Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Faktory Draisaitl a McDavid. Nemec ako vzor utlmeného ega, Kanaďan s excelentnými manévrami

Unikátnosť Draisaitla a McDavida neuniká pozornosti súperov.
Unikátnosť Draisaitla a McDavida neuniká pozornosti súperov.Profimedia
Hokejistom Edmontonu nevyšiel vstup do finálovej série zámorskej NHL proti Floride a najlepší útok play-off sa v úvodnom stretnutí nepresadil ani raz. V tíme Oilers napriek fantastickej fazóne súperovho brankára Sergeja Bobrovského (35) neklesajú na duchu. Hlavný kouč Kris Knoblauch (45) považuje výkon v prvom zápase za dobrý, ale očakáva jeho ďalšie zlepšenie a vyzdvihuje úlohu Leona Draisaitla (28).

Schopnosť nemeckého centra prispôsobiť sa potrebám mužstva púta už dlho pozornosť analytikov. Tí oceňujú jeho produktivitu i 10 gólov v play-off vo svetle totálnej tímovosti, keď aj podľa nhl.com predstavuje vzorový príklad utlmenia vlastného ega.

Kým v presilovkách Draisaitl páli často, v štandardnej hre skôr rieši spletité situácie, vymýšľa akcie a prihráva. Vo fázach, keď nastupuje s McDavidom, najväčšiu osobnosť vyhľadáva neustále. So zámerom prihrať kamarátovi na gól alebo mu umožniť jeho excelentné manévre v útočnom pásme, ktoré vedú k väčším či menším šanciam.

McDavid ako prvý center má počas sezóny po svojom boku najlepšieho strelca nadstavby Hymana a 20-bodového Nugenta-Hopkinsa. Draisaitl mal v prvom finále na krídlach Kanea (8 bodov v play-off) a málo skúseného Hollowaya (4). Obaja sa v druhom útoku vyskytovali v niektorých zápasoch aj predtým, podobne ako ďalší krídelníci, ale v semifinále proti Dallasu (z 1:2 na 4:2) hrali s Draisaitlom Perry a McLeod.

"Na Leona sa veľmi spoliehame. Mal po svojom boku už veľa hráčov, pravdepodobne najviac v súťaži. Je veľmi flexibilný," uviedol Knoblauch, ktorý chce zvýšiť produktivitu menej bodujúcich hráčov. Práve ich spojenie s Nemcom má byť podľa lodivoda motiváciou: "Je to pre nich príležitosť skutočne zintenzívniť svoju hru. Môžu ukázať, čo dokážu, pretože keď hráte s Draisaitlom, chcete s ním aj zostať. Chcete byť čo najlepší."

Takto tréner Oilers argumentuje, keď sa ho pýtajú, prečo dvaja fenomenálni hráči nehrajú spolu viac, keď im to klape v presilovkách i v striedaniach po oslabeniach, v ktorých Draisaitl zaskakuje za vyčerpaného bojovníka Nugenta-Hopkinsa. "Pre Leona to nie je vždy jednoduché, keď dostáva nových spoluhráčov. Je zrejmé, že spolu s Connorom sú veľmi nebezpeční, ale myslím si, že pre tím je lepšie, keď každý figuruje v inej formácii," povedal kouč.

Tak či onak, spojenie oboch superhviezd funguje všade, na striedačke i v lete v Toronte a jeho okolí, kde spolu trénujú. Sú priatelia a spája ich misia Stanley Cupu. "Sme na seba roky zvyknutí, spoločne prežívame striedanie po striedaní, tretinu po tretine, zápas po zápase, všade," hovorí Draisaitl.

McDavid patrí k najlepším hokejistom súčasnosti.
McDavid patrí k najlepším hokejistom súčasnosti.TASR

Nemec spolu so svojím kanadským spoluhráčom atakujú niektoré štatistiky "nedotknuteľných" legiend Gretzky - Lemieux. Kraľujú medzi aktívnymi hráčmi štatistikám priemeru získaných bodov na zápas v play-off. Obaja odohrali počas kariéry vo vyraďovačke 68 duelov, v ktorých McDavid nazbieral 106 bodov s priemerom 1,56 na zápas. Draisaitl má na konte iba o bod menej a priemer 1,54. Ťahúňom Edmontonu sa približujú iba Nathan MacKinnon (1,30) a Mikko Rantanen (1,25).

Práve vyjadreniami o tejto unikátnej dvojici upriamil pozornosť na ďalší priebeh finále a silu súpera tréner Floridy Paul Maurice. "Zvykli sme si, akí sú títo dvaja hráči dobrí a chápem prečo. Vidíte ich každý večer, sú dynamickí a výnimoční. A po čase si na to zvyknete do takej miery, že si začnete hovoriť - prečo sa to nedeje každé striedanie? - ale ono sa to deje takmer vždy," vravel kouč Panthers.

"Sú to naozaj výnimoční hráči, pretože vo všetkých aspektoch hry môžete robiť všetky veci správne a stále ich nemáte ako zastaviť,“ vysvetlil.