Oživí Seattle ďalší vyhasnutý talent? Po Tolvanenovi prichádza na rad Yamamoto

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Oživí Seattle ďalší vyhasnutý talent? Po Tolvanenovi prichádza na rad Yamamoto

Oživí Seattle ďalší vyhasnutý talent? Po Tolvanenovi prichádza na rad Yamamoto
Oživí Seattle ďalší vyhasnutý talent? Po Tolvanenovi prichádza na rad YamamotoProfimedia
Americký útočník Kailer Yamamoto (24) prvýkrát v kariére hráča NHL mení pôsobisko. Opúšťa Edmonton a nastupovať bude za Seattle, ktorý by mohol reštartovať jeho kariéru rovnako, ako to "urobil" s Eelim Tolvanenom (24).

Medzi obomi hráčmi je viacero podobností. Obaja boli draftovaní v prvom kole v roku 2017. Yamamoto sa stal celkovou 22. voľbou a Tolvanen putoval z 30. miesta do organizácie tímu Nashville Predators. Ich začiatky medzi elitou neboli úspešné a napriek viacerým pokusom vo svojich tímoch nedokázali preukázať naplno svoj potenciál.

Seattle oživil Tolvanena

Za Nashville odohral v minulom ročníku trinásť zápasov. Strelil dva góly a pridal dve asistencie. V organizácii z Tennessee sa mu dlhodobo nedarilo podľa predstáv, a tak bol zaradený na waiver listinu. Z tej si ho v decembri stiahol Seattle. Po siedmich dueloch mal už šesť kanadských bodov za štyri góly a dve asistencie.

Celkovo v drese Kraken odohral 62 duelov (19+16), pričom dostával viac priestoru a podával dobré výkony aj mimo bodov. Rýchlo sa začínali ozývať hlasy, že mu zmena excelentne prospela a môže naplniť svoj doposiaľ nevyužitý potenciál. Uvedomoval si to aj generálny manažér "predátorov" David Poile.

"Asi sme spravili chybu. Ak sa z neho stane hviezda, budeme to ľutovať. Beriem to na seba, no skúšali sme ho v rôznych situáciách a postoch, ale nedarilo sa mu," tvrdil na prelome rokov. Keď Tolvanena v roku 2017 draftovali Predators až v závere prvého kola z 30. miesta, nikto nechápal, ako sa mohol taký talent prepadnúť tak hlboko.

"Je to krádež draftu. Predators majú neuveriteľné šťastie, že sa im ho podarilo získať," hovoril renomovaný expert Craig Button z TSN. Všetko nasvedčovalo tomu, že bude hviezdou. Na draft išiel po sezóne v USHL, kde mal priemer viac ako bod na stretnutie.

Progres sa zastavil

Následný ročník 2017/18, jeho premiérový v seniorskom hokeji, bol ako z ríše snov. Nashville mu dal šancu "vyhrať sa" v Jokerite pôsobiacom v KHL, kde nazbieral 36 bodov v 49 zápasoch. Stal sa najlepším nováčikom a dostal sa aj do All-Stars game.

Aby toho nebolo málo, tak na ZOH 2018 v piatich stretnutiach pozbieral deväť bodov (3+6), bol v ideálnom tíme turnaja. Reprezentoval i na seniorských MS a takisto MSJ. Tie vyhral o rok neskôr. Zlato má tiež z kategórie do 18 rokov.

Tolvanen ale akoby "zastal" a progres neprichádzal. Bol považovaný za obrovskú nádej organizácie, ale v ročníku 2018/19 odohral iba štyri zápasy NHL a zvyšok v rámci AHL. Ďalšia sezóna bola čisto na úrovni "farmárskej súťaže". Najbližšie dostal šancu v profilige až počas ročníka 2020/21. V 40 dueloch sa mu podarilo nazbierať 22 bodov.

V ročníku 2021/22 to bolo iba 23, pričom odohral 75 stretnutí. Zdá sa však, že svoj čuch na góly a ofenzívny talent zlepšil, rovnako aj hru do defenzívy. Jeho kontrakt platí do konca sezóny 2023/24 a má dosť nízku hodnotu - 1,45 milióna dolárov ročne.

Napodobní fínskeho spoluhráča aj Yamamoto?

Americký krídelník zažil svoj debut v NHL už počas sezóny 2017/18, keď odohral deväť stretnutí s tromi asistenciami. Následne absolvoval sedemnásť duelov, no aj keď strelil premiérový gól, mal iba dva body. Zaujímavo vyznel ročník 2019/20, v ktorom síce absolvoval len 27 zápolení, no mal v nich 26 bodov (11+15).

Posledné tri sezóny bol Yamamoto už stálym členom NHL, pričom vôbec nehral na farme. Podarilo sa mu zažiť aj 41-bodový ročník, pričom sa postaral o 20 gólov, lenže jeho nekonzistentné výkony sú veľkým problémom. Edmonton sa ho nedávno v podstate zbavili a spoločne s Kostinom poslali za budúce vyrovnanie, čiže zadarmo, do Detroitu.

Red Wings však krídelníka vykúpili zo zmluvy. Kontrakt za priemerne 3,1 milióna dolárov mal platiť ešte rok. Na jednu sezónu s platom 1,5 milióna dolárov tak Yamamoto posilnil Seattle Kraken, kde bude šestnástym najlepšie plateným členom organizácie.

Za normálnych okolností dokáže byť rodák z mesta Spokane, ktoré je vzdialené iba zhruba 400 kilometrov od Seattlu, členom druhej či tretej formácie, no potrebuje podávať dobré výkony na pravidelnejšej úrovni.