Majster, aký tu ešte nikdy nebol. Cesta Nitry je historická v mnohých ohľadoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Majster, aký tu ešte nikdy nebol. Cesta Nitry je historická v mnohých ohľadoch
Nitra je druhýkrát slovenským majstrom.
Nitra je druhýkrát slovenským majstrom.TASR
Kto by si bol pred štartom play-off Tipos Extraligy stavil na to, že Nitra vyhrá titul? Cesta corgoňov za druhým majstrovským primátom v histórii klubu bola poriadne nečakaná, ale zároveň krásna a historická.

Nitra sa stala prvým tímom, ktorý vyradil víťaza základnej časti už vo štvrťfinále. Cez Poprad prešla 4:2 na zápasy. Doteraz sa len jedinýkrát v histórii stalo, že ôsmy tím ZČ vyhral aspoň tri stretnutia vo štvrťfinále. Skalica to dokázala na úkor Nitry v roku 2006, ale samotnú sériu nakoniec ovládol tím spod Zobora 4:3.

Všetkému navyše predchádzala dramatická päťzápasová séria predkola proti Trenčínu, kde Nitrania prehrávali 1:2, nakoniec uspeli 3:2. Corgoni sú najnižšie nasadený majster v histórii slovenskej extraligy, do play-off vstupovali z ôsmeho miesta a zároveň aj premiérovým majstrom, ktorý hral predkolo.

Doposiaľ sa po poslednom stretnutí sezóny tešila z najnižšieho miesta Žilina, ktorá bola v roku 2006 na šiestej priečke základnej časti. Zverenci trénera Antonína Stavjaňu potom vyradili aj druhé Michalovce a vo finále zdolali tretiu Spišskú Novú Ves, čo znamená, že ako prvý tím vyradili v jednej vyraďovacej fáze tri najvyššie nasadené celky.

Nitrania začali sezónu najhoršie za posledných 25 rokov. Z úvodných siedmich duelov mali iba dva body. Napriek tomu získali druhé zlato v histórii a jubilejnú 10. medailu. Do finále sa dostali šiesty raz v dejinách, zároveň všetky tieto účasti prišli počas posledných 10 rokov.

Častejšie hrali záverečnú sériu len Slovan a Košice. Prvýkrát za 18 rokov nehral vo finále ani jeden z piatich najúspešnejších tímov - Slovan, Košice, Banská Bystrica, Trenčín a Zvolen. Naposledy sa tak stalo v roku 2006, keď Žilina uspela proti Popradu.

Tréner Stavjaňa vylepšil svoju negatívnu finálovú bilanciu, keďže v ňom bol siedmy raz, piatykrát s Nitrou a iba druhý raz uspel, zakaždým s corgoňmi. Branislav Mezei sa stal rekordérom v počte play-off zápasov za Nitru (120). Čo sa týka bodov, tak Samuel Buček (62) sa doťahuje na Mareka Slováka (63).

Americký útočník Robby Jackson sa stal najproduktívnejším legionárom Nitry počas jednej sezóny vrátane základnej časti aj nadstavby - dokopy nazbieral 67 bodov (36+31). V play-off vyhrali Nitrania už 104 duelov, odohrali ich celkovo 193.

Takisto vytvorili nový rekord v počte odohratých stretnutí v jednej vyraďovacej časti najvyššej slovenskej súťaže - stihli ich až 21, doterajším maximom bolo 19. Držal ho Slovan (2001/02) spolu s Nitrou (2021/22). 

Spišská Nová Ves ťahala v základnej časti 16-zápasovú šnúru víťazstiev, tú uťala až 12. januára práve Nitra. Rysy nakoniec ukončili základnú časť ako najlepší tím na domácom ľade, získali tam takmer o polovicu viac bodov ako vonku (56:31). Počas štvrťfinále a semifinále bol navyše Spiš nedobytný.

Až vo finále to dvakrát zmenila Nitra, to bol ďalší enormne dôležitý faktor pri zisku titulu. Víťazný gól strelil Miloš Bubela. Počas 48 zápasov základnej časti nazbieral dokopy 16 bodov za deväť gólov a sedem asistencií, pričom rovnaký počet zaznamenal v 21 dueloch play-off. Okrem siedmych presných zásahov pridal deväť prihrávok.

Dokopy sa postaral o 16 gólov a pri jeho posledných štrnástich sa Nitra zakaždým tešila z výhry. Samuel Buček získal ocenenie Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča play-off už tretíkrát v kariére, prvé dve vybojoval v sezónach 2018/19 a 2021/22, pričom v oboch prípadoch s corgoňmi v boji o titul neuspel.

Buček druhýkrát v rade končí ročník ako majster, pretože počas minulého ročníka uspel v českej extralige s Třincom a teraz sa teší v materskom klube. Šikovný útočník sa so ziskom 24 bodov (11+13) stal druhý raz najproduktívnejším hráčom nadstavby a tretí raz je jej najlepším strelcom.