Vo veku 27 rokov prekonal legendy Edmontonu. Draisaitl dominuje presilovkám Oilers

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vo veku 27 rokov prekonal legendy Edmontonu. Draisaitl dominuje presilovkám Oilers

Leon Draisaitl je jedným z najlepších hráčov v NHL.
Leon Draisaitl je jedným z najlepších hráčov v NHL.Profimedia
Keď sa povie Edmonton Oilers, väčšine hokejových nadšencov sa vybaví legendárny Wayne Gretzky alebo súčasný kapitán Connor McDavid, ktorý je najčastejšie pod drobnohľadom pre svoje fenomenálne výkony. Tentoraz sa všetka pozornosť sústredila na jeho nemeckého spoluhráča Leona Draisaitla (27), ktorý v utorkovom zápase proti Nashvillu dokázal streliť dva presilovkové góly, čím prekonal všetky klubové ikony.

Hrdý na svoj rekordný zápis

Draisaitl, ktorý má na konte 125 presilovkových gólov, prekonal Gretzkého v prvom súboji sezóny proti Vancouveru. Vtedy sa o prvé miesto delil s Ryanom Smythom a Glennom Andersonom, ďalšími velikánmi histórie Edmontonu.

Na rekordný zásah, vďaka ktorému sa osamostatnil na prvom mieste, nemusel dlho čakať. Podarilo sa mu to v prvej tretine utorkového merania síl proti Nashvillu, keď využil prihrávku Hymana a neomylne poslal puk z medzikružia nad bezmocného Sarosa. "Som hrdý na to, čo sa mi podarilo," povedal nemecký útočník bezprostredne po stretnutí.

Aby toho nebolo málo, v tom istom dueli strelil ďalší presilovkový gól s číslom 128, tentoraz zo svojej "kancelárie" v pravom kruhu, odkiaľ strieľa najviac gólov. To všetko sa mu podarilo len v 641 zápasoch. Pre porovnanie - Anderson potreboval 845, Smyth dokonca 971. McDavid, ktorý je v tomto smere predovšetkým jeho dvorným nahrávačom, je momentálne na čísle 72. Čo sa týka absolútneho počtu presilovkových zásahov, vedie Alexander Ovečkin s 299 gólmi.

Bez spoluhráčov by to nebolo možné

Draisaitl si uvedomuje dôležitú úlohu svojich spoluhráčov. "Vážim si to, ale zároveň viem, ako veľmi záleží na ďalších štyroch hráčoch, ktorí sú so mnou na ľade a vytvárajú šance." Podľa jeho slov netušil, že rekord je na dosah.

"Úprimne som netušil, že sa to blíži, nechodím na Twitter, nesledujem to," povedal. Na konte má tri 50-gólové sezóny a je dôležitou súčasťou presiloviek Oilers, ktoré dlhodobo patria k najlepším v NHL.

Historická tabuľka presilovkových gólov Edmontonu Oilers.
Historická tabuľka presilovkových gólov Edmontonu Oilers.Flashscore

Draisaitlov strelecký koncert, ku ktorému pridal dve prihrávky, prišiel ako na zavolanie. Edmonton prehral úvodné dva duely sezóny s Vancouverom a potreboval dohnať stratu. "Určite sme nezačali ročník tak, ako sme si predstavovali, ale dnes to bol dobrý krok správnym smerom," zdôraznil po zápase.

Draisaitl si nemohol priať lepšieho súpera. Proti Nashvillu má neuveriteľnú bilanciu. V posledných 12 stretnutiach zaznamenal skvelých 34 bodov za 22 gólov a 12 asistencií. To svedčí o jeho nesporných kvalitách.

Hoci je nemecký strelec spokojný s individuálnym ocenením, podobne ako McDavid chce predovšetkým tímový úspech, ktorý zatiaľ neprišiel a čas sa kráti. Podarí sa im to tento rok aj vďaka gólom v presilovkách?