Krvavé zranenie brankára, dvojgólový Saka. Anglicko rozobralo Irán

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Krvavé zranenie brankára, dvojgólový Saka. Anglicko rozobralo Irán

Aktualizované
Angličania súpera z Ázie zvalcovali.
Angličania súpera z Ázie zvalcovali. Profimedia
Favorit z Európy nezaváhal. Anglicko spoločne s Iránom ponúklo divákom na MS v Katare hneď osem gólov - najviac v jednom dueli od šampionátu v roku 1954.

Prehľad duelu Anglicko - Irán + audiokomentár

Základné jedenástky súboja medzi Anglickom a Iránom.
Základné jedenástky súboja medzi Anglickom a Iránom.Flashscore

Angličania začali aktívnejšie a už v tretej minúte si pýtali pokutový kop. Stalo sa tak po kope rohovom, keď v pred malým vápnom spadol po zápasníckom súboji s hráčom Iránu Harry Maguire. Situácia sa krátko prešetrovala, bola ukončená sa bez ďalšej odozvy.

O päť minút neskôr Angličania prekvapili rozohrávkou priameho kopu po pravom krídle. Kaneov center preletel šírkou veľkého vápna, Maguire z uhla mieril len do bočnej siete.

Pri tejto situácii sa zrazil brankár Alireza Beiranvand so stopérom Majidom Hosseinim. Iránsky gólman krvácal z nosa, bol výrazne otrasený, nasledovalo dlhé ošetrovanie. Beiranvand sa pokúsil vrátiť, nakoniec to ale musel vzdať. Vystriedal ho Hossein Hosseini.

Ani do tretice neuspel stopér Manchestru United. Maguire si naskočil na rohový kop Masona Mounta, trafil len brvno. Jordan Pickford, ktorý sa na okamih pozeral z diaľky, už dvíhal ruky nad hlavu.

Tlak favorita úspešne premenil na zásah do čierneho v 35. minúte Jude Bellingham. Debutová trefa za reprezentáciu prišla hlavou po centri zľava od Lukea Shawa.

Do ešte výhodnejšej pozície dostal Európanov Bukayo Saka. Bolo to po rohovom kope, keď loptu zrazil pre mladšieho spoluhráča Maguire. Výstavná strela z trinástich metrov bola nechytateľná.

Už v nadstavenom čase, ktorý dosiahol 14 minút, bolo prakticky po stretnutí. Bellingham v strede poľa získal loptu, vysunul Harryho Kanea, ktorý sa uvoľnil cez obrancu a poslal pas sedem metrov pred bránu. Raheem Sterling z voleja umiestnil loptu k tyči.

Iránci cez prestávku prestriedali, nebáli sa vyjsť do vyššieho pressingu. Ani to im nepomohlo ku gólu, Saka pokračoval v bravúrnom výkone. 

Heat mapa Bukaya Saku zo zápasu medzi Anglickom a Iránom.
Heat mapa Bukaya Saku zo zápasu medzi Anglickom a Iránom.StatsPerform

Po Sterlingovej prihrávke napravo prešiel hráč Arsenalu späť na os ihriska. Loptu si posúval a posúval, až ju ľavačkou aj za pomoci teču obrancu poslal do siete.

Peržania reagovali až na tento zásah. Mehdi Taremi ušiel Maguireovi, šikovne ho našiel Gholizadeh. Zakončenie z prvej pod brvno, Pickford bol bezmocný.

Okamžite po znížení si Maguire sadol na zem. Stredný obranca sa necítil fyzicky dobre a musel striedať.

Radosť hostí netrvala dlho. Kane si výborne pokryl loptu, našiel čerstvého Marcusa Rashforda, ktorý sa do streleckej listiny zapísal po 49 sekundách od svojho príchodu na trávnik.

Na 6:1 upravil do prázdnej brány po protiútoku a nezištnej prihrávke Calluma Wilsona ďalší žolík z lavičky - Jack Grealish.

Sardar Azmoun nechal vyniknúť Pickforda, keď sa ňaňho rútil a mohol sa opýtať, kam to bude chcieť. Zakončenie z niekoľkých metrov brankár Albionu vytesnil na brvno.

V jedenástej nadstavenej minúte systém VAR poradil hlavnému arbitrovi Raphaelovi Clausovi, aby zvážil penaltu po zákroku Diera.

Brazílsky rozhodca si inkriminovaný moment pozrel a ukázal na biely bod. Ponúknutú príležitosť a skúšku nervov vyhral Taremi, ktorý sa po Valenciovi a Sakovi stal tretím dvojgólovým strelcom šampionátu.

MS 2022 v Katare, skupina B:

Anglicko - Irán 6:2 (3:0)

Góly: 35. Bellingham, 43. a 62. Saka, 45+1. Sterling, 71. Rashford, 89. Grealish – 65. a 90+13. Taremi

Anglicko: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (68. Dier), Shaw – Saka (70. Rashford), Rice, Bellingham, Mount (71. Foden), Sterling (71. Grealish) – Kane (C) (75. C. Wilson).

Irán: Beiranvand (19. H. Hosseini) – Moharrami, Pouraliganji, Češmí (46. Gholizadeh), M. Hosseini, Mohammadi (64. Torabi) – Nourollahi (77. Azmoun), Karimi (46. Kanaanizadegan), Hajsafi (C), Jahanbakhsh (46. Ezatolahi) – Taremi.

Štatistiky zo zápasu medzi Anglickom a Iránom.
Štatistiky zo zápasu medzi Anglickom a Iránom.StatsPerform