Slovenské hádzanárky favoritkami proti Lotyškám, v príprave s Čiernou Horou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenské hádzanárky favoritkami proti Lotyškám, v príprave s Čiernou Horou
Adriána Holejová je jednou z legionárok v reprezentácii Slovenska.
Adriána Holejová je jednou z legionárok v reprezentácii Slovenska.
Profimedia
Slovenské hádzanárky začali v pondelok s prípravou na prvú fázu kvalifikácie MS 2023, v ktorej budú o postup bojovať proti Lotyšsku.

Zverenky trénera Jorgeho Dueňasa absolvovali tréning v bratislavskom Dome športu. V piatok a sobotu ich čakajú dve prípravné stretnutia v Čiernej Hore. S pobaltským družstvom si zmerajú sily na budúci týždeň.

Dueňas prišiel na reprezentačnú lavičku vo februári. S tímom absolvoval záver kvalifikácie na ME 2022 a začiatkom októbra zaznamenal prvú výhru v prípravnom dueli proti Ukrajine (32:24).

Bez opory Szarkovej

V Bratislave sa mu hlásilo osemnásť hráčok, no v kádri chýba jedna z líderiek uplynulého obdobia Simona Szarková. Kormidelník aj jeho asistent Peter Pčola odôvodnili jej absenciu tým, že v maďarskej Kisvárde nedostávala v predchádzajúcom období veľa priestoru a chýba jej zápasová prax.

"V nasledujúcich dvoch prípravných stretnutiach nás čaká náročný súper, ktorý sa pripravuje na európsky šampionát. Tieto duely nás podľa mňa dobre pripravia na Lotyšky," uviedol Dueňas na brífingu pred tréningom.

Hlavný cieľ je postúpiť cez Lotyšsko do ďalšej fázy kvalifikácie, Slovenky budú v dvojzápase favoritom: "Musíme rešpektovať súpera a hrať svoju hru. Budeme trénovať obranu a rýchle brejky. Pripravíme sa čo najlepšie."

Oproti minulotýždňovej nominácii nastala jedna zmena - krídelníčku Martinu Popovcovú nahradila pre zranenie Monika Pénzesová z Dunajskej Stredy. Do Čiernej Hory pôjde podľa slov trénera sedemnásť hráčok. Do najužšieho výberu, na zápasovú súpisku, sa dostane šestnásť z nich.

Hlavný cieľ Lotyšky

Súčasťou nominácie je osem hráčok zo zahraničných líg vrátane Adriány Holejovej, ktorá oblieka dres OGC Nice.

Mladá spojka v najvyššej francúzskej súťaži pravidelne nastupuje a dobrú formu sa bude snažiť preniesť aj do reprezentácie. "V Čiernej Hore nám musia vyjsť taktické veci z tréningov. Hlavný cieľ sú Lotyšky, no vôbec ich nepoznám," priznala Holejová.

Prípravné duely vidí rovnako aj pivotka Nikoleta Trúnková. Tá má s Čiernohorkami skúsenosť aj zo svojho predchádzajúceho pôsobiska v Michalovciach.

"V Čiernej Hore chceme vyhrať. Je to kvalitný súper, majú tvrdú obranu a zrejme predvedú rýchlu hru. Lotyšsko nepoznám, ale myslím si, že bude tiež kvalitný súper," uviedla hráčka Kisvárdy.

Slovenky nastúpia v príprave proti Čiernej Hore 28. a 29. októbra o 18:00 SELČ.

V stredu 2. novembra privítajú v Šali v prvom dueli kvalifikácie Lotyšky o 19:00. Odveta na palubovke súpera ich čaká v nedeľu v meste Valmiera (14:10).

Nominácia SR pred kvalifikačnými zápasmi na MS 2023 proti Lotyšsku:

brankárky: Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maď.), Soňa Furgaláková, Viktória Voržáčková (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

pivotky: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Nikoleta Trúnková (Kisvárda KC/Maď.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)

krídelníčky: Monika Pénzesová (HC DAC Dunajská Streda), Bibiana Štefaniková (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Lenka Ratvajská (HK Slovan Duslo Šaľa)

spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Vladimíra Bajčiová (Jomi PDO Salerno ASD/Tal.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Veronika Habánková (Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Erika Rajnohová, Natália Némethová (obe HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (HK Slovan Duslo Šaľa).

Najbližší program hádzanárok SR:

prípravné zápasy:

piatok, 28. októbra: Čierna Hora - SR /18:00, Podgorica/

sobota, 29. októbra: Čierna Hora - SR /18:00, Podgorica/

I. fáza kvalifikácie na MS:

streda, 2. novembra: SR - Lotyšsko /19:00, Šaľa/

nedeľa, 6. novembra: Lotyšsko - SR /14:10, Valmiera/