi bodmi tretí najproduktívnejší člen výberu USA. Fantasticky mu vyšli aj tohtoročné seniorské MS, keďže pri svojej prvej seniorskej skúsenosti strelil v desiatich dueloch sedem gólov a pridal dve asistencie. V celkovej produktivite šampionátu mu patrilo ôsme miesto a bol druhý najlepší strelcec.

Konsta Helenius (Fínsko)

Fíni v ostatných rokoch ustúpili z pozícii na juniorských majstrovstvách sveta a tiež draftu NHL. Preto sa oči fanúšikov aj odborníkov zameriavajú na najmladšieho hráča v tíme. Stále iba 17-ročný Helenius druhý rok nastupuje za Jukurit. Počas predošlej sezóny mal v 33 dueloch prestížnej Liigy na konte jedenásť bodov, teraz po 28 stretnutiach nazbieral už rovných dvadsať za osem gólov a dvanásť asistencií.

Rodáka z mestečka Ylöjärvi a odchovanca Tappary čakajú prvé MSJ. Jeho výkony budú veľmi pozorne sledovať skauti NHL, keďže v nadchádzajúcom drafte by sa mal dostať do prvej desiatky, niektoré predikcie hovoria aj o vysokom piatom mieste.

Jiří Kulich (Česko)

Jednoznačne najväčšia hviezda v českom výbere. Talentovaného krídelníka si pred rokom vybralo v závere prvého kola draftu Buffalo, za ktoré nedávno debutoval v NHL. Zároveň má v prebiehajúcej sezóne AHL na konte v 22 dueloch rovnaký počet bodov (16+6).

Minulý rok bol na MSJ najproduktívnejší hráč pri ceste do strieborného finále. Jeho sedem gólov bol po Bedardovi druhý najvyšší počet. Kulicha čakajú tretie MSJ, v minulosti bol kapitán aj na MS U18. Napriek nízkemu veku má bohaté seniorské skúsenosti, ešte pred draftom odohral kompletnú sezónu v extralige za Karlovy Vary.

Dalibor Dvorský (Slovensko)

Slovensko bude mať najväčšiu silu v ofenzíve. Keď sa pozrieme na súpisku, jej lídrom by mali byť viacerí hráči, ale vybrali sme desiatku tohtoročného draftu. Síce mu nevyšiel úvod ročníka vo švédskom Oskarshamne, ale z celého tímu trénera Ivana Feneša má najväčšie seniorské skúsenosti, nakoľko dva roky odohral za AIK medzi mužmi a už ako pätnásťročný obliekal dres Banskej Bystrice.

Navyše po príchode do zámorskej Sudbury žiari. Počas dvadsiatich duelov nazbieral fantastických 34 bodov za osemnásť gólov a šestnásť asistencií. Keď sa pozrieme na súpisku, tak hráči ako Mešár, Mišiak, Čiernik, Honzek či Sýkora sú zárukou vysokej kvality.

Rodwin Dionicio (Švajčiarsko)

Švajčiarsky výber so svojou najväčšou hviezdou počítať nemôže, pretože Dallasom v prvom kole draftovaný obranca Lian Bichsel nedávno odišiel z AHL na hosťovanie do švédskeho tímu Rogle a rozhodol sa v ňom zotrvať, aby bojoval o svoje miesto. Obával sa, že ak by vypadol na takmer mesiac, ocitol by sa mimo zostavy.

Helvéti vo svojom tíme nemajú žiadne výraznejšie meno, ktoré by na prvý pohľad bilo do očí. Lídrom tak podľa všetkého bude kreatívny obranca Rodwin Dionicio, ktorého si Anaheim tento rok vybral v piatom kole draftu. Tretiu sezónu hrá v OHL, počas aktuálneho ročníka absolvoval 26 stretnutí a získal 29 bodov. Priemer bodu na zápas mal už v predošlom ročníku. Čakajú ho už tretie MSJ.

Julian Lutz (Nemecko)

Nemecký hokej v ostatných rokoch výrazne napreduje. Jedným z najtalentovanejších hráčov je tento šikovný útočník, ktorého si v druhom kole minuloročného draftu z celkového 43. miesta vybrala Arizona.

Lutz predošlé dve sezóny pravidelne nastupoval za Mníchov v poprednej DEL-ke, predtým si vyskúšal aj nadnárodnú IceHL, keďže niekoľko rokov bol členom kvalitnej hokejovej školy v Salzburgu. V lete sa presunul do zámoria, nastupuje za Green Bay Gamblers v USHL, kde je spoluhráčom Adama Gajana a Libora Nemca. V devätnástich odohraných stretnutiach nazbieral 23 bodov (10+13).

Dans Ločmelis (Lotyšsko)

Jednoznačne najväčšie meno v lotyšskom výbere, na ktoré sa spolieha celý národ povzbudený historickým bronzom zo seniorských majstrovstiev sveta. Ločmelis bol súčasťou tohto tímu, hoci mal iba devätnásť rokov. Počas deviatich stretnutí na šampionáte strelil dva góly a pridal jednu asistenciu.

Teraz bude kapitán juniorského mužstva, ktoré reprezentuje tretí raz po sebe. Rodáka z Jelgavy minulý rok v štvrtom kole z celkového 119. miesta draftoval Boston. Ako mladý odišiel z rodnej krajiny do švédskeho klubu Luleå HF, za ktorý dvakrát nastúpil aj medzi mužmi v SHL. Počas predošlého ročníka bol štvrtý najproduktívnejší hráč veľmi kvalitnej švédskej juniorskej ligy. Od leta sa pobral univerzitnou cestou, nastupuje za UMass v NCAA.

Petter Vesterheim (Nórsko)

Nóri majú vo svojom tíme dvoch hráčov, ktorí tento rok reprezentovali na seniorských MS. Jeden z nich je Noah Steen a druhý práve Vesterheim. V siedmich stretnutiach síce nebodoval, ale nazbieral cenné skúsenosti. Druhý rok nastupuje za švédsky tím Mora, kde síce odohral viac v juniorke, má priemer viac ako bod na stretnutie, ale počas aktuálneho ročníka absolvoval už 24 stretnutí v seniorskej súťaže Allsvenskan, získal deväť bodov (1+8).

Pred rokom pomohol škandinávskej krajine vrátiť sa medzi juniorskú elitu siedmimi bodmi v piatich dueloch. Nóri majú vo svojom tíme ešte jedno zaujímavé meno. Michael Brandsegg-Nygård by budúci rok mal byť draftovaný možno už na desiatom mieste a s určitosťou sa stane najvyššie vybraným hráčom histórie z tejto krajiny.