Slovensko s ďalšou miestenkou na OH. Tužinský siahal na titul majstra Európy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko s ďalšou miestenkou na OH. Tužinský siahal na titul majstra Európy

Tužinský bol blízko zlata z ME.
Tužinský bol blízko zlata z ME.Profimedia
Slovenský strelec Juraj Tužinský (39) si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal aj miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Vo štvrtkovom finále prehral posledným výstrelom o jedinú desatinu bodu s Talianom Paolom Monnom (25).

Tužinský postúpil do finále z piateho miesta kvalifikácie nástrelom 580 bodov a bojoval o miestenku na OH. Na ňu mu s určitosťou stačilo striebro a za určitých podmienok aj umiestnenie do štvrtého miesta. V úvode finále sa mu príliš nedarilo, keď bol po prvých piatich ranách posledný a po desiatich siedmy. Potom však predviedol skvelý výkon a postupne sa posúval dopredu.

Po 16. rane stále strácal na priebežného lídra Nemca Robina Waltera až 3,1 bodu. Po ďalších štyroch výstreloch však bol už druhý so stratou 0,5 b na Monnu a po vypadnutí Ukrajinca Viktora Bankina mal istú medailu. Následne vypadol aj Walter a Tužinský pred záverečnými dvoma ranami o zlato viedol pred Monnom o 1,8 bodu. V záverečných dvoch výstreloch však trafil len 9,3 a 9,7 b, kým jeho súper 10,4 a 10,5 a Slovák tak prehral najtesnejšie - o 0,1 bodu.

Po pretekoch však neskrýval radosť, keďže okrem striebra získal aj miestenku do Paríža. Z finálovej osmičky mali už pred štartom istú účasť na OH Walter a Švajčiar Jason Solari. Tužinský tak potreboval skončiť medzi najlepšími dvoma spomedzi ešte nekvalifikovaných strelcov.

Na podujatí štartovali spomedzi Slovákov aj Marek Kostúr a Peter Baláž. Prvý menovaný bol na 29. mieste s 572 bodmi, o dva menej mal Baláž na 38. priečke. Postupovú hranicu stanovil Grék Georgios Gampierakis na 579 bodov. V súťaži tímov skončilo slovenské trio na piatej priečke so ziskom 1722 bodov, zlato si vybojovali Nemci (1737).

Výsledky ME v streľbe - vzduchová pištoľ na 10 m:

Muži:

1. Paolo Monna (Tal.) 239,9 bodov - miestenka na OH

2. Juraj TUŽINSKÝ (SR) 239,8 bodov - miestenka na OH

3. Robin Walter (Nem.) 216,3 bodov

Ženy:

1. Anna Dulceová (Mold.) 239,3 bodov

2. Simal Yilmazová (Tur.) 237,4 bodov

3. Zorana Arunovičová (Srb.) 216,1 bodov