Severolondýnske derby: Alebo súboj o prvé miesto v tabuľke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Severolondýnske derby: Alebo súboj o prvé miesto v tabuľke

Severolondýnske derby: Alebo súboj o prvé miesto v tabuľke
Severolondýnske derby: Alebo súboj o prvé miesto v tabuľkeFlashscore
Po dvojtýždňovej prestávke sa Premier League vracia s jedným z najväčších šlágrov. Arsenal privíta na svojom Emirates Stadium odvekého rivala Tottenham Hotspur. Súboj má v sobotu výkop o 13.30 SEČ.

Arsenal Londýn

Mužstvo vedené ambicióznym Mikelom Artetom prežíva úplne odlišný úvod než v predchádzajúcej sezóne. Po siedmich kolách vedú tabuľku Premier League, keď nazbierali osemnásť bodov. 

Zvíťazili šesťkrát a len v jednom prípade - proti United, ťahali za kratší koniec. Kanonieri budú chcieť svoju "pohodu" a hernú formu využiť aj proti rivalovi zo Spurs. Prvýkrát v histórii sa totiž môže stať, že v prípade víťazstva Tottenham predbehne Arsenal a dostane sa do čela.

"Som ohromený. Nielen úvodom tohto ročníka, ale najmä cestou, ktorou náš súper prešiel pod vedením Conteho. Zmenil tím, ktorý buduje. Majú veľmi jasnú identitu. Oboch čaká nesmierne náročný zápas," uviedol Arteta. 

Naposledy sa radoval z výhry na trávniku Brentfordu, ktorý zdolali Londýnčania rozdielom triedy 3:0. 

Tottenham Hotspur

Kým ich rival už pocítil príchuť prehry, "Kohúti" ešte nie. Päť výhier a dve remízy je bilancia Antonia Conteho v aktuálnej sezóne. Sériu bez prehry budú chcieť natiahnuť aj v sobotu. 

Spomínané dve remízy prišli v derby s Chelsea (2:2) a West Hamom (1:1). V prípade, že hostia uspejú, vyrovnajú sezónu 2016/2017, v ktorej taktiež ťahalu šnúru ôsmich kôl bez prehry. 

"Arsenal má fantastický začiatok sezóny. Prehral iba jeden duel. Ukazujú, že sú kvalitným tímom. Sú organizovaní. Pod Artetom pracujú dlho. Je to výborný tréner. Mladý, no pred sebou má veľkú kariéru," zložil poklonu svojmu náprotivkovi skúsený 53-ročný lodivod, ktorý je na lavičke Tottenhamu od novembra minulého roka. 

Pred reprezentačnou prestávkou rozstrieľali na svojom štadióne Leicester vysoko 6:2. Hetrikom sa blysol Son Heung-Min. Boli to jeho prvé presné zásahy v tejto sezóne. O tri viac má na konte Harry Kane

Zranenia

Domáci majú starostí viac. Otázny je štart Kierana Tierneyho, ktorý, pre zranenie hlavy, nedohral reprezentačný súboj v drese Škótska proti Írsku. Lýtko trápilo Oleksandra Zinchenka, ale podľa posledných správ je pripravený nastúpiť.

Na trávniku sa s určitosťou nepredstaví Emil Smith Rowe. Odchovanec Arsenalu podstúpil operáciu slabín a čaká ho pauza do konca roka. Mohamed Elneny laboruje so zraneným stehnom. Trénera Artetu nepotešil predčasný návrat dvojice Thomas Partey a Takehiro Tomiyasu z národných výberov. Obaja by ale mali byť v poriadku.

Pozitívnou správou pre fanúšikov je, že kapitán Martin Odegaard odohral obe stretnutia za Nórsko. Ostatné vystúpenie v rámci Premier League na trávniku Brentfordu vynechal. 

Na opačnej strane narobil vrásky Contemu brankár Hugo Lloris, ktorý vynechal oba zápasy Ligy národov. Nastúpiť mu nedovolilo zranené stehno. Je tak otázne, či bude môcť zasiahnuť do súboja a pomôcť spoluhráčom. Podobný problém zastihol i Dejana Kulusevskeho. Od úvodu augusta laboruje s lýtkom Lucas Moura. Zlomenina kosti vyradila z hry Bena Daviesa.

HEAD TO HEAD

Tottenham nemá priaznivú bilanciu zápasov hraných na Emirates Stadium. Z posledných 29 dokázal bodovať naplno iba raz. Arsenal si dokonca drží sériu neporaziteľnosti na svojom trávniku. Trvá 11 duelov.

Spurs na ich trávniku vyhrali naposledy 3:2 ešte v novembri 2010. Mikel Arteta sa môže stať prvým trénerom v histórii, ktorému sa podarí uspieť v troch severolondýnskych derby v rade. 

Pred ním sa to podarilo len Georgeovi Morrellovi (1909-1911) a Terrymu Neillovi (1977-1979). Streleckú formu si bude chcieť udržať zakončovateľ Kane. Márne by sme hľadali futbalistu, ktorý strelili vo vyhlásenom derby viac gólov než on - 13. 

Oboch delí v tabuľke len jeden bod. Aj z toho dôvodu nás čaká opäť skvelá bitka dvoch veľkých tímov.