Srbky obhájili titul na MS vo volejbale, Brazília si na zlato musí počkať

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Srbky obhájili titul na MS vo volejbale, Brazília si na zlato musí počkať
Radosť Srbiek po víťaznom bode vo finále.
Radosť Srbiek po víťaznom bode vo finále.Profimedia
Volejbalistky Srbska obhájili titul majsteriek sveta. V sobotnom finále v holandskom Apeldoorne vyhrali nad Brazíliou hladko 3:0. Pre Srbky je to druhé zlato zo svetových šampionátov v histórii.

Tím Srbska vedený kapitánkou Tijanou Boškovičovou zopakoval prvenstvo spred štyroch rokov zo šampionátu v Japonsku. Turnajom prešiel suverénne bez jedinej prehry, keď stratil iba päť setov.

Strieborné medailistky z vlaňajších OH Brazílčanky naďalej čakajú na svoj prvý titul z MS. Ich maximom sú štyrikrát strieborné medaily z rokov 1994, 2006 a 2010 a 2022.

"Som hrdá, že môžem byť súčasťou tohto tímu, ktorý prešiel šampionátom bez prehry," uviedla v prvom televíznom rozhovore Boškovičová.

Brazília síce pred finále viedla bilanciu vzájomných duelov 18:3, keď Srbky proti nim uspeli naposledy v roku 2018, no vo finále dominoval európsky zástupca.

Prvý set vybojovali Srbky až v koncovke, v druhom síce prehrávali aj 13:16, ale skóre otočili aj vďaka parádnemu servisu Jovany Stevanovičovej. V treťom už zverenky talianskeho kouča Daniela Santarelliho jasne ovládli dianie na palubovke a tešili sa z titulu.

Talianky v dueli o tretiu priečku vyhrali nad úradujúcimi olympijskými víťazkami z USA 3:0. V treťom sete nevyužili Američanky päť setbalov.

Ziskom cenného kovu Talianky nadviazali na striebro z predchádzajúcich MS. Tím USA po zisku titulu v roku 2014 zostal na druhom svetovom šampionáte za sebou bez medaily.

MS volejbalistiek (Apeldoorn):

Finále:

Brazília - Srbsko 0:3 (-24, -22, -17)

O 3. miesto:

Taliansko - USA 3:0 (20, 15, 25)