Najlepším českým futbalistom je Patrik Schick, Zlatú loptu získal po prvýkrát v kariére

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepším českým futbalistom je Patrik Schick, Zlatú loptu získal po prvýkrát v kariére

Schick pri preberaní ocenenia.
Schick pri preberaní ocenenia.Profimedia
Kanonier Patrik Schick (26) sa teší z premiérového víťazstva v novinárskej ankete o najlepšieho českého futbalistu uplynulej sezóny. Útočník bundesligového Leverkusenu ovládol v 26. ročníku jarnú a jesennú časť hlasovania a s veľkým náskokom 380 bodov porazil víťaza predošlých dvoch ročníkov, Tomáša Součka z West Hamu United. Tretie miesto pripadlo brankárovi Olympiakosu Pireus Tomášovi Vaclíkovi.

Schickovým doterajším maximom bolo tretie miesto z minulej sezóny a ročníka 2016/2017. Český reprezentant podtrhol triumfom v Zlatej lopte vydarenú sezónu a naviazal tak na májové víťazstvo v ankete FAČR Futbalista roka.

Po úspešnom minuloročnom európskom šampionáte, na ktorom strelil päť gólov, sa Schickovi darilo aj v klube. Na jeseň zaznamenal vo farbách Leverkusenu v najvyššej nemeckej súťaži 16 gólov, ďalších osem pridal v jarnej časti a v tabuľke kanonierov skončil na druhom mieste za Robertom Lewandowskim. Koncernovému celku pomohol k tretiemu miestu v tabuľke. Za reprezentáciu odohral Schick v minulej sezóne len dva zápasy a dal jeden gól, v neúspešnom play off o majstrovstvá sveta kvôli zraneniu chýbal.

V aktuálnej sezóne sa však Leverkusen trápi a bývalý hráč Sparty, Bohemians 1905, Sampdorie Janov, AS Rím a Lipska má na konte tri góly v 10 súťažných zápasoch. S reprezentáciou ho v najbližších dňoch čakajú posledné dva zápasy Ligy národov v elitnej skupine A s Portugalskom a Švajčiarskom.

Anketu Zlatá lopta vyhlasuje Klub športových novinárov ČR. Futbaloví žurnalisti hlasujú dvojkolovým systémom po jeseni a jari, pričom víťaz sa určí po spočítaní oboch kôl. Schick pozbieral v hlasovaní suverénne najviac prvých miest - 88, z toho 50 na jar.