Japonsko šokovalo Španielsko a vyhralo skupinu E

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Japonsko šokovalo Španielsko a vyhralo skupinu E

Aktualizované
Japonsko šokovalo Španielsko a vyhralo skupinu E
Japonsko šokovalo Španielsko a vyhralo skupinu EProfimedia
Azda ani Shakespeare by nenapísal taký scenár, aký sa udial v rozhodujúcich dueloch skupiny E. Japonsko prehrávalo s favoritom, no po zmene strán predviedlo skvelý obrat. Vďaka nemu vyhrali skupinu a postupujú do osemfinále.

Japonsko - Španielsko 2:1 (0:1)

Góly: 48. Doan, 51. Tanaka - 11. Morata

Hralo sa z jednej strany na druhú od úvodných sekúnd. Po chybe Busquetsa, ktorému odskočila lopta pred vlastnou šestnástkou k Moritovi, ten okamžite prihrával pred bránu, kde do bočnej siete zblízka zakončoval Ito.

„La Roja“ odpovedala na konci deviatej minúty. Po Olmovom centri zľava hlavičkoval do stredu brány Morata. Brankár Gonda bol pripravený a bez problémov loptu chytil. V nasledujúcich sekundách sa hra upokojila a Španieli sa po svojich tradičných krátkych prihrávkach dostali k ďalšej šanci.

Z pravého krídla odcentroval Azpilicueta a milimetrovo naservíroval otvárací zásah na hlavu Álvara Moratu – 0:1. Pre skúseného kanoniera madridského Atlética to bol tretí presný zásah na prebiehajúcom šampionáte. Zverenci Luisa Enriqueho mali duel pod kontrolou.

V závere polčasu získali Japonci svojim aktívnym napádaním loptu, ale do finálnej fázy sa s ňou nedostali. Do kabín odchádzali spokojnejší futbalisti Španielska.

Priebeh duelu.
Priebeh duelu.Opta by Stats Perform

Po zmene strán sa vrátilo na trávnik Japonsko ako vymenené. Okamžite dostupovalo a napádalo svojho súpera. Vyšliaplo si aj na brankára Simona, ktorý „zašil“ Baldého. Mladík nezvládol súboj s Itom a Ritsu Doan z hranice pokutového územia prepálil všetko, čo mu stálo v ceste – 1:1

Druhý šok prišiel prakticky okamžite. Japonci sa svojou aktivitou dostali do pokutového územia, Doan sprava odcentroval na zadnú žrď, odkiaľ loptu tesne pred čiarou Morita vrátil pred bránu. Dobiehajúci Tanaka naklonil misky váh na stranu svojho tímu – 2:1.

Španieli prehrávali v Katare po prvý raz. Boli v novej situácii. Na ich hre bolo badať stratu rytmu a kontroly. Hráči Japonska získali sebavedomie a predviedli výbornú fyzickú silu, ktorou eliminovali všetky ich náznaky. Brankár Gonda bol bez práce.

Až do 89. minúty, keď po dlhom čase napriahol spoza pokutového územia Asensio. Gondu neprekonal. Akcia pokračovala ďalej a o niekoľko sekúnd na to sa do zakončenia dostal po prihrávke Ferrana Torresa aj Olmo, no v páde nevystrelil dostatočne razantne.

V záverečných minútach si Španielsko vytvorilo tlak s loptou na kopačkách.  Prichádzali nepresné pokusy. Japonci šokujúci porazili majstrov sveta z roku 2010 a ovládli skupinu E. Španieli postúpili z druhej priečky.