Za Mercedesom máme obrovský odstup, ale môžeme urobiť lepšiu prácu, vraví šéf Ferrari

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za Mercedesom máme obrovský odstup, ale môžeme urobiť lepšiu prácu, vraví šéf Ferrari

Vasseur má za sebou ťažký štart vo Ferrari.
Vasseur má za sebou ťažký štart vo Ferrari.Reuters
Podľa šéfa tímu Ferrari Freda Vasseura (55) musí talianska stajňa využiť svoje šance a zlepšiť sa vo všetkých oblastiach, keď bude tento víkend v Zandvoorte pokračovať sezóna Formuly 1.

V rozhovore s novinármi pred Veľkou cenou Holandska, ktorá môže priniesť Red Bullu 14. víťazstvo v rade, z toho trináste v tejto sezóne, Francúz poznamenal, že Ferrari chýbajú dve alebo tri desatiny výkonu.

Najúspešnejší tím všetkých čias je v šampionáte po 12 z 22 pretekov štvrtý, päť bodov za Aston Martinom a 56 bodov za druhým Mercedesom, ktorý ich má 247.

Red Bull s 503 bodmi hrá vlastnú ligu a líder šampionátu Max Verstappen, ktorý sa usiluje o rekordné deviate víťazstvo za sebou, získal sám viac bodov (314) ako ktorýkoľvek iný tím.

"Za Mercedesom máme obrovský bodový odstup, ale keď sa pozriem na prvú časť sezóny, premárnili sme príliš veľa príležitostí. V druhej časti sezóny musíme byť oveľa oportunistickejší," povedal Vasseur, ktorý prevzal tím z Maranella v januári.

"Ak chceme Mercedes dobehnúť v šampionáte, potrebujeme niečo špeciálne, ale najdôležitejšie pre mňa je dobehnúť Mercedes z hľadiska rýchlosti."

Vasseur sa domnieval, že Ferrari, ktoré tento víkend neplánuje žiadne väčšie vylepšenia, bolo v kvalifikácii v priemere rýchlejšie ako Mercedes Lewisa Hamiltona a Georgea Russella, ale neplatí to už o pretekárskom tempe. Zdôraznil však, že neexistuje jediná slabá oblasť a nemyslí si, že by bolo potrebné niečo na aute "odblokovať".

"Som skôr presvedčený, že sa musíme zlepšiť všade, než len v jednej téme. Hovoríme o desatinách, nie o sekundách. Pri niektorých príležitostiach ukazujeme, že sme schopní bojovať s Red Bullom aspoň v kvalifikácii."

"Znamená to, že potenciál auta tu je a my musíme pochopiť, prečo máme v pretekoch trochu slabší výkon a pokúsiť sa v týchto podmienkach zlepšiť. Nie som si však istý, či to vychádza z koncepcie auta."

Vasseur uviedol, že Ferrari robí nábor ľudí z konkurenčných tímov, ale ten si vyžiada nejaký čas - dokonca až do roku 2025, kým niektorým z budúcich zamestnancov vypršia aktuálne kontrakty. Rovnako skonštatoval, že otázkou zlepšení nie je práve čakanie na nové posily do továrne, aj preto dôveruje súčasnému personálu.

"Musíme sa zlepšiť, ale s tým, čo máme dnes, môžeme urobiť lepšiu prácu. Musíme sa sústrediť na to, aby sme sa snažili dostať to najlepšie z toho, čo máme. Nie je to tak, že v najbližších 18 mesiacoch prídu do tímu traja, piati alebo desiati ľudia, ktorí úplne zmenia filozofiu a potenciál tímu. Neexistuje pred a po," uzavrel.