K debaklu Sparty prispel gólom, Hromada: Tešia ma herné príležitosti a víťazstvá tímu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

K debaklu Sparty prispel gólom, Hromada: Tešia ma herné príležitosti a víťazstvá tímu

Radosť Hromadu po zásahu do siete Sparty.
Radosť Hromadu po zásahu do siete Sparty. Profimedia
Ešte pred víťazstvom Slavie vo vršovickej bitke proti Bohemians sa v nedeľu 23. októbra svet českého futbalu na chvíľu zastavil - zraky priaznivcov boli upriamené na derby pražských „S“, ktorého významnou súčasťou bol aj Jakub Hromada (26).

Hostitelia z Fortuna Areny uštedrili svojmu večnému rivalovi štvorgólovú nádielku a utešenou strelou k tyči prispel aj košický rodák, ktorý v drese „zošívaných“ pôsobí od roku 2017. Pomedzi to si odskočil aj na hosťovanie do Slovana Liberec.

Tím Jindřicha Trpišovského je v ostatných rokoch okrem rôznych úspechov známy aj veľkou a kvalitnou konkurenciou v mužstve. Práve tá je aj na Hromadovom poste stredopoliara.  

„Podľa môjho názoru je super, že v tíme je takáto konkurencia. Je tu veľké množstvo reprezentantov, a to nielen na mojej pozícii. V tréningovom procese ma to núti pracovať naplno a musím využiť každú šancu, pretože na moje miesto čakajú ďalší,“ povedal na úvod nedávny strelec gólu.

Pomery v klube sú mu už z času jeho tamojšieho pôsobenia dobre známe. „Všetci robia všetko pre to, aby na nich tréner ukázal. Po piatich rokoch v Slavii som si na to už zvykol a vnímam to len pozitívne. Zápasov je každú sezónu veľmi veľa, každý dostane príležitosť a záleží na každom z nás, ako to zvládneme.“

Letná etapa od júla po koniec septembra priniesla Slovákovi len striedavé herné príležitosti. „Sú obdobia, keď hrávam menej a potom práve takéto, aké prežívam momentálne. Som veľmi rád nielen za minutáž, ktorú teraz dostávam, ale aj za posledné víťazstvá s Mladou Boleslav a Spartou, kde ma teší aj strelený gól,“ uviedol 26-ročný hráč.

V októbri nastúpil do šiestich duelov a v spomínanom derby so Spartou cenným zásahom zvyšoval na 2:0. „Bol to ťažký a dôležitý zápas, ktorý sme zvládli skvelo. Góly často nedávam, preto som šťastný, že som sa presadil práve v takomto dueli. Bol to úžasný pocit, ale viac ma teší fakt, že v posledných stretnutiach pravidelne nastupujem, na ihrisku sa cítim veľmi dobre,“ zhodnotil nedávne futbalové chvíle.

Duel s odvekým protivníkom zvládla Slavia tímovým výkonom a o osude súboja rozhodla prakticky už v prvej polovici. „Bol to polčas ako z ríše snov, dali sme hneď rýchly gól, potom druhý, strhlo to ľudí na štadióne, ktorí vytvorili neskutočnú atmosféru a hnali nás dopredu za ďalšími zásahmi,“ pochvaľoval si zážitok z bitky o Prahu, ktorý bol umocnený o Jakubovo miesto v zostave 13. kola českej Fortuna ligy.

Dianie v českej najvyššej súťaži predurčuje Plzeň ako súpera „červeno-bielych“ v bitke o najvyššie poschodie tabuľky. Ako by niekdajší futbalista Viktorie zhodnotil pôsobenie pražského mužstva v aktuálnom ročníku českej ligy?

„Samozrejme, mohlo by to byť o čosi lepšie, ale sezóna je ešte dlhá. Všetci veríme, že náskok Plzne sa nám podarí znížiť a budeme do posledného kola bojovať o titul. Pár zápasov nám, bohužiaľ, nevyšlo a prišli sme o dôležité body. Naopak, Plzeň ligové body takmer vôbec nestráca, z čoho plynie naša strata. Pred nami je ale ešte mnoho zápasov, takže sa určite nevzdávame,“ vyjadril sa odhodlane.

Okrem domácej súťaže pôsobí celok z Fortuna Areny aj v Európskej konferenčnej lige, v ktorej bojuje o postup do vyraďovacej fázy súťaže. „Skupina je veľmi vyrovnaná. Bohužiaľ, nezvládli sme získať viac bodov, nepremenili sme napr. penaltu v poslednej minúte so Sivassporom. Verím ale, že mužstvo postúpi zo skupiny,“ prezentoval dôveru v schopnosti tímu.

Každý športovec má okrem kolektívnych cieľov aj osobné ambície a inak to nie je ani u košického odchovanca. „Hlavne si prajem, aby som ostal zdravý. Jesenná časť o chvíľku končí, takže dúfam, že ju uzavrieme víťazstvami v lige a postupom zo skupiny EKL,“ želal si do blízkej budúcnosti a pokračoval slovami o neskoršom dianí.

„Čaká nás dlhšia pauza kvôli majstrovstvám sveta, potom je na rade podstatná jarná časť, kde budem robiť všetko pre to, aby som si v tíme udržal najlepšiu možnú pozíciu a mohol odohrať čo najviac zápasov,“ doplnil svoje želanie.

Jakub Hromada v reprezentačnom drese Slovenska.
Jakub Hromada v reprezentačnom drese Slovenska.Profimedia

Jakub toho vo svojej doterajšej kariére stihol nemálo a skúsenosti už má nielen s reprezentačným futbalom, ale aj s talianskym prostredím, do ktorého zamieril pred vyše desiatimi rokmi. Prvou stanicou za hranicami rodnej krajiny bola akadémia slávneho Juventusu, no obliekol si aj dresy Janova či Sampdorie.

Práve z Apeninského polostrova je nový lodivod slovenskej reprezentácie. Čo vraví na voľbu zahraničného trénera? „Je to určite niečo nové, ale myslím si, že vo svete je to bežná vec. S novým realizačným tímom som ešte nemal možnosť pracovať, takže z osobného pohľadu neviem povedať nič bližšie.

Hromada v Taliansku pôsobil dokopy viac ako štyri roky, takže prístup tamojších koučov môže objektívne zhodnotiť. „V reprezentácii sa určite bude dbať na skvelú taktickú pripravenosť. Či je to správna voľba, ukáže jedine čas a výsledky. Ja verím tomu, že to tak je,“ uzavrel optimisticky.