Monackú kvalifikáciu F1 vyhral domáci Leclerc, blamáž pre Verstappena a Red Bull

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Monackú kvalifikáciu F1 vyhral domáci Leclerc, blamáž pre Verstappena a Red Bull

Leclerc bol najlepší v monackej kvalifikácii. Verstappen skončil až na šiestom mieste.
Leclerc bol najlepší v monackej kvalifikácii. Verstappen skončil až na šiestom mieste.AFP
Takmer počas každého pretekárskeho víkendu vo Formule 1 sú najdôležitejšie nedeľňajšie preteky. Avšak nie každý, pretože v Monaku je podstatnejšia kvalifikácia, nakoľko v Monte Carle sa prakticky nedá predbiehať. Štartové poradie je v malom kniežatstve o to viac dôležitejšie. Tentoraz si prvý čas v kvalifikácii pripísal domáci Monačan Charles Leclerc (26) na Ferrari, druhý bol Oscar Piastri (23) v McLarene a tretí Leclercov tímový kolega Carlos Sainz (29).

Prvé prekvapenie v kvalifikácii prišlo na konci prvého segmentu, keďže Sergio Pérez, partner Maxa Verstappena z Red Bullu, nedosiahol dostatočný čas na postup do Q2 a skončil osemnásty. Veterán Fernando Alonso na Aston Martine, ktorému sa darilo vo voľných tréningoch, finišoval na 16. mieste. 

V druhej časti kvalifikácie sa nekonali prekvapenia a všetci favoriti postúpili do záverečnej, najdôležitejšej časti soboty. 

Po prvých jazdách bol najlepší Leclerc s minimálnym náskokom pred Piastrim. Na treťom mieste bol Verstappen, ktorý už počas tréningu naznačil, že sa na tejto trati necíti najlepšie.

V druhej rýchlej jazde trafil majster sveta stenu v prvej zákrute. To nespôsobilo síce žiadne veľké škody na jeho vozidle, ale stačilo to na to, aby ho to vyradilo z boja o najlepší čas. Leclerc, naopak, svoj výkon zlepšil a v rodnom Monte Carle sa postaví na pole position. 

Veľkými víťazmi kvalifikácie sú Ferrari a McLaren, keďže obe stajne majú po jednom jazdcovi v prvých dvoch radoch. Na druhej strane zažíva blamáž majstrovský Red Bull - Verstappen odštartuje do nedeľňajších pretekov až zo šiestej pozície, Pérez z predposledného radu. Holanďan zároveň ukončil sériu ôsmich pretekov, počas ktorých stál zakaždým na pole position.