Slováci sa v Zápase hviezd NHL nepredstavia, fanúšikovia vybrali aj Pastrňáka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci sa v Zápase hviezd NHL nepredstavia, fanúšikovia vybrali aj Pastrňáka

Slováci sa v Zápase hviezd NHL nepredstavia, fanúšikovia vybrali aj Pastrňáka
Slováci sa v Zápase hviezd NHL nepredstavia, fanúšikovia vybrali aj PastrňákaProfimedia
Útočník Bostonu David Pastrňák (26) sa môže tešiť na tretiu účasť v Zápase hviezd NHL. Najproduktívnejší český hokejista v súťaži je medzi dvanástkou hráčov, ktorí získali nomináciu na základe hlasovania fanúšikov. Prestížna exhibícia sa uskutoční 4. februára v hale Sunrise na Floride.

Pastrňák prežíva zatiaľ po všetkých stránkach vynikajúcu sezónu. Boston je najlepším klubom doterajšieho priebehu základnej časti a rodák z Havířova súverenne vládne tímovému bodovaniu. Pred druhým Bradom Marchandom vedie o 20 bodov, keď v 45-zápasoch nazbieral 63 bodov za 35 gólov a 28 asistencií. Je štvrtý v celej NHL a druhé miesto mu patrí medzi strelcami. Na vedúceho Connora McDavida z Edmontonu má manko štyroch zásahov.

Pred tromi rokmi bol Pastrňák vyhlásený najužitočnejším hráčom Zápasu hviezd po tom, čo vo farbách Atlantickej divízie nazbieral za dva zápasy štyri góly a dve asistencie. V roku 2021 sa pre nahustený kalendár v čase pandémie exhibícia neuskutočnila. Vlani sa do nominácie nedostal. Vtedy takmer celú zostavu určilo vedenie ligy a fanúšikovia svojimi hlasmi rozhodli iba o štvorici hráčov.

Medzi nominovanými, ktorých okrem hlasovania fanúšikov určila už skôr NHL (vybrala po jednom hráčovi zo všetkých 32 tímov) je 31 útočníkov, osem brankárov a iba pätica obrancov. Bez jediného defenzívneho hokejistu bude hrať práve Pastrňákov výber z Atlantickej divízie, v ktorom sa predstaví ďalší zástupca Bostonu - brankár Linus Ullmark

"Je skvelé mať pri sebe aj spoluhráča. O to viac, keď si so sebou beriete rodiny. Všetci sa navzájom poznáme, môžeme si to spoločne užiť. Pôjde ešte o väčšiu zábavu pre nás i pre nich," uviedol Pastrňák pre web NHL.

Atlantickú divíziu navyše povedie tréner Bruins Jim Montgomery. Mužstvo Metropolitnej divízie má na starosti Rod Brind´Amour, na striedačku Centrálnej dívizie sa postavi Peter DeBoer a kontrolu nad tímom Pacifickej dívizie má Bruce Cassidy.

Celkovo ôsmykrát v kariére sa môže Zápasu hviezd zúčastniť ruský zakončovateľ Alexander Ovečkin, no v minulosti štyrikrát podujatie vynechal. Kapitán Washingtonu prekonal v tomto ročníku Gordieho Howea a stal sa druhým najlepším strelcom v histórii ligy. Pred ním je už len Wayne Gretzky, na ktorého Ovečkinovi chýba 84 gólov.

Celá akcia odštartuje v piatok 3. februára tradičnými súťažami zručností. Deň na to sa odohrá opäť turnaj s tromi zápasmi na 2x10 minút. Dva semifinálové súboje určia finalistov, ktorí si zahrajú o prvenstvo. Hrať sa bude 3na3. Každý tím má k dispozíci deviatich korčuliarov a dvoch brankárov.

Slovenská stopa v Zápase hviezd

S prestížnym a mimoriadne sledovaným víkendom majú skúsenosti tiež slovenskí hokejisti. Prvým, ktorí si túto "poctu" vybojoval, bol v roku 1981 Peter Šťastný. O dva roky neskôr si exhibíciu zahral v jednom útoku s bratom Mariánom. Celkovo si účasť zopakoval päťkrát. 

Neskôr medzi najlepšími korčuľovali aj Žigmund Pálffy, Pavol Demitra, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský či Jaroslav Halák. Najvýraznejší bol z pohľadu Slovenska rok 2012. Zdeno Chára mal svoj tím, do ktorého si vybral Mariána Hossu i Mariána Gáboríka. Chára sa zapísal do histórie najmä v súťaži zručností, keď v piatich rokoch po sebe nenašiel premožiteľa v najtvrdšej strele. 

Slovenskí hokejisti v spomínanom výbere z roku 2012.
Slovenskí hokejisti v spomínanom výbere z roku 2012.Profimedia

Nominácia na Zápas hviezd NHL:

Atlantická divízia:

Brankári: Linus Ullmark (Boston), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay); Útočníci: David Pastrňák (Boston), Mitchell Marner, Auston Matthews (obaja Toronto), Nikita Kučerov (Tampa Bay), Dylan Larkin (Detroit), Nick Suzuki (Montreal), Tage Thompson (Buffalo), Brady Tkachuk (Ottawa), Matthew Tkachuk (Florida). Tréner: Jim Montgomery (Boston).

Metropolitná divízia:

Brankári: Igor Šesťorkin (NY Rangers), Ilja Sorokin (NY Islanders); Obrancovia: Adam Fox (NY Rangers); Útočníci: Sidney Crosby (Pittsburgh), Johnny Gaudreau (Columbus), Kevin Hayes (Philadelphia), Jack Hughes (New Jersey), Brock Nelson (NY Islanders), Alexandr Ovečkin (Washington), Artem Panarin (NY Rangers), Andrej Svečnikov (Carolina). Tréner: Rod Brind'Amour (Carolina).

Centrálna divízia:

Brankari: Connor Hellebuyck (Winnipeg), Juuse Saros (Nashville); Obrancovia: Seth Jones (Chicago), Cale Makar (Colorado), Josh Morrissey (Winnipeg); Útočníci: Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen (obaja Colorado), Kirill Kaprizov (Minnesota), Clayton Keller (Arizona), Jason Robertson (Dallas), Vladimir Tarasenko (St. Louis). Tréner: Peter DeBoer (Dallas).

Pacifická divízia:

Brankári: Stuart Skinner (Edmonton), Logan Thompson (Vegas); Obrancovia: Erik Karlsson (San Jose); Útočníci: Leon Draisaitl, Connor McDavid (obaja Edmonton), Bo Horvat, Elias Pettersson (obaja Vancouver), Matthew Beniers (Seattle), Kevin Fiala (Los Angeles), Nazem Kadri (Calgary), Troy Terry (Anaheim). Tréner: Bruce Cassidy (Vegas).