Madrid ako náhrada za Barcelonu. F1 presunie VC Španielska do hlavného mesta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Madrid ako náhrada za Barcelonu. F1 presunie VC Španielska do hlavného mesta

Madridský región sa dozvedel skvelú novinku.
Madridský región sa dozvedel skvelú novinku.Reuters
Madrid bude v rokoch 2026 až 2035 hostiť Veľkú cenu Španielska Formuly 1. Dejiskom pretekov bude nový okruh hlavného mesta v okolí výstaviska IFEMA, oznámilo vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

V súčasnosti hostí tamojšiu VC barcelonský okruh Circuit de Catalunya, zmluvu má platnú do roku 2026. Vo vyhlásení F1 sa o tomto okruhu nehovorí. Zdroje však uviedli, že rokovania s Barcelonou pokračujú. Existuje teda možnosť, že Španielsko bude mať v roku 2026 dvoje preteky.

"Madrid je neuveriteľné mesto s úžasným športovým a kultúrnym dedičstvom. Dnešným oznámením sa začína nová vzrušujúca kapitola F1 v Španielsku," povedal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali a dodal, že návrh pretekov "skutočne stelesňuje víziu F1 vytvoriť viacdňové športové a zábavné predstavenie, ktoré prináša maximálnu hodnotu pre fanúšikov a zahŕňa inovácie a udržateľnosť."

Španielska metropola naposledy hostila Veľkú cenu na okruhu Jarama na severe mesta v roku 1981, pričom Circuit de Catalunya sa stal domovom podujatia o desať rokov neskôr. "Preteky moderných vozidiel F1 na novom okruhu v španielskom hlavnom meste Madrid sú lákavou vyhliadkou," uviedol vo vyhlásení Mohammed Ben Sulayem, prezident riadiacej organizácie FIA.

"Keďže sa blížime k zavedeniu predpisov FIA pre F1 na rok 2026, ktoré boli vypracované s ohľadom na nulové emisie oxidu uhličitého do roku 2030, je potešiteľné, že miestni organizátori sa vo svojich plánoch na podujatie výrazne zamerali na enviromentálnu udržateľnosť," dodal.

Navrhovaný okruh má dĺžku 5,47 km, využíva pouličné aj mimouličné úseky. Podlieha homologizácii FIA, bezpečnostným kontrolám aj schváleniu kalendára Svetovou radou motoristického športu. Rozloženie trate, ktorá sa nachádza v blízkosti mestského letiska Barajas a na ktorú by sa malo 90 % fanúšikov dostať verejnou dopravou, bude obsahovať 20 zákrut.

Predpokladaná kapacita areálu je viac ako 110-tisíc divákov denne, pričom v prvej polovici platnosti dohody sa plánuje jej zvýšenie na 140-tisíc, čím sa Madrid stane jedným z najväčších dejísk v kalendári.

"Podľa našich očakávaní bude toto podujatie v celosvetovom meradle sledovať 70 miliónov ľudí. Celé to bude predstavovať zvýšenie HDP Madridu o viac ako 450 miliónov eur ročne a vytvorenie 8 200 pracovných miest," uviedla prezidentka madridského regiónu Isabel Díazová Ayusová.