Dozvuky VC Belgicka: Verstappen premenil žart na realitu a zbavil sa čísla 44

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Belgicka: Verstappen premenil žart na realitu a zbavil sa čísla 44

Max Verstappen si došiel pre ďalšie víťazstvo.
Max Verstappen si došiel pre ďalšie víťazstvo.Profimedia
Spa-Francorchamps je okruh, na ktorom sa dá veľmi dobre predbiehať. Takže aj keď mechanici Red Bullu menili Maxovi Verstappenovi (25) prevodovku, nečakalo sa, že tohtoročný hegemón v nedeľu zakopne. Stačilo 17 kôl a bolo vybavené. Verstappen sa po prvej zastávke v boxoch ocitol za tímovým kolegom Sergiom Pérezom (33), predbehol ho a v cieli mu napokon "daroval" 22 sekúnd. Holanďan tak mohol oslavovať svoje 45. víťazstvo v kariére.

Zbavil sa pritom čísla 44, ktoré na svojom monoposte nosí Lewis Hamilton. Verstappen o potrebe zbaviť sa čísla svojho stále najväčšieho rivala žartoval už v Maďarsku a stačil týždeň, aby sa mu jeho želanie splnilo.

Jeho ďalšie - opäť zajazdiť najrýchlejšie kolo - mu však prekazil Hamilton, ktorý v závere pretekov zašiel pre nové pneumatiky a v poslednom kole Verstappenov zápis prekonal. Úradujúci šampión medzitým zvažoval dodatočnú zastávku v boxoch v druhej polovici pretekov, ako to urobil v Rakúsku (a žartoval, že v Red Bulle by si mohli dať tréning pit stopu), ale nakoniec mu to pretekový inžinier po výmene názorov neschválil.

Kráľ víkendu - Lewis Hamilton

Nebol síce na stupňoch víťazov, ale fanúšikovia Mercedesu sa mali z čoho (škodoradostne) tešiť. Navyše tretie miesto na štarte a slušná rýchlosť aj v šprinte boli dôvodom na spokojnosť. Za čo si však Hamilton zaslúži pochvalu predovšetkým, je vytrvalé porážanie tímového kolegu.

S výnimkou jazdeckých dvojíc s jasnou hierarchiou jednotky a dvojky (Verstappen - Pérez, Alonso - Stroll a Albon - Sargeant) je to práve dvojica v Mercedese (spolu s McLarenom, ale s nováčikom - a trochu smoliarskym - Piastrim po boku Norrisa), kde je rozdiel medzi cieľovými pozíciami najväčší. Deväťkrát v tejto sezóne predstihol Georgea Russella, ktorý musí začať prehodnocovať minuloročné ambície stať sa lídrom tímu...

Plusové body - McLaren

Hovorí sa, že reťaz je taká silná, ako je jej najslabší článok. Ak je siedme miesto Landa Norrisa po pretekoch s pocitom, že "je posledný", to najhoršie, s čím sa McLaren bude musieť tento rok vyrovnať, môžu vo Wokingu pomýšľať na tretie miesto v tabuľke konštruktérov. V snahe urobiť aspoň niečo, britský tím zariskoval a prvýkrát za celý víkend nasadil tvrdé pneumatiky. Ani tie však nefungovali. Norris aj tak skončil pred Estebanom Oconom na Alpine, hoci jeho dovtedy mäkké pneumatiky (ktoré tím nasadil po dvanástich kolách trápenia sa na tvrdých) boli na trati najstaršie.

Potlesk publika - Júki Cunoda

Nielenže ukázal, že má rýchlosť na to, aby porazil Daniela Ricciarda, ale čo je dôležitejšie, prvýkrát od VC Azerbajdžanu vybojoval pre AlphaTauri bod za desiate miesto. Japonec predviedol skvelé manévre pri obrane aj útoku. Oconovi trvalo poriadny počet kôl, kým sa dostal pred neho (čo pomohlo Norrisovi) a hoci je taliansky tím stále posledný v tabuľke, tentoraz prostredníctvom Cunodu nechal za sebou Alfu Romeo, Williams a Haas.

Smoliar víkendu - Oscar Piastri

Nájazd do prvej zákruty je v Belgicku tradične zradný a tentoraz po štarte nezostalo miesto pre Oscara Piastriho. Zavrel ho Carlos Sainz, ktorý bol pred ním, ale Austrálčan na McLarene správne vycítil šancu a po prebrzdení súpera sa dostal na vnútornú stranu. Výsledkom však bolo jeho odstúpenie v prvom kole a strieborný hrdina zo sobotňajšieho šprintu mohol o dobrých bodoch zo Spa len snívať.

Manéver víkendu - Pierre Gasly vs. Alex Albon

Kolo číslo 33 a tesne za prvou desiatkou Gasly dobieha svojho súpera. V technickej časti okruhu, v zákrutách 13 až 16, sa odohráva nádherný súboj dvoch pánov, ktorí si poctivo dávajú priestor, ale zároveň jazdia na hrane možností svojich áut. Celé predstavenie bolo o to lepšie, že obaja mali v tom čase rovnako staré pneumatiky a všetko sa odohrávalo bez systému DRS.