Neúspech sa neodpúšťa. Klinsmann predčasne skončil ako tréner Kórejskej republiky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neúspech sa neodpúšťa. Klinsmann predčasne skončil ako tréner Kórejskej republiky

Klinsmann pri juhokórejskej výzve zlyhal.
Klinsmann pri juhokórejskej výzve zlyhal.Reuters
Jürgen Klinsmann (59) po necelom roku predčasne skončil na poste trénera futbalistov Kórejskej republiky. Vedenie tamojšieho zväzu ho odvolalo z funkcie po nesplnení cieľa na Ázijskom pohári, kde jeho zverenci nečakane vypadli v semifinále po prehre s Jordánskom (0:2). Nemecký kouč mal pôvodne kontrakt platný až do MS 2026.

"Po komplexnej analýze sme sa rozhodli pre zmenu na pozícii trénera národného tímu," uviedla Kórejská futbalová asociácia (KFA) v oficiálnom stanovisku. "Klinsmann nedokázal preukázať manažérske schopnosti a vodcovstvo, ktoré sa od hlavného trénera očakávajú v oblastiach od taktiky a personálneho manažmentu až po pracovné nasadenie."

Ku koncu Klinsmanna výrazne prispel aj incident, ktorý sa medzi lídrami tímu odohral v predvečer semifinálového duelu proti Jordánsku. Heung-min Son z Tottenhamu si pri ňom vykĺbil prst. Nahnevalo ho, že počas spoločnej večere sa niektorí mladší reprezentanti ponáhľali od stola, aby mohli hrať stolný tenis.

Vyústilo to až do potýčky s Kang-in Leeom a 22-ročný stredopoliar Paríža St. Germain sa údajne Sona pokúsil udrieť. Oboch futbalistov museli od seba oddeliť, obaja na druhý deň proti Jordánsku nastúpili.

"Tento incident nás môže veľa naučiť v oblastiach, ktorým treba venovať pozornosť pri riadení národného tímu v budúcnosti," reagoval prezident KFA Chung Mong-gyu. "Teraz sa musíme okamžite pustiť do hľadania trénera pred kvalifikačnými duelmi MS."

Podľa agentúry AFP si Klinsmann nikdy na svoju stranu nezískal juhokórejských fanúšikov ani médiá. Údajne sa odmietol presťahovať do ázijskej krajiny z USA a obviňovali ho, že si nerobil ťažkú hlavu ani z prehier tímu. Podľa miestnych denníkov má nárok na vyplatenie zvyšku sumy do konca platnosti kontraktu, ročne by to malo byť niečo viac ako dva milióny eur.

Päťdesiatdeväťročný Klinsmann, ktorý ako hráč získal titul majstra sveta i Európy, sa v príspevku na sociálnej sieti poďakoval hráčom, svojmu trénerskému štábu i fanúšikom za "úžasnú cestu" počas jeho pôsobenia vo funkcii.

"Ďakujem za veľkú podporu, ktorá nás priviedla do semifinále Ázijského pohára, pred ktorým sme neprehrali 13 zápasov v sérii," vyhlásil Klinsmann.