Slovenky v dueli o čelo skupiny podľahli Taliankam. Suja: Mohli sme urobiť viac

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenky v dueli o čelo skupiny podľahli Taliankam. Suja: Mohli sme urobiť viac
O postup na šampionát ich čakajú ďalšie zápasy.
O postup na šampionát ich čakajú ďalšie zápasy.
FIBA.basketball
Slovenské basketbalistky nevyužili v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2023 možnosť dostať sa na prvé miesto v skupine H. V priamom súboji o post lídra prehrali na palubovke favorizovaného Talianska.

Domáce družstvo si udržalo stopercentnú bilanciu a v predstihu si zaistilo miesto na finálovom turnaji. Zverenky trénera Juraja Suju budú bojovať o postup na ME z tabuľky tímov z druhých priečok jednotlivých skupín.

Po novembrovom asociačnom termíne majú na konte zhodne 2 víťazstvá a 2 prehry. Kvalifikáciu zakončia vo februári 2023 dvoma domácimi stretnutiami, so Švajčiarskom (9. februára) a Luxemburskom (12. februára).

Slovenky sa v úvode nezľakli lídra skupiny, nastúpili s oveľa lepšou koncentráciou a defenzívou, ale postupne sa rozbiehal taliansky ofenzívny vlak. Obrane výberu SR robila problémy najmä Veronová a keď sa k tomu pridalo zastavenie ofenzívnej produkcie, tak domáci tím veľmi rýchlo získal komfortný náskok.

Chyby na slovenskej strane sa začali kopiť a sebavedomo hrajúce Taliansko ich tvrdo trestalo. Zo Sloveniek opadol mierny tlak, ale len v krátkych úsekoch dokázali pritlačiť súpera. Na prestávku išli s 18-bodovým mankom – 24:42.

Tretia štvrtina bola z pohľadu vývoja vyrovnanejšia, bodový rozdiel medzi tímami sa dlho výrazne nemenil. Slovenský tím sa snažil urobiť niečo s negatívnym vývojom zápasu, drobnými krokmi sťahoval stratu.

Hneď v úvode záverečnej časti sa Taliansko dostalo už do 30-bodového vedenia. Od tohto momentu sa stretnutie už iba dohrávalo a na slovenskej strane dostali napokon priestor takmer všetky hráčky na súpiske.

"Talianky boli určite o tých 20 bodov lepšie. Ukázali, že majú obrovskú kvalitu, postavili najsilnejší tím. Všetko sú to v podstate skoro euroligové hráčky. Rýchlosť, s akou hrali, energia a agresivita, to bolo naozaj nad naše sily."

"Určite sme aj my mohli urobiť viac, hlavne v prvom polčase, v obrannej fáze. Mohli sme súpera trochu viac vytrápiť a možno mohol byť výsledok lepší. Som rád, že sme hrali do konca a stiahli sme z 30-bodového rozdielu aspoň na 21," vyjadril sa po stretnutí slovenský lodivod Juraj Suja.

Kvalifikácia ME 2023 – skupina H:

Taliansko – Slovensko 81:60 

Švajčiarsko – Luxembursko 43:81

 

Pozrite si tabuľku skupiny H.