Osrblie sa teší na ME v biatlone, hviezdou slovenského výberu Kuzminová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Osrblie sa teší na ME v biatlone, hviezdou slovenského výberu Kuzminová
Kuzminová si vyskúša úlohu mentorky.
Kuzminová si vyskúša úlohu mentorky.TASR
Biatlonové stredisko v Osrblí privíta už od stredy 24. januára ďalšie prestížne podujatie. Po vlaňajších majstrovstvách sveta v letnom biatlone sa tentoraz v zime uskutoční európsky šampionát. Za domáci tím bude bojovať dokopy trinásť pretekárov, pričom najväčšiu pozornosť bude pútať trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová (39).

Najúspešnejšia slovenská biatlonistka ukončila kariéru v roku 2019 a odvtedy sa venovala prevažne práci s mládežou. V októbri však ohlásila návrat do súťažného kolotoča práve na domácich majstrovstvách Európy. Ak by na nich uspela, mohla by sa objaviť aj v ďalších pretekoch v sezóne.

"Čo sa týka ME, dôležité pre mňa bude okrem výsledku aj to, čo so mnou preteky urobia. Či tam nenechám všetky sily a poviem si, že ďalej nevládzem. Ide mi o to, aby som naštartovala juniorov, zapôsobila na nich zvnútra a potom im mohla uhnúť a podporovať ich mimo trate. Telo už neregeneruje tak rýchlo, ako v prípade mladých športovcov, ale dôležité je, že funguje svalová pamäť a mám skúsenosti a prehľad. Veľmi veľa som sa tiež naučila pri práci s mládežou," uviedla koncom minulého roka v polovici prípravy.

Kuzminová podľa pravidiel Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) musela ohlásiť štart po návrate pol roka vopred. Dôvodom bol antidopingový systém.

Na kontinentálnom šampionáte sa zúčastní približne 300 športovcov a prihlásilo sa 34 krajín z piatich kontinentov. IBU totiž druhý najväčší vrchol sezóny otvára pre všetky krajiny, nielen Európanov. Iné kontinentálne šampionáty sa pod hlavičkou IBU nejazdia.

Kuzminová otestuje svoje telo.
Kuzminová otestuje svoje telo.TASR

V Osrblí nebudú chýbať pretekári z najsilnejších biatlonových krajín Nórska, Nemecka, Francúzska, Švédska či Česka, i keď bez svojich najlepších zo Svetového pohára. Naopak, v najsilnejšom zložení by mala štartovať Ukrajina, no i Bulharsko, Kazachstan, Lotyšsko, Litva, Moldavsko či Rumunsko. Z "exotických" biatlonových krajín sa prihlásili jednotlivci napríklad z Bosny a Hercegoviny, Španielska, Brazílie, Mexika, Argentíny a Austrálie.

Podujatie odštartuje v stredu 24. januára o 10:30 vytrvalostnými pretekmi mužov na 20 km a popoludní absolvujú 15 km dlhú trať ženy. Nasleduje deň voľna, v piatok sú na programe šprinty, v sobotu stíhacie preteky a ME vyvrcholia v nedeľu 28. januára miešanými štafetami dvojíc a tímov.