Lionel Messi ovládol anketu FIFA The Best, za sebou nechal Mbappého i Benzemu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lionel Messi ovládol anketu FIFA The Best, za sebou nechal Mbappého i Benzemu

Aktualizované
Messi je opäť najlepším futbalistom na svete.
Messi je opäť najlepším futbalistom na svete.Reuters
Lionel Messi (35) je opäť na absolútnom vrchole. Argentínčan získal ocenenie "The Best 2022" pre najlepšieho hráča sveta, ktoré udeľuje FIFA. Cenu si prevzal na slávnostnom ceremoniáli v pondelok v Paríži. Majster sveta z Kataru túto trofej získal už po siedmy raz, vrátane obdobia zjednotenia so Zlatou loptou (2010 - 2015).

Messi zdolal Karima Benzemu a Kyliana Mbappého. Benzema získal Zlatú loptu, no magazín France Football pri udeľovaní zohľadňoval iba sezónu 2021/2022 bez toho, aby bral do úvahy svetový šampionát v Katare.

Aby sa mohli výkony z majstrovstiev sveta rátať do ankety "The Best", FIFA prihladala na obdobie od 8. augusta 2021 do 18. decembra 2022. V hlasovaní sa tak hodnotila celá európska sezóna 2021/22 a prvá polovica ročníka 2022/23.

Keďže Lionel Messi ovládol s Argentínou šampionát v Katare, kde získal tiež trofej pre najlepšieho hráča turnaja, tento faktor rozhodol o tom, že hviezda Parížu St. Germain sa teší z ocenenia FIFA "The Best". 

"Je to pre mňa obrovská pocta stáť tu. Ďakujem spoluhráčom a trénerovi Scalonimu. Bez nich by som tu nemohol byť. Je to ocenenie pre nás všetkých. Vykonali sme skvelú prácu. Nie každému sa podarí byť majstrom sveta. Splnil sa mi sen, v ktorý som dúfal tak dlho. Konečne sa mi to podarilo a bola to tá najkrajšia vec, čo sa mi stala," poďakoval sa pri preberaní ceny Messi. 

Najlepším brankárom sa stal Emiliano Martínez z Aston Villy, ktorý pomohol "albicelestes" k triumfu na MS v Katare. V ankete uspel v konkurencii belgického brankára Thibauta Courtoisa a Maročana Yassineho Bounoa.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil tréner argentínskej reprezentácie Lionel Scaloni, ktorý na tróne vystriedal Nemca Thomasa Tuchela. V hlasovaní dostal viac hlasov ako Pep Guardiola a Carlo Ancelotti. Futbalistkou roka sa po druhý raz v rade stala Španielka Alexia Putellasová z Barcelony. Medzi trénerkami triumfovala Holanďanka Sarina Wiegmanová, ktorá doviedla Angličanky k titulu majsteriek Európy. Najlepšou brankárkou sa stala Mary Earpsová, ktorá oblieka dres Manchestru United.

Najkrajší gól podľa hlasujúcich trénerov a kapitánov národných tímov strelil poľský hendikepovaný futbalista Marcin Oleksy. Cenu Fair play získal gruzínsky futbalista Luka Lochošvili, ktorý rýchlou reakciou pomohol zachrániť život súperovho hráča. V minulosti pôsobil aj na Slovensku, keď hral za Žilinu.

Messiho štatistiky (august 2021/december 2022):

V drese PSG:

- zápasy: 53

- góly: 23

- asistencie: 28

- tituly: Ligue 1 2021/22 a Francúzsky superpohár 2022

V drese Argentíny:

- zápasy: 21

- góly: 22

- asistencie: 6

- tituly: Majstrovstvá sveta 2022