Chce nielen 300 víťazstiev, ale aj Stanleyho pohár. Halák bol z telefonátu nadšený

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chce nielen 300 víťazstiev, ale aj Stanleyho pohár. Halák bol z telefonátu nadšený

Jaroslav Halák robí maximum, aby presvedčil Canes na skúške.
Jaroslav Halák robí maximum, aby presvedčil Canes na skúške.Profimedia
Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák chce uspieť na skúške v Caroline Hurricanes. S mužstvom NHL trénuje od pondelka a mal by v tíme nahradiť Frederika Andersena (34), ktorý má problémy so zrážanlivosťou krvi a bude mimo hry bližšie nešpecifikovaný čas.

Zranenie nepraje, nadšený z telefonátu

Tridsaťosemročný brankár prišiel do Caroliny ako voľný hráč. Podľa oficiálnej stránky by mal byť až tímovou trojkou a tréneri sa budú spoliehať na Anttiho Raantu a Piotra Kočetkova. "Nikdy nechcete, aby sa niekto zranil, ale zároveň som bol nadšený, keď mi zavolali. Stále mám motiváciu dosiahnuť 300 víťazstiev v lige. Je to jeden z mojich osobných cieľov. Samozrejme, že chcem vyhrať aj Stanleyho pohár. To je tímový cieľ, ale ako som povedal, idem krok za krokom, deň za dňom a uvidíme, čo sa stane," povedal Halák, ktorý môže nastúpiť za "Canes" len v prípade, že podpíše zmluvu.

Slovenský brankár v uplynulej sezóne pôsobil v New Yorku Rangers, za ktorý odchytal 25 zápasov s priemerom 2,72 inkasovaného gólu na zápas a 90,3 % úspešnosťou zákrokov. Počas svojej kariéry v zámorí hral aj za Vancouver, Boston, NY Islanders, Washington, Buffalo, St. Louis a Montreal, ktorý ho draftoval v roku 2003 z 271. miesta.

V profilige odohral 581 zápasov základnej časti s priemerom 2,50 gólu a 91,5 % úspešnosťou, vychytal 53 shutoutov a dokopy 295 víťazstiev. V 39 stretnutiach play-off má bilanciu 2,48 inkasovaného gólu na zápas a 91,9 % úspešnosť. Halák je dvojnásobný držiteľ trofeje Williama M. Jenningsa pre brankárov s najmenším počtom inkasovaných gólov v základnej časti. V roku 2012 ju získal s Brianom Elliottom v St. Louis a v sezóne 2019/20 s Tuukkom Raskom v Bostone.

Na 18. sezónu v profilige je pripravený

Vedenie Caroliny sa rozhodlo vyskúšať Haláka aj pre prípad, keby sa zranil ďalší brankár. Mužstvo by muselo potom siahnuť po Yanivovi Peretsovi, ktorý odohral na profesionálnej úrovni len štyri stretnutia v ECHL. Podľa Halákovho agenta Allana Walsha je slovenský brankár pripravený nastúpiť aj vo svojej 18. sezóne v profilige.

Jednotka tímu by mal byť po zranení Andersena Fín Raanta, ktorý v prebiehajúcej sezóne nastúpil na päť duelov a vychytal tri víťazstvá s priemerom 3,03 inkasovaných gólov a 87,05 % úspešnosťou zákrokov. "Môj prístup sa v podstate nemení. Je, samozrejme, nešťastné, že Freddie bude nejaký čas mimo hry, ale musím pokračovať ďalej. Stále je ešte len začiatok sezóny. Pôjdeme deň po dni a budeme sa snažiť nemyslieť príliš dopredu," uviedol Raanta.