Hamilton? Môže opäť zamieriť do čela, ale musí mať správne auto, myslí si Button

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hamilton? Môže opäť zamieriť do čela, ale musí mať správne auto, myslí si Button
Button vyjadril Hamiltonovi svoju podporu.
Button vyjadril Hamiltonovi svoju podporu.Profimedia
Majster sveta formuly 1 z roku 2009 Jenson Button (43) si myslí, že ak jeho bývalý tímový kolega Lewis Hamilton (38) dostane do rúk správne auto, môže sa v budúcej sezóne opäť vrátiť na čelo štartového poľa.

Red Bull bude vpredu aj budúci rok

Niekdajší suverén Hamilton už druhý rok po sebe nevyhral žiadnu veľkú cenu a to aj vďaka dominancii Maxa Verstappena. Úradujúci šampión vyhral 19 z 22 pretekov a jeho tímový kolega z Red Bullu Sergio Pérez dve zo zvyšných troch. "Red Bull bude budúci rok opäť vpredu," povedal Button pre agentúru AFP, čím pravdepodobne nikoho neprekvapil. "Tento rok mali silné auto a mohli tak pracovať na vývoji ďalšieho pre budúcu sezónu," dodal.

Obhajoval tiež atraktívnosť seriálu. "Keď sa len pozriete na výsledky pretekov, poviete si: 'Aha, Max Verstappen opäť vyhral', ale keď si tie preteky skutočne pozriete, uvedomíte si, že mnohé z nich boli skvelé," vysvetlil. "Max bol, samozrejme, najlepší, ale nebolo to len o ňom, bolo tam aj veľa zaujímavých súbojov, ktoré sa dali sledovať," zdôraznil a zároveň doplnil, že by rád videl aj ďalších jazdcov, ktorí by vyhrávali viac.

Button, ktorý pred niekoľkými dňami oznámil svoj návrat k plnohodnotnému pretekaniu v roku 2024 vo vytrvalostných majstrovstvách sveta, vie o dominancii svoje. V roku 2009 vyhral šesť z prvých siedmich pretekov, čo bol štart, ktorý ho spolu s Brawnom vystrelil k titulu. V súčasnosti obdivuje cieľavedomosť, s akou Verstappen preteká.

"Max odvádza úžasnú prácu, naozaj nemal chybu," pripomína Button. "Iste, jazdí na dobrom aute, bez toho sa vyhrať nedá, ale porovnajte to s tým, kde bol jeho tímový kolega na štarte väčšinu pretekov," povedal Button.

"Ak sa pozrieme na rok 2024, Red Bull je stále favoritom, ale myslím si, že súperi budú blízko. Ak však bude Max vo forme, bude ťažké ho poraziť."

Hamilton na to stále má

Jedným z tých, ktorí majú reálnu šancu vyzvať Verstappena, je sedemnásobný šampión Hamilton, ktorý bude mať na začiatku budúcej sezóny 39 rokov. Môže veterán konkurovať súčasnej superhviezde? "Lewis by nejazdil, keby si nemyslel, že je dosť dobrý," hovorí Button, ktorý s Hamiltonom spolupracoval v McLarene.

"Lewis je stále dosť dobrý na to, aby vyhrával preteky a získaval tituly, ale musí mať správne auto. Nastúpiť proti Maxovi je ťažké, ale ak bude Lewis sedieť v aute, ktoré mu vyhovuje a Max v takom, ktoré vyhovuje jemu... Teším sa na tento súboj," zamyslel sa. "Dúfam, že ho uvidíme ešte pred Lewisovým odchodom do dôchodku, určite na to má," uzavrel majster sveta z roku 2009.