Verstappen potvrdil dominanciu, ovládol šprint v Belgicku. Životné preteky Piastriho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen potvrdil dominanciu, ovládol šprint v Belgicku. Životné preteky Piastriho

Max Verstappen vyhral kvalifikáciu tesne pred Oscarom Piastrim.
Max Verstappen vyhral kvalifikáciu tesne pred Oscarom Piastrim.Profimedia
Max Verstappen (25) z Red Bullu vyhral šprint na Veľkej cene Belgicka Formuly 1. Druhé miesto obsadil nováčik Oscar Piastri (22) z McLarenu, tretí skončil Pierre Gasly (27) z Alpine.

Sobotňajší program na okruhu Spa-Francorchamps rovnako ako v piatok narušil dážď a kvalifikácia i šprint sa začali s polhodinovým oneskorením. Jazdilo sa v náročných podmienkach na vysychajúcej trati a skrátené preteky sa začali kurióznym štartom za safety carom.

Verstappen štartoval z pole position, ale po zastávke v boxoch sa pred neho dostal Piastri, ktorý spolu s väčšinou jazdcov krátko po začiatku zamieril pre nové pneumatiky. Jazdec Red Bullu si však v štvrtom kole vybojoval späť prvé miesto a doviezol sa k víťazstvu.

Verstappen v Belgicku dominoval v kvalifikácii.
Verstappen v Belgicku dominoval v kvalifikácii.Reuters

"Stavili sme na istotu. Bol by som zašiel do boxov ako prvý, ale potom by ma mohli ostatné autá zablokovať," povedal Verstappen. "Stratil som  vedenie, ale viem, že mám rýchly monopost. Keď sme nasadili nové gumy, doslova som letel," dodal.

Nováčik Piastri si došiel pre životné maximum v podobe druhého miesta so stratou takmer siedmich sekúnd, pričom jeho maximom bolo štvrté miesto na Silverstone. "Som veľmi šťastný. Chvíľu som bol prvý, ale na Maxa som jednoducho nemal," povedal Piastri.

Dvojnásobný majster sveta si víťazstvom upevnil vedenie a pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom, ktorý šprint nedokončil, má náskok 118 bodov.

Hlavné preteky v Belgicku sú na programe v nedeľu od 15:00. Red Bull sa bude snažiť predĺžiť svoju neporaziteľnosť po tom, ako v tejto sezóne ovládol všetkých 11 pretekov. Líder celkového poradia vyhral deväťkrát, jeho mexický kolega dvakrát.