Rigo sa teší na domáce EURO. Budeme potrebovať podporu fanúšikov, hovorí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rigo sa teší na domáce EURO. Budeme potrebovať podporu fanúšikov, hovorí
Rigo (vľavo) v súboji s pražskou Spartou.
Rigo (vľavo) v súboji s pražskou Spartou.Profimedia
Neodmysliteľnou súčasťou slovenskej "dvadsaťjednotky" je Tomáš Rigo (21), ktorý dostáva herný priestor aj v drese českého Baníku Ostrava. Talentovaný stredopoliar poskytol počas reprezentačného zrazu rozhovor pre Flashscore Správy, v ktorom hovoril o klubovom, ale aj reprezentačnom dobrodružstve.

Slovenský futbalista dlhodobo pôsobí v Českej republike. Päť sezón strávil v pražskej Slavii, kam zamieril po prestupe z Ružomberka. V uplynulých dvoch ročníkoch však pôsobil na hosťovaní o Vlašime a od leta oblieka farby Ostravy, kde si pýta čoraz väčšiu pozornosť.

Jeho tím prehral v poslednom ligovom stretnutí proti Sparte 0:1 a Rigo mal veľmi dobrú príležitosť na skórovanie. Baník však napokon doma body nevybojoval.

"Všetkých nás to doteraz neskutočne štve. Podali sme výborný výkon a určite sme si zaslúžili aspoň bod, ak nie tri. Moja šanca prišla v 20. minúte, mal som to premeniť, ale brankár ma prečítal a predviedol dobrý zákrok. V stretnutí sme však ukázali veľkú kvalitu, Sparta sa hlavne bránila a vpredu nemala nič. Mrzí nás, že sme to nezvládli," prezradil na úvod rodák z Popradu.

Po príchode do Baníku nastupujete pravidelne. Je to z osobného hľadiska zatiaľ podľa vašich predstáv?

"Áno, v poslednej dobe som začal hrávať, som nesmierne vďačný trénerovi za príležitosti, ktoré mi dáva. Snažím sa za šancu poďakovať na ihrisku mojimi výkonmi a myslim sí, že sa mi to darí."

Dávate si pred sezónou aj nejaké osobné ciele? Čo ste si povedali pred tou aktuálnou?

"Absolvoval som rozhovor s trénerom a dal som si za cieľ, že chcem v tomto ročníku odohrať 80 % zápasov." 

Dostávate priestor aj v reprezentácii do 21 rokov. V dueli s Chorvátmi ste dvakrát viedli, súper zakaždým vyrovnal. Aké boli vaše dojmy po zápase?

"Do súboja sme naskočili veľmi dobre. Súpera sme tlačili, mali sme hru aj loptu pod kontrolou, čo viedlo k prvému gólu. Myslím si, že v poslednej dobe máme problém - keď skórujeme, následnú päťminútovku máme veľmi zlú a protivník si vytvorí nejaké šance. Z toho pramenilo aj vyrovnanie na 1:1. Do polčasu sa nám podarilo skóre otočiť na našu stranu, po zásahu opäť prišla pasáž, v ktorej mal súper príležitosti. Našťastie nás podržal brankár Surovčík. V druhom dejstve to už bolo hore-dolu. Chorvátov sme dokázali zatlačiť a ukázali sme svoju kvalitu. Potom prišiel nešťastný moment, penalta, a do konca už neboli vyloženejšie šance. Proti takému silnému tímu ale môžeme výsledok 2:2 vnímať pozitívne."

Kalendárny rok zakončíte derby s Českom, ktoré je vaším druhým domovom. Bude to špeciálny duel?

"Je to tak, ide o môj druhý domov. Bude to výnimočné stretnutie, rovnako ako to prvé. Mám tam veľa kamarátov a bývalých spoluhráčov. Veľmi sa naň teším."

Poskytli ste trénerovi informácie o súperovi?

"Ešte sa o to len pokúsim, akým štýlom budú hrať a ktorí hráči nastúpia. Budeme sa snažiť odovzdať na trávniku stopercentný výkon."

Slovensko ako hostiteľ ME hráva len prípravné zápasy. Ako by ste zhodnotili tohtoročné reprezentačné putovanie?

"Vymenilo sa veľa hráčov. Som rád, že som bol na všetkých zrazoch. Nazdávam sa, že si mužstvo "sadá" a na každom zraze je to lepšie a lepšie. Výsledky máme celkom dobré, so silnými tímami sme hrali vyrovnané partie. Aj v nasledujúcich stretnutiach sa budeme snažiť ukázať silné tímové výkony."

Čo očakávate od konfrontácie s tými najlepšími na ME?

"Bude to extrémne náročné. Ako domáci tím budeme potrebovať podporu fanúšikov k tomu, aby nás hnali dopredu. Nemôžeme sa zľaknúť mien, ktoré proti nám nastúpia. Budeme sa snažiť hrať našu hru. Teším sa na to."

Vo štvrtok postúpilo na EURO aj "áčko", Slovensko má dva kluby v skupine Konferenčnej ligy, výber do 21 rokov bude hostiť ME. Môžeme povedať, že slovenský futbal prežíva vydarené obdobie?

"Zápas A-tímu som sledoval, podali výborný výkon, za čo boli odmenení postupom. Sme nesmierne radi, aj tu v 'dvadsaťjednotke'. Ako ste spomenuli, slovenský futbal sa posúva dopredu aj vzhľadom na to, čo ukazujú Slovan a Trnava v Európe."

Rigo (č. 22) by si rád obliekol aj dres seniorskej reprezentácie.
Rigo (č. 22) by si rád obliekol aj dres seniorskej reprezentácie.Profimedia

Ďalším krokom vo vašej kariére by mohol byť presun do A-mužstva reprezentácie.

"Je to sen každého slovenského futbalistu. Budem sa snažiť pokračovať v dobrých výkonoch, prípadne ich zlepšovať a čakať na svoju šancu. Zatiaľ som v "dvadsaťjednotke", kde sa takisto snažím odovzdávať všetko. Uvidíme čo prinesie budúcnosť."

Máte svoj vysnívaný klub, za ktorý by ste si chceli zahrať?

"Odmalička fandím Realu Madrid a posledných desať rokov Manchestru United, takže tieto dva tímy by som určite neodmietol (smiech). Určite ma láka španielsky futbal.