Pospíšil si v Calgary plní sen po boku Ružičku, vo Zvolene je za hviezdu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pospíšil si v Calgary plní sen po boku Ružičku, vo Zvolene je za hviezdu

Pospíšil prežil v drese Flames vydarený úvod.
Pospíšil prežil v drese Flames vydarený úvod.Profimedia
Martin Pospíšil (24) je pre zámorských fanúšikov pomerne novým menom na hokejovej mape. V tíme Calgary Flames sa môže spoľahnúť na podporu dobrého kamaráta Adama Ružičku (24), ktorý bol o jeho schopnostiach presvedčený už dlho.

Obaja hokejisti majú za sebou kus histórie. Prvý raz sa stretli v čase, keď mali 11-12 rokov. "Už je to dlho. Prvýkrát sme sa spoznali doma v našej lige a neskôr v národnom tíme. Boli sme dobrí priatelia," prezradil Ružička pre oficiálny web zámorskej profiligy.

"Má všetko. Drive, skvelé ruky. Je to inteligentný hokejista. Kdekoľvek ho postavíte do zostavy, bude mať vplyv. To je pre náš tím naozaj pozitívne," vystrúhal poklonu svojmu spoluhráčovi.

Pospíšil strelil prvý gól v NHL proti Seattlu a podieľal sa na výhre 6:3. Odvtedy patrí k najlepším a najkonzistentnejším hráčom Flames a viackrát ho pochválil aj kouč Ryan Huska. Možnosť hrať v jednom tíme s Ružičkom je len čerešničkou na torte.

"Keď som sa s ním stretol prvýkrát, hrali sme vlastne proti sebe," povedal Pospíšil. "Bola to liga do 12 rokov, dosť súťaživá. On je z Bratislavy a ja zo Zvolena, sú od seba len asi hodinu a pol cesty, takže sme proti nim často nastupovali. Pamätám si, že keď som ho videl prvýkrát, bol už taký veľký. Išlo o šikovného hokejistu, takže ste vedeli, že má potenciál byť skvelým hráčom."

"Na Slovensku začínajú s výberom hráčov do národného tímu, keď ste veľmi mladí. Myslím, že prvý kemp je v kategórii U15. Prvýkrát som si zahral v reprezentácii do 18 rokov a vtedy sme sa začali naozaj zbližovať. Obaja sme hrali v tíme, do Flames som bol draftovaný rok po ňom. Je to špeciálne. Nikdy by som nepovedal, že si spolu zahráme v jednom tíme v NHL, ale stalo sa to a je to cool," uzavrel Pospíšil.

Ide o hráča, ktorý za posledných niekoľko rokov vynechal veľkú porciu zápasov pre zranenia. A čo je horšie, jeho kariéru začalo ohrozovať päť absencií v dôsledku otrasu mozgu vrátane bitky v období minuloročných Vianoc.

Tri mesiace po zdanlivo neškodnom súboji s Noahom Philpom bol Pospíšil stále "v hmle" a priznal, že aj pobyt na dennom svetle mu niekedy spôsoboval bolesti hlavy. Úradoval strach, že sa jeho život navždy zmení. Napokon všetko dopadlo dobre. Aktuálne teda svetu predvádza inú, opatrnejšiu stránku svojej hry.

Doma je, pochopiteľne, za hviezdu. "V súčasnosti nie je v NHL veľa hráčov zo Slovenska. Kedysi to bolo iné. Zvolen je malé mesto, takže mi všetci veľmi fandia, dostávam množstvo správ z domova. Sledujú ma. Aj keď sa zápas začína o tretej alebo štvrtej hodine ráno, pozerajú. Musia skoro vstávať do práce a hoci spia len pár hodín, držia mi palce," uzavrel.