Páleníková premiérovo basketbalistkou roka, mužskú anketu ovládla stálica

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Páleníková premiérovo basketbalistkou roka, mužskú anketu ovládla stálica

Slovenka má za sebou vydarenú sezónu.
Slovenka má za sebou vydarenú sezónu.Slovenská basketbalová asociácia
Basketbalistkou roka sa za rok 2022 stala premiérovo Terézia Páleniková (27). V ankete SBA vystriedala na prvom mieste Barboru Wrzesiňski (28). Medzi mužmi sa štvrtý rok po sebe stal víťazom v Vladimír Brodziansky (29). Reprezentačný pivot si aj napriek kraľovaniu v tejto ankete váži každý hlas a dôveru, ktorú dostáva z basketbalových a fanúšikovských kruhov.

Páleniková má za sebou vydarené pôsobenie v Španielsku, dobré výkony si priniesla aj do reprezentácie Slovenska. Po viacerých pódiových umiestneniach sa jej podarilo prvýkrát vystúpiť v tejto ankete na vrchol.

„Som vďačná za toto ocenenie a za to, že mnoho ľudí za mňa hlasovalo. Je to milé, ukazuje mi to, že som na správnej ceste. Vedela som, že mám za sebou kvalitný ročník, ale nezapodievala som sa tým, či vyhrám, alebo nie," uviedla víťazka a dodala:

"Po krátkej odmlke som sa vrátila do reprezentácie a výkonmi v zahraničí som potvrdzovala, že patrím k najlepším v tíme. Verím, že ďalšia sezóna bude ešte viac úspešná, či už tímovo alebo osobne."

Slovenská reprezentantka má za sebou druhý rok v Španielsku, sezónu 2022/2023 rozbiehala najskôr v Tenerife. Na play-off sezónu prestúpila do Girony. Šanca z euroligového klubu prišla nečakane, aj keď z toho boli napokon len tri stretnutia. Hodnotí to ako skvelú skúsenosť. V novom ročníku zostáva mimo domácich paluboviek, na kontrakte sa dohodla s izraelskou Haifou.

Kvalitné individuálne výkony si priniesla tiež do bielo-modrého slovenského dresu. Najskôr pomohla vo februári k postupu na majstrovstvá Európy, aby v Slovinsku prispela ku konečnému 12. miestu.

Páleniková zažila vydarený ročník
Páleniková zažila vydarený ročníkSlovenská basketbalová asociácia

Pri pohľade na históriu ankety Basketbalistu roka je celkom bežné, že mužom dlhé roky kraľuje jedno meno. V tomto prípade je to Vladimír Brodziansky, ktorý sa postupne doťahuje na legendy slovenského basketbalu, ako je Radoslav Rančík, Anton Gavel, Richard Petruška, Oto Matický alebo Stanislav Kropilák.

"Je to skvelá pocta. Som veľmi vďačný všetkým, ktorí za mňa hlasovali, každému trénerovi i spoluhráčovi, s ktorým som mal možnosť hrať. V reprezentácii sa podarili drobné úspechy, to isté v španielskej lige a zahral som si Euroligu. Bola to zaujímavá výzva. Všetko sa deje z nejakého dôvodu. Z každej príležitosti sa snažím získať čo najviac a veľa sa toho naučiť. Som za to veľmi vďačný," zhodnotil.

Sezóna 2022/2023 bola v jeho prípade špecifická, pretože vystriedal až tri klubové adresy. Najskôr to bolo v tureckom Basaksehire Istanbul. V novembri prišla jedinečná príležitosť vyskúšať si krátkodobé pôsobenie v Partizane Belehrad, pod dohľadom legendárneho trénera Željka Obradoviča. Okľukou cez dva kluby sa vrátil do Joventutu Badalona.

Brodziansky opäť na čele spomedzi mužov
Brodziansky opäť na čele spomedzi mužovSlovenská basketbalová asociácia

Aktuálne ho čakajú so spoluhráčmi v slovenskej reprezentácii povinnosti, na prelome júla a augusta sa pokúsia vymaniť z predkvalifikačného sita a dostať sa do kvalifikácie o účasť na majstrovstvách Európy 2025.

"Po ľahkej výhre nad Rakúskom sa nesmieme uspokojiť. Každým dňom sa musíme zlepšovať do ďalších zápasov. Rumuni a Albánci budú určite tvrdší súperi, musíme sa preto pokúsiť zahrať čo najlepšie," dodal Brodziansky k národným farbám a očakávaniam od predkvalifikácie.