Na rad prídu neskoro, ale môžu byť kvalitou. Bude do NHL draftovaný aj Maďar či Talian?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Na rad prídu neskoro, ale môžu byť kvalitou. Bude do NHL draftovaný aj Maďar či Talian?
Hadobás je momentálne asi najväčším maďarským talentom.
Hadobás je momentálne asi najväčším maďarským talentom.Profimedia
Ako to už býva zvykom, draft ešte neznamená, že máte jasne nalinkovanú budúcnosť. Sklamali mnohí vysoko vybraní hráči, vyskočili tí, od ktorých sa to nečakalo. To môže byť prípad aj viacerých tohtoročných kandidátov z hokejovo menej úspešných krajín.

Damian Clara

Aj keď sa už stalo, že do NHL bol draftovaný taliansky hráč, žiadny z nich sa nenarodil priamo v tejto krajine. Zmeniť by to mal brankár Clara. Je hodnotený ako šiesty najlepší gólman z Európy. S hokejom začínal v klube Pustertal, ale neskôr odišiel do rakúskeho Salzburgu a počas predošlého ročníka bol jednotkou juniorky slávneho švédskeho Färjestadu.

Niekoľkokrát bol ako dvojka na striedačke "áčka" v SHL, pričom dvakrát nastúpil na hosťovaní v druhej najvyššej súťaži za Karlskogu. Mal skvelé čísla na MS nižších kategórií U18 aj U20, pričom na oboch podujatiach sa stal najlepším brankárom turnaja. To mu prinieslo aj pozvánku na seniorské MS nižšej kategórie, nastúpil dvakrát.

Dostane sa do zámorského bránkoviska Talian?
Dostane sa do zámorského bránkoviska Talian?@damianclr

Zétény Hadobás

Útočník János Vas je od roku 2002 jediným Maďarom, ktorý sa dostal do draftu NHL. Napodobniť by ho mohol obranca Hadobás, ktorý už síce oslávil 20. narodeniny, no zaujal viacero klubov. Za DVTK si už ako 17-ročný zahral v slovenskej extralige. Počas predošlého ročníka bol oporou juniorky švédskeho Västeråsu a zasiahol aj do 22 duelov medzi seniormi.

Na poslednom svetovom šampionáte juniorov sa ako kapitán stal najlepším obrancom šampionátu a nazbieral až jedenásť bodov, pričom hral päť stretnutí. Vrátane prípravných duelov absolvoval za rok v reprezentácii U20 štrnásť zápasov, strelil štyri góly a na 20 prihral. Zodpovedne zvládol seniorské MS 2023, dostal sa medzi troch najlepšich hokejistov svojho celku, ktorý sa ale neudržal medzi elitou.

Mark Sever a Maj Crnkič

Aj Slovinsko by mohlo byť spokojné. Maličká krajina veľa hráčov nemá, ale dvojica útočníkov Sever a Crnkič na seba dostatočne upozornila. Prvý menovaný mal priemer viac ako bod na zápas v najvyššej juniorskej švajčiarskej súťaži.

Druhý už debutoval medzi seniormi v druhej švédskej lige za Almtunu, ďalej bude pokračovať v Brynäse. Zároveň bol kapitánom národného tímu na MS U18 nižšej kategórie.