Ruský zväz rozhodol o nepripojení k AFC, dúfa v návrat do súťaží UEFA

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ruský zväz rozhodol o nepripojení k AFC, dúfa v návrat do súťaží UEFA

Ruské kluby môžu hrať súťažné zápasy aktuálne len medzi sebou.
Ruské kluby môžu hrať súťažné zápasy aktuálne len medzi sebou.Profimedia
Ruská futbalová únia (RFS) si praje návrat ruských klubov do medzinárodných súťaží. Uviedla to v reakcii na oficiálne vyhlásenie krajiny, ktorá oznámila, že RFS môže opustiť Európsku futbalovú úniu (UEFA) a požiadať o členstvo v Ázijskej futbalovej konfederácii (AFC).

UEFA zakázala ruským klubom súťažiť na európskych podujatiach po tom, ako krajina 24. februára spustila vojenskú inváziu na Ukrajinu. Zasadnutie výkonného výboru RFS v piatok rozhodlo proti prechodu pod AFC. "Skutočne zvažujeme možnosť čo najrýchlejšieho návratu do súťaží UEFA. Je pre nás dôležité zúčastniť sa kvalifikácie na MS 2026," uviedol prezident zväzu Alexander Ďjukov.

Podľa agentúry AFP však Ďjukov nevylúčil, že Rusko by sa neskôr mohlo uchádzať o členstvo v AFC. Takéto rozhodnutie by malo pre ruské kluby nepriaznivé finančné dôsledky. Prezident CSKA Moskva Jevgenij Giner v nedávnom rozhovore pre denník Sport-Express varoval, že treba brať do úvahy enormný rozdiel vo finančnom zabezpečení UEFA a AFC.

"Doslova by sme museli začať od nuly. Preto by sme asi mali počkať na návrat do veľkého európskeho futbalu."

RFS navrhol založenie skupiny, ktorá by viedla konzultácie s UEFA v snahe obnoviť vzťahy. V rámci zákazu krajinu vylúčili zo žrebu kvalifikácie EURO 2024. Rusko tiež suspendovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a nedovolila mu bojovať v baráži o účasť na MS 2022 v Katare. Proti rozhodnutiam FIFA a UEFA sa snažili Rusi odvolať na Športovom arbitrážnom súde (CAS), ktorý však ich žiadosť zamietol.