Dozvuky VC Miami: Lando konečne vystúpil z tieňa, ale potom mu vedenie F1 zavarilo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Miami: Lando konečne vystúpil z tieňa, ale potom mu vedenie F1 zavarilo

Norris sa predsa len dočkal víťazstva.
Norris sa predsa len dočkal víťazstva.Reuters
Vzhľadom na pokračujúcu dominanciu Maxa Verstappena (26) a skutočnosť, že floridský okruh je jedným z najhorších v seriáli od jeho zaradenia do kalendára v roku 2022, som sa na Veľkú cenu Miami príliš netešil. Trať síce opäť nedokázala zaujať, ale aspoň dobre načasovaný safety car priniesol fanúšikom F1 nového víťaza. Lando Norris (24) sa dočkal, a aj preto je jednotka McLarenu hlavnou tému tradičného návratu.

Norris je už hlavný hrdina

Lando Norris, podobne ako jeho menovec vo filmovej sérii Star Wars, bol vo Formule 1 vždy vedľajšou postavou. Hoci na seba občas upozornil, častejšie hral hlavne druhé husle Verstappenovi, Hamiltonovi či Leclercovi. Tento víkend sa však konečne stal hrdinom.

Nešlo len o víťazstvo v pretekoch, ale aj o to, ako v nich dominoval. Iste, dopredu ho vyniesol šťastný safety car, ale aj potom musel urobiť obrovský kus práce, no zvládol ju s bravúrou a ľahkosťou. Na začiatku držal krok s Verstappenom a potom sa v kľúčových momentoch od Holanďana ľahko odpútal. Norrisov McLaren bol v priemere o 0,3 sekundy na kolo rýchlejší ako auto úradujúceho šampióna.

Kritika Norrisa v minulosti spočívala v tom, že sa nechal prekabátiť, keď mal šancu okúsiť chuť víťazstva. Tentoraz však Brit vyzeral skôr ako muž, ktorý je zvyknutý vyhrávať preteky, hoci to bol jeho vôbec prvý triumf. Žiadne chyby, žiadne vystresované správy cez tímovú vysielačku, žiadne pochybnosti o tom, že konečne bude stáť na najvyššom stupni. Nič také.

Vždy bolo jasné, že Norris je dostatočne talentovaný na to, aby obstál proti komukoľvek. V mojom poslednom stĺpčeku som dokonca napísal, že by som mu veril aj v konfrontácii s Verstappenom, Hamiltonom alebo Alonsom, ak by všetci sedeli v rovnakých strojoch. Teraz navyše ukázal, že má aj dobré mentálne nastavenie.

Dlhé čakanie na prvé víťazstvo v posledných rokoch Norrisa veľmi ťažilo. Teraz, keď konečne toto bremeno zo svojich ramien sňal, by sme ho čoskoro mohli vidieť zaradiť sa medzi najlepších.

Zostane McLaren stále rýchly?

V tejto sezóne Red Bull dostával najavo hlavne od Ferrari, že mu rastie schopný rival. V Miami však úradujúci šampióni čelili úplne inej hrozbe - tej od McLarenu.

Britský tím vkladal veľké nádeje do vylepšení, ktoré na Floridu priviezol. Avšak aj samotní inžinieri boli prekvapení tým, aké rýchle auto predstavili. Po väčšinu víkendu bol MCL38 najrýchlejším vozidlom na štarte.

Norris obsadil prvé miesto v prvých dvoch častiach kvalifikácie na šprintové preteky, aby sa potom v hlavných pretekoch rýchlo ukázalo, že on a Oscar Piastri sú dvaja najrýchlejší muži v celom štartovom poli. Austrálčan predviedol bleskový štart a posunul sa na druhé miesto, potom sa držal na dostrel Verstappena. Jeho tímový kolega rýchlo zabudol na zlé úvodné kolo, predbehol Red Bull Sergia Péreza, dostal sa pred Ferrari a po zásahu bezpečnostného vozidla už nechal všetkých v prachu.

Pretekárske tempo McLarenu bolo také silné, že ak by tím nemal problémy v kvalifikácii na hlavné preteky dostať z auta to najlepšie na najmäkšej zmesi pneumatík, mohli dva monoposty v nedeľu jazdiť na prvom a druhom mieste so slušným náskokom pred zvyškom sveta.

Je príliš skoro predpovedať, či McLaren vstúpil do boja o titul, preteky v Miami mohli byť ojedinelou záležitosťou. Pre dramatickosť seriálu je však každá takáto zápletka skvelá.

Zbytočná politická škvrna

Ak niečo pokazilo inak vysnívaný víkend pre McLaren a Norrisa, tak to bola určite situácia, keď sa jazdci ocitli mimo svojho športového odvetvia.

Ešte pred pretekmi bol Donald Trump spozorovaný, ako si obhliada garáže McLarenu. Stajňa rýchlo vysvetlila, že nebol jej hosťom a že to F1 a organizácia FIA ich požiadali, aby exprezidenta USA previedli paddockom. Na britský tím sa však aj tak znieslo obrovské množstvo kritiky, ako aj na samotného Norrisa, ktorého videli, ako sa s Trumpom rozpráva a podáva mu ruku po svojom víťazstve.

Dvadsaťštyriročný jazdec, ktorý prežil jeden z najlepších dní svojho života, následne na sociálnych sieťach zožal neuveriteľné množstvo nadávok a urážok. Bez ohľadu na to, či mu to vadí alebo nie, nie je to niečo, čomu by mal byť vystavený.

Všetka táto nenávisť by však mala smerovať skôr na riadiaci orgán F1. Tím a mladý jazdec sa dostali do úplne bezprecedentnej situácie, ktorá sa, logicky, skončila škandálom.

Vedenie F1 si navyše touto aktivitou protirečí. Veď nedávno vyzvalo, aby sa politika do športu nemiešala. Vtedy išlo o umravnenie Lewisa Hamiltona alebo Sebastiana Vettela, ktorí sa vyslovili proti rasizmu či homofóbii a kritizovali zaradenie pretekov v Saudskej Arábii pre otázky týkajúce sa dodržiavania ľudských práv.

A teraz s veľkou pompou privítali na pretekoch v Miami pravdepodobne najväčšiu a najkontroverznejšiu politickú osobnosť na svete, pričom Trumpovi dokonca dovolili nosiť bejzbalovú šiltovku s nápisom jeho jeho volebného hesla pred tohtoročnými prezidentskými voľbami.

Možno bývalo tradíciou, že sa na veľkej cene zúčastňovala aj hlava hostiteľskej krajiny. Trump však v súčasnosti rozhodne nie je prezidentom USA, či už si to chce priznať, alebo nie.