Hulk sa vracia, Schumacher končí. Haas potvrdil dlho očakávaný krok

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hulk sa vracia, Schumacher končí. Haas potvrdil dlho očakávaný krok
Hülkenberg má dôvod na radosť, plnohodnotne sa vracia do F1.
Hülkenberg má dôvod na radosť, plnohodnotne sa vracia do F1.Profimedia
Nemec Nico Hülkenberg (35) sa v budúcej sezóne naplno vráti do Formuly 1 vo farbách Haasu. Vo štvrtok ho americký tím oznámil ako náhradu za mladšieho krajana Micka Schumachera (23).

Haas uprednostnil skúsenosti pred mladosťou. 35-ročný veterán, ktorý štartoval v 181 pretekoch F1 a ani raz nestál na stupňoch víťazov, sa pripojil k 30-ročnému dánskemu jazdcovi Kevinovi Magnussenovi.

"Mám pocit, že som nikdy neopustil Formulu 1," teší sa Hülkenberg vo vyhlásení pred záverečnou Veľkou cenou Abú Zabí.

"Som nadšený, že mám opäť príležitosť robiť to, čo mám najradšej. Čaká nás práca, aby sme boli schopní konkurovať tímom v strede poľa. Už sa neviem dočkať, keď sa do boja opäť zapojím."

Hülkenberg, ktorý v roku 2015 vyhral preteky športových automobilov 24 hodín Le Mans s Porsche, naposledy naplno pretekal vo Formule 1 v roku 2019 s Renaultom. Budúci týždeň bude testovať auto už s Haasom na okruhu Yas Marina.

V roku 2020 zastúpil Mexičana Sergia Péreza a Kanaďana Lancea Strolla ako rezervný jazdec v Racing Pointe. Tento rok zase Sebastiana Vettela v Aston Martine v Bahrajne a Saudskej Arábii. Všetci boli vyradení z pretekov pre koronavírus.

Šéf Haasu Günther Steiner naznačil, že Hülkenbergove skúsenosti a povesť "skvelého kvalifikanta a spoľahlivého pretekára" pomôžu stajni posunúť sa nahor.

"Zdieľa našu víziu. Spolu so zvyškom tímu môže byť kľúčovým hráčom pri budovaní základov, ktoré sme tento rok položili pri našom návrate do boja o body," povedal.

Podpis Hülkenberga ponecháva 23-ročného Micka Schumachera po dvoch sezónach bez miesta.

Šampión F2 z roku 2020 bol v tejto sezóne zapletený do niekoľkých havárií, ktoré vyšli stajňu draho. Napriek tomu získal svoje prvé body a celkovo je na 16. mieste.

O tri pozície pred ním je Magnussen, ktorý si na posledných pretekoch v Brazílii vybojoval svoju prvú pole position a zároveň prvú pole position Haasu v meniacich sa poveternostných podmienkach. Schumacher sa postavil na posledné miesto.

Haas poháňaný motormi Ferrari je v celkovom poradí ôsmy z desiatich celkov. V roku 2021 skončil na poslednom mieste a bez bodu.

Schumacher na sociálnych sieťach uviedol, že je z odchodu veľmi sklamaný.

"Občas sme mali svoje problémy, ale neustále som sa zlepšoval. Veľa som sa naučil a už viem, že si zaslúžim miesto vo Formule 1," prehovoril Mick o svojich dvoch sezónach.

"Táto téma je pre mňa všetko, len nie uzavretá. Neúspechy vás len posilnia. Môj život horí pre F1. Budem tvrdo bojovať o návrat na štartový rošt," zneli slová Schumachera pri rozlúčke.