Odchody opôr vyriešili v Podbrezovej mladíkmi, zapadá to do filozofie klubu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odchody opôr vyriešili v Podbrezovej mladíkmi, zapadá to do filozofie klubu

Roman Skuhravý a jeho tím má nemenný cieľ, ktorým je prvá šestka.
Roman Skuhravý a jeho tím má nemenný cieľ, ktorým je prvá šestka.TASR
Nováčik aktuálnej sezóny Fortuna ligy podával na jeseň výborné výkony. Dokázal poraziť najsilnejšie tímy súťaže a zimoval na štvrtom mieste. FK Železiarne Podbrezová chce na tieto výsledky nadviazať aj v jarnej časti napriek tomu, že prišiel o dôležitých hráčov.

Zatiaľ čo s odchodom Erika Grendela a Michala Breznanika počítalo vedenie už dlhšie, mužstvo opustil aj deväťgólový strelec Moses Cobnan a na poslednú chvíľu odišiel do Saudskej Arábie obranca i kapitán Boris Godál. Predovšetkým on patrí medzi neočakávané prestupy, nakoľko zmena prišla z ničoho-nič v posledných hodinách prestupového obdobia na Arabskom polostrove.

Tréner Roman Skuhravý sa ale o svoje zadné rady neobáva. "Už na jeseň sme odohrali veľa zápasov bez Borisa. Teraz sa nám tam tlačia mladí hráči. Určite začneme s Bakaľom alebo Oravcom, to nech si tréner Galád hodí mincou. Nás táto pozícia nepáli," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii v priestoroch Zelpo Arény.

"Jeho odchodom strácame líderstvo hlavne v kabíne a súbojovosť na ihrisku. Preto si musíme pomôcť taktikou, ale zapadá to do toho, že chceme hrať náročný aktívny futbal. To, že to chvíľu bude trvať je jasné, ale pre mňa nejde o prekážku," pokračoval český lodivod, ktorý verí mladým obrancom a práve to je klubovou politikou.

Z Atalanty Bergamo prišiel v januári Richard Hečko, pred štartom aktuálneho ročníka mládežnícky reprezentant Dávid Ovšonka a v klube už dlhodobo rastie stále len 17-ročný Filip Mielke.

"Veľmi riešime, koľko času na ihrisku dostanú. Počas zimnej prípravy som mal pocit, že idú nahor. Majú ešte deficit v sile. Ovšonka s Mielkem sú plnohodnotnými členmi kádra, Hečko potrebuje trochu nabrať na kondícii, pretože dlho nehral. Záležať bude aj na zdravotnom stave. Vyvinie sa to zápas od zápasu, no príležitosť určite dostanú," ozrejmil Skuhravý.

Druhým postom, ktorý potrebujú v Podbrezovej nahradiť, je ofenzívna produktivita Cobnana. Ponuke ruského Krasnodaru nemohol v zime odolať ako hráč, tak ani klub. V príprave sa výborne javil Moussa Sangaré, strelil celkovo päť gólov.

Rodák z Pobrežia Slonoviny však zatiaľ nie je plnohodnotne pripravený. "Ukázal veľký potenciál, no stále je mladý a potrebuje čas, pretože nie je pripravený na celých 90 minút. Ak by som si mal tipnúť, kto to bude ťahať vpredu, tak Marek Kuzma. Okrem neho máme ďalších hráčov, ktorí si môžu rozložiť produktivitu Mosesa," vyjadril sa generálny manažér Miroslav Poliaček.

Súhlasí s ním aj Skuhravý. "Vo finálnej fáze sa Sangaré správa lepšie ako Cobnan, ale otázkou je, kedy sa do nej dokáže dostať. Príprava ukázala, že ak príde do stretnutia z lavičku, bude nechutný pre všetkých. Futbal má v sebe, chce dávať góly. Musíme ho učesať do spôsobu hry, aby to nerušilo ostatných. Ak bude hrať ako proti Prešovu, tak nastúpi o rok, ale ak podá taký výkon ako so Žilinou, môže hrať okamžite," podotkol.

Zranenie nohy si v závere minulého roka obnovil Peter Kováčik a tímu bude ešte nejaký čas chýbať. "Niekedy v polovici alebo koncom marca by sa mohol zapojiť do plného tréningu. Budeme s ním veľmi opatrní," prezradil Poliaček.

Aj keď cieľom pre "Železiarov" ostáva prvá šestka, primárna snaha je iná. "Cieľ sme si zadefinovali na začiatku sezóny. Je ním prvá šestka. Ešte tam nie sme a aj ak sa nám to podarí, tak si nevyložíme nohy a nebudeme sa vyhovárať na odchody. Sme športovci a budeme sa v každom zápase biť o čo najlepší výsledok. Chceme to čo najviac znepríjemniť silným tímom okolo nás," uviedol Poliaček.

"Radi by sme sa prezentovali ešte lepšou hrou ako na jeseň. To je pre nás meradlo. Aké budú výsledky, uvidíme. Pre nás je bytostne dôležitý spôsob hry. Sme na dobrej ceste," doplnil ho Skuhravý.

Kapitánska páska sa vrátila na rukáv brankára Richarda Ludhu. Nosil ju už v druhej lige, po postupe z niekoľkých dôvodov zmenila majiteľa na Borisa Godála. "V tomto nie som demokrat, takže som rozhodol ja. Po postupe do ligy som spravil rozhodnutie, že kapitánom bude Godál na základe jeho skúseností pri debatách s rozhodcom," prezradil tréner.

Zmeny v kádri Podbrezovej:

Príchody: Matěj Luksch (SK Dynamo České Budejovice), Richard Hečko (Atalanta Bergamo), Patrik Blahút (FK Pohronie), Moussa Sangaré (FC Nordsjaelland)

Odchody: Erik Grendel (FK Pohronie), Michal Breznanik (Kalinovo), Ivan Rehák (FK Pohronie, hosť.), Boris Godál (Al- Adalah, hosť.), Moses Cobnan (FC Krasnodar)