Messi šampiónom, Argentínčan ovládol anketu FIFA o najlepšieho futbalistu roka 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Messi šampiónom, Argentínčan ovládol anketu FIFA o najlepšieho futbalistu roka 2023

Messi si vystrieľal trofej.
Messi si vystrieľal trofej.AFP
Argentínčan Lionel Messi (36) zvíťazil v ankete FIFA o najlepšieho futbalistu roka 2023, keď za sebou nechal Erlinga Haalanda (23) a Kyliana Mbappého z PSG (25). Najlepším trénerom sa stal Pep Guardiola (52).

Opäť rovnaké trio

Obhajcom prvenstva bol Messi z Interu Miami, za favorita však bol považovaný momentálne zranený nórsky kanonier Manchestru City Erling Haaland. Rovnaké trio s Francúzom Mbappém z Paríža Saint-Germain sa dostalo do užšieho výberu aj v ankete o Zlatú loptu, ktorú Messi v októbri získal už po ôsmy raz.

FIFA brala do úvahy výkony od 19. decembra 2022, teda po skončení majstrovstiev sveta v Katare, do 20. augusta minulého roka. V ankete hlasujú kapitáni a tréneri národných tímov, fanúšikovia a zástupcovia médií.

Anketa sa ôsmykrát uskutočnila pod názvom The Best FIFA Football Awards. Slávnostný galavečer sa konal v Londýne a jeho priebehom sprevádzali bývalý francúzsky kanonier Thierry Henry a anglická moderátorka Reshmin Chowdhuryová.

Najlepším brankárom sa stal Brazílčan Ederson, ktorý pomohol Manchestru City k zisku piatich trofejí v minulom roku (Premier League, Liga majstrov, FA Cup, Superpohár UEFA, MS klubov FIFA). V ankete triumfoval pred Thibautom Courtoisom z Realu Madrid a Yassineom Bounouom (FC Sevilla).

Guardiola najlepším trénerom

Guardiola, ktorý vo štvrtok dovŕši 53 rokov, predstihol talianskych trénerov Simoneho Inzaghiho a Luciana Spallettiho. Inzaghi a Inter Miláno prehrali vo finále Ligy majstrov s Manchestrom City 0:1. Spalletti, súčasný tréner talianskej reprezentácie, doviedol Neapol k prvému ligovému titulu po 33 rokoch. Na druhej strane španielsky kormidelník vyhral minulý rok so City Ligu majstrov, anglickú ligu a Anglický pohár.

Guardiola pózuje s víťazným ocenením.
Guardiola pózuje s víťazným ocenením.AFP

Najlepšou trénerskou ženského tímu sa stala Sarina Wiegmanová, ktorá priviedla Anglicko do finále MS. Jej zverenku Mary Earpsovú vyhlásili za najlepšiu brankárku.

Najkrajší gól podľa hlasujúcich strelil Guilherme Madruga z tímu Botafogo-SP efektnými nožničkami do siete Novorizontina v zápase druhej najvyššej brazílskej súťaže Serie B. Cenu Fair-play získali futbalisti Brazílie. Tí prejavili gesto solidarity s útočníkom Viníciusom Juniorom, ktorý sa stal v Španielsku opakovane terčom rasizmu.Za najlepšiu futbalistku vyhlásili Španielku Aitanu Bonmatiovú, ktorá pomohla k zisku titulu majsteriek sveta.