Neprešiel draftom, Florida ho nechcela. Marchessault víťazom Conn Smythe Trophy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neprešiel draftom, Florida ho nechcela. Marchessault víťazom Conn Smythe Trophy

Marchessault s trofejou za zisk Conn Smythe Trophy.
Marchessault s trofejou za zisk Conn Smythe Trophy.Profimedia
Jonathan Marchessault (32) získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off NHL (MVP). Útočník Vegas Golden Knights bol s 25 bodmi (13+12) druhý najproduktívnejší hokejista vo vyraďovačke a s 13 gólmi najlepší kanonier spoločne s Leonom Draisaitlom (27) z Edmontonu.

Tridsaťdvaročný Marchessault je jeden zo šiestich hráčov Vegas, ktorí sú v klube od jeho založenia a zažili aj nečakanú prvú účasť vo finále play-off v premiérovej sezóne 2017/2018. Tá sa skončila prehrou proti Washingtonu.

Kanadský krídelník mal v skončenom ročníku výrazný podiel na zisku Stanleyho pohára. Bodoval vo všetkých piatich finálových zápasoch proti Floride, v prvých troch skóroval. Vo finálovej sérii mal bilanciu 4+4. V produktivite play-off ho predstihol iba spoluhráč Jack Eichel (6+20).

Zaujímavosťou je, že Marchessault neprešiel draftom do NHL, do profiligy nakukol prvý raz v drese Columbusu v sezóne 2012/13 na dve stretnutia. Naplno sa v nej ohrial až v ročníku 2015/16, keď za Tampu Bay odohral 45 duelov so ziskom 18 bodov (7+11).

O rok neskôr už obliekal dres Floridy, kde exceloval 51 bodmi (30+21) v 75 meraniach síl. Panthers sa rozhodli nebrániť si účastníka hokejových MS na Slovensku v expanznom drafte na konci ročníka 2016/2017, v ktorom si vyberal hráčov do kádra nováčik z Vegas. 

To sa im o šesť rokov vypomstilo. Zatiaľ čo Florida skončila krok od víťazstva v Stanley Cupe, tak Marchessault skautom v NHL ukázal, ako veľmi sa mýlili, keď ho nechali nepovšimnutého počas draftových večerov a nocí.