Nominácia nového trénera hádzanárov na duely kvalifikácie ME 2024, návrat Straňovského

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nominácia nového trénera hádzanárov na duely kvalifikácie ME 2024, návrat Straňovského
Nominácia nového trénera hádzanárov na duely kvalifikácie ME 2024, návrat Straňovského
Nominácia nového trénera hádzanárov na duely kvalifikácie ME 2024, návrat Straňovského
Profimedia
Martin Straňovský (37) sa po dlhšej absencii vráti do kádra slovenskej reprezentácie hádzanárov. Krídelník HC Košice figuruje v prvej nominácii nového trénera národného tímu Fernanda Guricha na úvodne dva zápasy 2. skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024 v Larviku s domácim Nórskom (13. októbra) a v Prešove proti Srbsku (16. októbra).

V ére predchádzajúceho reprezentačného kouča Petra Kukučku vypadol Straňovský na konci roka 2020 z tímu a prišiel aj o štart na tohtoročných ME v domácom prostredí. "Martin je stále aktívny hráč a ako som povedal pred médiami pri mojom vymenovaní do funkcie, tak šancu byť súčasťou tímu má každý, ktorý hráva, je fit a má správnu motiváciu. Straňovský je dôležitý hráč pre Slovensko. Verím, že nám pomôže svojimi skúsenosťami," uviedol španielsky kormidelník v službách SR v tlačovej správe Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

V 20-člennej nominácii je 11 legionárov, z toho piati z českej extraligy. "Zostaviť nomináciu bolo dosť náročné, keďže som ešte som všetkými hráčmi nestihol hovoriť a zároveň bolo ťažké, aby som videl všetky zápasy, ktoré som chcel. Niektorí ukončili svoju reprezentačnú kariéru, ďalší sú zranení, alebo sa zranili teraz, takže sme to museli dať dokopy najlepšie, ako sme mohli."

"Ak chceme v priebehu troch – štyroch rokov vybudovať tím, potrebujeme dávať príležitosť naberať medzinárodné skúsenosti aj mladým hráčom. To znamená, že potrebujú odohrať čo najviac duelov na medzinárodnej úrovni,“ vysvetlil Gurich.

Kouč do tímu povolal viacerých nováčikov i hráčov, ktorí sa v reprezentácii už epizódne mihli (Ľuba, Dévai, Sloboda, Bystrický, Moravčík, Hlipala, Hajko). Naopak, vo výbere chýbajú viacerí skúsení hráči – Tomáš Urban, Slaninka, Kalafut, L. Urban, Čupryna, M. Briatka, J. Briatka, P. Hruščák, M. Mikita, ale aj Potisk či Mišových.

"Do nominácie sa zmestí len 20 hráčov a my sme na tu na to, aby sme rozhodli, ktorí to budú. Nikdy nebudú spokojní všetci, ale to neznamená, že s ďalšími nepočítame. Medzi spomenutými sú aj zranení či zotavujúci sa zo zdravotných problémov, ale aj takí, ktorí chcú urobiť krok iným smerom, ale zároveň sú ochotní pomôcť, keď to bude potrebné. Nehovoril som zatiaľ s každým, ale plánujem sa im ozvať a chcem byť s nimi v kontakte. V ďalšej nominácii budú určite nejaké zmeny," tvrdí Gurich.

Slováci sa zídu na zraze v nedeľu 9. októbra popoludní v pezinskom Palace Art Hoteli. Okrem SR, Nórska a Srbska je štvrtým účastníkom 2. skupiny Fínsko, s ním sa slovenský tím stretne v dvojzápase v marci budúceho roka. Postup na šampionát do Nemecka si vybojujú priamo prví dvaja a štyri najlepšie družstvá z tretích priečok jednotlivých skupín.

Nominácia hádzanárov Slovenska na sústredenie a prvá dva zápasy kvalifikácie ME 2024:

Brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach/Rak.), Lukáš Ľuba (HC Sporta Hlohovec)

Pivoti: Šimon Macháč (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Matúš Moravčík (HC Dukla Praha)

Krídelníci: Martin Straňovský (HK Košice), Lukáč Péchy (HC Sporta Hlohovec), Erik Fenár (Tatran Prešov), Tomáš Dévai (MHC Štart Nové Zámky)

Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Jakub Mikita (FTC Budapešť), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice), Marek Hlinka (HC Dukla Praha), Ľuboš Hlipala (HBC Jičín), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí), Jakub Kravčák (Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda, Ivan Bystrický (všetci MŠK Považská Bystrica)