Gólová rozlúčka Toewsa, železná séria Kessela a trofej pre McDavida

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gólová rozlúčka Toewsa, železná séria Kessela a trofej pre McDavida

Legenda Chicaga končí vo svojom milovanom klube.
Legenda Chicaga končí vo svojom milovanom klube.TASR
Jonathan Toews (34) odohral posledný zápas v drese Chicaga a uzavrel tak svoju bohatú a úspešnú kapitolu s Blackhawks v NHL. Kanaďan sa rozlúčil gólom proti Philadelphii.

Vedenie klubu oznámilo, že so svojím kapitánom nepredĺži zmluvu a po vypršaní osemročného kontraktu sa stane neobmedzeným voľným hráčom. Odchodom dlhoročného lídra “jastrabov” sa končí éra Chicaga, Toews bol posledný pamätník úspešného tímu, ktorý v rokoch 2010, 2013 a 2015 získal trikrát Stanleyho pohár.

V priebehu sezóny sa s Blackhawks rozlúčil aj Patrick Kane, ktorého vedenie klubu vymenilo do New Yorku Rangers. Toews odohral v drese Blackhawks od sezóny 2007/08 celú kariéru v NHL, nastúpil na 1067 zápasov s bilanciou 372+511. Kariéru ešte neukončil, v lete sa rozhodne, čo bude robiť ďalej.

Viac ako 13 sezón bez jediného vynechaného duelu má za sebou Phil Kessel. Útočník Vegas nastúpil na 1064 zápasov bez prerušenia a je na čele historického poradia “železných mužov” NHL. Unikátnu sériu začal 35-ročný americký útočník 3. novembra 2009 ešte ako hráč Toronta. Neskôr hral za Pittsburgh, Arizonu a v drese Golden Knights si teraz odkrútil premiérovú sezónu, v ktorej nazbieral 36 bodov (14+22).

Celkovo má bilanciu 1286 zápasov, 413 gólov a 579 asistencií a na konte dvakrát zisk Stanleyho pohára (2016 a 2017 s Pittsburghom). S Vegas vyhral v prebiehajúcom ročníku Západnú konferenciu i Pacifickú divíziu a zahrá si play-off.

Prvý gól v NHL strelil vo svojom druhom zápase obranca New Jersey Luke Hughes. Rozhodol v predĺžení o víťazstve Devils nad Washingtonom 5:4. Asistenciu si pri jeho góle pripísal jeho brat Jack. Štrnástykrát v kariére sa stalo, že na prvom góle v profilige sa podieľal pri strelcovi aj jeho brat. Naposledy sa to stalo 8. októbra 2000, keď pri prvom zásahu Daniela Sedina asistoval jeho brat Henrik. V noci na piatok sa do štatistík zapísal aj tretí z bratov Hughesovcov, obranca Vancouveru Quinn zaznamenal tri asistencie.

Brankár Tampy Bay Brian Elliott nepustil za chrbát ani jednu z 32 striel Detroitu (5:0) a zaznamenal 45. shutout v kariére. Z aktivnych brankárov majú viac čistých kont len Marc-Andre Fleury (73), Jonathan Quick (58) a Jaroslav Halák (53).

Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti NHL získa tretíkrát za sebou a piatykrát v kariére Connor McDavid, ktorý prispel asistenciou k víťazstvu Edmontonu nad San Jose 5:2 . V tomto ročníku má na konte spolu 153 bodov (64+89).

Prakticky vo vrecku už má premiérovo aj Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho strelca so 64 zásahmi. McDavida môže už len teoreticky ohroziť útočník Mikko Rantanen, to by však musel v poslednom zápase v Nashville streliť deväť gólov. Rantanen skóroval v noci proti Winnipegu a s 55 gólmi prekonal klubový rekord Colorada, ktorý od sezóny 2000/01 držal Joe Sakic.