Mladík Marchand prekonal 15-ročný rekord Phelpsa: Úžasné, ten čas je šialený

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mladík Marchand prekonal 15-ročný rekord Phelpsa: Úžasné, ten čas je šialený

Zlatá medaila okorenená rekordom.
Zlatá medaila okorenená rekordom.AFP
Francúz Leon Marchand (21) v nedeľu prekonal posledný zostávajúci svetový rekord Michaela Phelpsa (38) a zvíťazil v disciplíne 400 m znak na majstrovstvách sveta v plávaní v Japonsku.

Marchand dosiahol čas 4:02,5 min - Phelpsov výkon zlepšil o viac ako sekundu. Druhý skončil Američan Carson Foster za 4:06,56 min a tretí bol Japonec Daiya Seto za 4:09,41.

Nový majster sveta má byť jednou z tvárí budúcoročných olympijských hier v Paríži a upozornil, že to najlepšie ešte len príde. "Bolo to bláznivé, jedna z najbolestivejších vecí, ktoré som urobil. Úžasné, že som to dokázal práve tu. Ten čas je šialený," uviedol čerstvý rekordér.

Phelpsov rekord 4:03,84 min platil od olympijských hier v Pekingu 2008 a bol najdlhšie držaným svetovým rekordom v plávaní.

Druhý v poradí Foster povedal, že bolo pomerne príjemné sledovať Marchanda: "Samozrejme, cieľom je vždy zvíťaziť, Leon je veľký konkurent. Byť najbližšie pri prepisovaní histórie bolo dosť fajn. Ako keby som sedel v prvom rade."

Držiteľ nového rekordného zápisu, ktorého trénuje Phelpsov bývalý mentor Bob Bowman, zaplával na minuloročnom svetovom šampionáte v Budapešti druhú najrýchlejšiu štvorstovku - 4:04,28 min. Teraz zdôraznil, že prekonanie rekordu bolo len krokom na jeho ceste.