Jamrichová, Košťál, Svrček a ďalší. NŠC ocenilo 18 športovcov a trénerov za rok 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Jamrichová, Košťál, Svrček a ďalší. NŠC ocenilo 18 športovcov a trénerov za rok 2023
Jamrichová sa blysla grandslamovým triumfom.
Jamrichová sa blysla grandslamovým triumfom.TASR
Národné športové centrum (NŠC) ocenilo 18 športovcov a ich trénerov za úspechy dosiahnuté v roku 2023. Medzi laureátmi figurovali okrem iných tenistka Renáta Jamrichová (16), plavec Samuel Košťál (17), cyklista Martin Svrček (21) či veslár Peter Strečanský (18).

V priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea si počas stredajšieho programu prevzali ceny od štátneho tajomníka pre šport Jána Krišandu, riaditeľa NŠC Vladimíra Balušku a iných významných hostí. Nechýbali medzi nimi rezortní kolegovia Matej Tóth z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a Juraj Minčík zo Športového centra polície.

"Najväčším zadosťučinením pre športovca za každodennú drinu sú výsledky, ktoré dosiahne. Takisto aj pocit, keď za tvrdo vydretý úspech dvihne nad hlavu pohár či získa medailu pre víťaza. Nesmieme zabúdať na to, že pritom reprezentuje našu krajinu. Preto som na všetkých našich športovcov a ich trénerov mimoriadne hrdý," povedal Krišanda a dodal:

"Zároveň som rád, že aj vďaka novému Ministerstvu cestovného ruchu a športu budeme môcť do tejto oblasti priniesť viac financií a podporiť tak mladé talenty a tiež skúsených športovcov. Vážime si spoluprácu s NŠC, ktoré v súčinnosti s ministerstvom vyvíja odhodlanie šport na Slovensku neustále zveľaďovať a podporovať."

Jamrichová a tréner Matúš počas odovzdávania ocenení od NŠC.
Jamrichová a tréner Matúš počas odovzdávania ocenení od NŠC.TASR

Jamrichová vyhrala začiatkom tohto roka juniorskú dvojhru na grandslamovom turnaji Australian Open. Napodobnila tak úspech Terezy Mihalíkovej, ktorá v Melbourne ovládla rovnakú súťaž pred deviatimi rokmi. V ére samostatného Slovenska sa na juniorskej úrovni podarilo vyhrať grandslamovú dvojhru aj Martinovi Kližanovi na Roland Garros 2006 a tiež Kristíne Kučovej o rok neskôr na US Open. Na vyhlasovanie si rodáčka z Trnavy odskočila z tréningu.

"Vládla tu veľmi príjemná atmosféra, aj keď dnes mám trošku hektiku, keďže jeden tréning mám za sebou a druhý ma ešte čaká. Každopádne, som veľmi vďačná, že som tu mohla byť a dostať túto cenu," povedala mladá tenistka.

V uplynulých týždňoch ju trápila 8-milimetrová trhlina v bruchu, ktorá sa však zacelila a momentálne trénuje naplno. "Budúci týždeň hrám ženský turnaj v Trnave. Som rada, že mám túto možnosť," dodala Jamrichová, ktorá by sa na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros mohla predstaviť v ženskej súťaži.

"Uvidíme na základe výsledkov na ženskom okruhu. Antuka nie je môj veľmi obľúbený povrch, je to pre mňa troška trápenie. Určite to však mám veľmi rada, je to Paríž a navyše Grand Slam, kde je vždy príjemné hrať," dodala Jamrichová.

Za Svrčeka prebral cenu jeho otec a prezident Slovenského zväzu cyklistiky.
Za Svrčeka prebral cenu jeho otec a prezident Slovenského zväzu cyklistiky.TASR

Medzi ocenenými športovcami NŠC bol aj plavec Samuel Košťál, ktorý na júlových MEJ v Belehrade získal bronzovú medailu na 200 m motýlik. Košťál v semifinále po prvý raz v kariére pokoril dvojminútovú hranicu v dlhom bazéne. Časom 1:58,84 prekonal dovtedajší slovenský juniorský rekord Marcela Géryho z 28. augusta 1983 (2:00,02) i slovenský rekord Richarda Nagya (1:59,29).

"Rok 2023 bol zatiaľ môj najúspešnejší v kariére. Okrem bronzu z MEJ sa mi podarilo obsadiť ôsme miesto vo finále na MSJ, kde bola obrovská konkurencia. Prekonať rekordy dvoch našich najlepších plavcov je pre mňa veľká česť," povedal Košťál, ktorý sa v tomto roku sústredí na svoje posledné juniorské ME a nevzdáva ani boj o OH v Paríži.

Zoznam ocenených (športovec/tréner):

Box: Andrej Csemez/Tomáš Kovács, Nicole Ďuríková/Svätoslav Todorov

Cyklistika: Martin Svrček/Martin Svrček

Karate: Alexandra Zeumerová/Monika Uriková Višňovská, Lukáš Bohunický/Ján Longa, Nina Kvasnicová/Daniel Kvasnica, Lucia Mrázová/Miroslav Ďuďák, Sára Krivdová/Jaroslav Javorský

Lukostreľba: Denisa Baránková/Vladimír Hurban ml.

Plávanie: Samuel Košťál/Tomáš Trešl

Športová gymnastika: Barbora Mokošová/Martin Zvalo

Športová streľba: Kamila Novotná/Ján Šíma

Športové lezenie: Martina Buršíková/Tomáš Greksák

Tenis: Mia Pohánková/Róbert Gašparetz, Renáta Jamrichová/Ján Matúš, Nina Vargová/Zuzana de Widtová

Veslovanie: Peter Strečanský/Peter Strečanský

Zápasenie: Zsuzsanna Molnárová/Attila Raisz