Krüger získal na MS druhé zlato, Renda na 76. mieste

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Krüger získal na MS druhé zlato, Renda na 76. mieste
Nórsky pretekár zaznamenal veľký úspech.
Nórsky pretekár zaznamenal veľký úspech.Profimedia
Nórsky bežec na lyžiach Simen Hegstad Krüger (29) získal zlatú medailu v pretekoch na 15 km voľným spôsobom na majstrovstvách sveta v Planici. V stredu triumfoval časom 32:17,4 minúty pred krajanom Haraldom Östbergom Amundsenom (24), ktorý stratil 5,3 sekundy. Dominanciu Nórov podčiarkol Hans Christer Holund (34), obhajca triumfu spred dvoch rokov z Oberstdorfu stratil 24,6 s a obsadil bronzovú priečku. Jediný slovenský reprezentant Andrej Renda (22) skončil na 76. mieste s mankom 5:56,4 minúty.

Pre dvadsaťdeväťročného Krügera je to už druhé zlato z prebiehajúcich MS, vo svojom prvom štarte triumfoval v skiatlone. Na predchádzajúcom šampionáte v Oberstdorfe 2021 bral v oboch disciplínach striebro a pridal bronz na 50 km klasicky. Ten bude obhajovať či chcieť vylepšiť na záver podujatia v nedeľu.

Organizátori pripravili pre pretekárov technický okruh s množstvom zákrut a celkovým prevýšením 590 metrov. Na štarte bolo dokopy 97 bežcov a medzi nimi aj jeden Slovák. Andrej Renda mal pri svojom debute v tejto disciplíne na šampionáte štartové číslo 84. Krüger patril od úvodu k veľkým favoritom a od tretieho medzičasu na 4,1 km bol už na všetkých ďalších najrýchlejší.

Na záverečný 2,3 km dlhý úsek si nechali viac síl jeho krajania Holund i Johannes Hösflot Kläbo, no celkové manko už nestiahli a skončili za ním. Krügerov čas 32:17,4 atakoval iba Amundsen, no v záverečnom stúpaní mierne stratil a do cieľa prišiel s tesným mankom. Dvadsaťštyriročný Nór si pripísal druhý cenný kov z MS, pred dvomi rokmi skončil v rovnakej disciplíne tretí za Holundom a Krügerom.

"Je to neskutočné. Začal som ako prvý z nasadených a chcel som ísť dobrým tempom od štartu. Možno som to trochu prepálil, takže na konci to bol veľký boj. Potom to boli veľmi nervózne chvíle čakania v cieli, lebo Amundsen mal dobrý finiš. Je skvelý pocit byť znovu majster sveta a navyše s Haraldom a Hansom na stupňoch víťazov," povedal Krüger v rozhovore pre Eurosport.

MS v Planici - muži - 15 km voľne:

1. Simen Hegstad Krüger 32:17,4 min.

2. Harald Östberg Amundsen +5,3 s

3. Hans Christer Holund +24,6

4. Johannes Hösflot Kläbo (všetci Nór.) +25,5

5. William Poromaa (Švéd.) +48,9

76. Andrej RENDA (SR) +5:56,4