Japonci nezvládli rozstrel, Chorváti ukázali skúsenosť a odolnosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Japonci nezvládli rozstrel, Chorváti ukázali skúsenosť a odolnosť

Dvaja chorvátski hrdinovia - brankár Livakovič a úspešný strelec z pokutového kopu Pašalič.
Dvaja chorvátski hrdinovia - brankár Livakovič a úspešný strelec z pokutového kopu Pašalič.Profimedia
Brankár Dominik Livakovič (27) chytil tri pokutové kopy a Chorvátsko po 120-minútovej dráme, ktorá sa v riadnom hracom čase skončila 1:1, zdolalo Japonsko. Tretíkrát v histórii sa predstaví vo štvrťfinále majstrovstiev sveta.

Nikdy nepodceňujte Chorvátsko

Takumi Minamino, Kaoru Mitoma a Maja Jošida. Traja hráči, ktorí proti Livakovičovi v kľúčovom momente v drese Japonska zlyhali. Naopak, Mario Pašalič rutinérsky poslal Gondu do opačnej strany a svoj národný tím do štvrťfinále svetového šampionátu. Chorváti v ňom vyzvú Brazíliu.

"Sme veľmi šťastní z postupu. Máme výborných fanúšikov, bez nich by sme to nezvládli. Japonci boli od začiatku nepríjemní a som rád, že sme dokázali v druhom polčase vyrovnať. Deň pred výkopom som si analyzoval a trénoval penalty. Niektoré som chytil inštiktívne. V rozstrele som si veril a teším sa, že ideme ďalej," neskrýval radosť 27-ročný strážca chorvátskej svätyne Dominik Livakovič

Pred štyrmi rokmi v Rusku zvládlo Chorvátsko vo vyraďovacej časti trikrát postúpiť cez predĺženie až do finále. V pondelok večer ukázali znova odolnosť, skúsenosť či trpezlivosť. 

"Možno nás súper trochu podcenil, čo nikdy proti nám nerobte. Sme malý národ, ale usilovný, pracovitý a vždy bojujeme za to, čo chceme dosiahnuť. Keď zápas prišiel do penaltového rozstrelu, veľmi som hráčom veril a Livakovičovi v bráne dôveroval," nadviazal tréner Zlatko Dalič.

Japoncov čaká svetlá budúcnosť

Japonsko sa medzi šestnástkou najlepších ocitlo druhýkrát v rade a celkovo štvrtý v histórii. "Celé štyri roky sme každý deň tvrdo pracovali na tom, aby sme dosiahli náš vytúžený cieľ - štvrťfinále. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám. Je náročné niečo takéto prijať," hľadal ťažko slová Maja Jošida

Celá krajina sa však spojila a 22. záverečný šampionát prežívala. Bodaj by aj nie, veď Japonci vo veľmi ťažkej skupine so Španielskom či Nemeckom skončili na prvom mieste. Oboch majstrov sveta dokonca zdolali. 

"Hráči ukázali, aká budúcnosť nás čaká. Začína sa nová éra japonského futbalu. Zdolali sme Nemecko a Španielsko. Ak budeme ďalej uvažovať o tom, ako môžeme zdolať takéto tímy, čaká nás svetlá budúcnosť," uzavrel tréner Hadžime Morijasu.