Zastavili ho až bariéry. Historicky prvú šprintovú kvalifikáciu zvládol najlepšie Leclerc

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zastavili ho až bariéry. Historicky prvú šprintovú kvalifikáciu zvládol najlepšie Leclerc

Leclerc si po piatkovej pole position v kvalifikácii pripísal aj najrýchlejší čas v sobotňajšej šprintovej kvalifikácii.
Leclerc si po piatkovej pole position v kvalifikácii pripísal aj najrýchlejší čas v sobotňajšej šprintovej kvalifikácii. AFP
Na okruhu v Baku sa uskutočnila vôbec prvá šprintová kvalifikácia Formuly 1. Charles Leclerc (25) bol najrýchlejší na mestskom okruhu v Azerbajdžane pred jazdcami Red Bullu. Deň predtým monacký jazdec triumfoval aj v klasickej kvalifikácii.

Šprintové kvalifikácie sú úplnou novinkou v programe pretekárskeho víkendu. Po úpravách sú sobotňajšie preteky úplne samostatnou súťažou, ktorá nemá žiadny vplyv na kvalifikáciu na klasické preteky a samotné preteky. Tie sa ako zvyčajne uskutočnia v nedeľu.

V sobotu jazdci najprv vyšli na trať, aby sa zúčastnili troch segmentov kvalifikácie šprintu. Segmenty sa od bežnej kvalifikácie líšia skráteným časom pre každú časť a špecifickými pokynmi pre typ pneumatík, na ktorých musia monoposty odjazdiť kolá.

O niekoľko hodín neskôr sa jazdci postavia na štartový rošt podľa poradia šprintových kvalifikácií, aby bojovali o body v šprinte na 100 km. Poradie po šprinte neovplyvní poradie na štarte nedeľňajších pretekov, ale poskytne jazdcom možnosť získať body do celkovej klasifikácie. Víťaz získa osem bodov, druhý pilot sedem, tretí šesť... Až ôsmy muž získa bod.

V kvalifikácii na šprint na okruhu v Baku bol najrýchlejší Charles Leclerc pred Sergiom Pérezom a Maxom Verstappenom, dvojicou z tímu Red Bull. Monacký jazdec v samom závere kvalifikácie narobil svojim mechanikom veľa práce. Pri druhom pokuse o rýchle kolo skončil v bariére. Jeho kolegovia z garáže budú mať necelé štyri hodiny na to, aby dali jeho auto dokopy.

Ďalšie miesta obsadili George Russell, Carlos Sainz a Lewis Hamilton. Vo všetkých troch segmentoch šprintérskej kvalifikácie chýbali veľké senzácie, aj keď hrozilo veľké riziko, že sa tak stane. Najmä vzhľadom na veľké množstvo áut na trati a nedostatočnú "drezúru" jazdcov, ktorí absolvovali iba jeden piatkový hodinový tréning a následnú kvalifikáciu. Štart sobotňajšieho šprintu je na pláne o 15:30.