Draftové profily Slovákov: Alex Čiernik na rozmedzí úvodných kôl

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Draftové profily Slovákov: Alex Čiernik na rozmedzí úvodných kôl

Do ktorého klubu bude draftovaný Čiernik?
Do ktorého klubu bude draftovaný Čiernik?Profimedia
Draft do NHL 2023 sa nezadržateľne blíži a Slovensko bude mať znova kvalitné zastúpenie. Flashscore Správy prinášajú predstavenie piatich najväčších nádejí. Ako piaty je útočník Alex Čiernik (18).

Alex Čiernik

Narodil sa v Nemecku a na Slovensku nikdy nepôsobil. Jeho otec Ivan po siedmych rokoch v zámorí a 91 zápasoch v NHL za Ottawu a Washington v roku 2004 odišiel do Wolfsburgu, kde prišiel na svet Alex. S hokejom začínal v Kolíne, už ako štrnásťročný sa presunul do Švédska.

Švédska cesta

Prvé hokejové kroky u Severanov robil v klube Flemingsbergs, kde sa z kategórie U16 prepracoval až k debutu medzi seniormi. Počas ročníka 2019/20 zaknihoval skvelých 55 bodov v 33 dueloch dorasteneckej súťaže U18. V roku 2020 prestúpil do tímu Södertälje, zažil premiéru medzi mužmi v kvalitnej druhej najvyššej súťaži Allsvenskan.

Počas ročníka 2021/22 už nastúpil na jedenásť stretnutí a na MS do 18 rokov pomohol Slovensku postúpiť z B-kategórie. V piatich dueloch strelil päť gólov a pridal sedem asistencií. Zároveň mal priemer viac ako bod na stretnutie medzi švédskou juniorskou elitou. Siedmimi bodmi prispel k striebru na Hlinka Gretzky Cupe.

V priebehu predošlej sezóny 2022/23 absolvoval za Södertälje a Västerviks v Allsvenskan dokopy 28 stretnutí s dvanástimi kanadskými bodmi (3+9) a z hráčov pre draft NHL 2023 bol celkovo druhý za Dvorským. Reprezentačný dres si obliekol na MSJ, kde strelil dva presné zásahy a pridal jednu asistenciu.

Kde by sa mohol umiestniť?

Čiernik zažil v rebríčkoch pokles. Zatiaľ čo pred rokom bol na úrovni záveru prvého kola, teraz to nevyzerá na lepšie umiestnenie ako na konci druhého kola, čo je ale stále pomerne vysoká pozícia.

Silné a slabé stránky

"Je to rýchly tvorca hry a dynamický korčuliar, ktorý vie spraviť viac, než by ste pri jeho postave čakali. Darí sa mu pri zakladaní útokov, vytvára úniky a svojou rýchlosťou robí obrancom problémy. S pukom hrá s veľkou istotou. Má tiež dobré schopnosti v presilovej hre, vytvárať šance či zakončovať," hovoril Scott Wheeler.