Srdce a bojovnosť boli silnejšie. Uplynul rok od historického úspechu slovenského futsalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Srdce a bojovnosť boli silnejšie. Uplynul rok od historického úspechu slovenského futsalu

Obrovská radosť Slovákov po postupe do štvrťfinále.
Obrovská radosť Slovákov po postupe do štvrťfinále. Profimedia
Na prelome januára a februára 2022 sa Slovensko historicky prvýkrát predstavilo na európskom futsalovom šampionáte. Z ťažkej skupiny s Ruskom, Poľskom a Chorvátskom dokázalo postúpiť.

Stopku zverencom trénera Mariána Berkyho vystavili až vo štvrťfinále dvojnásobní majstri sveta a sedemnásobní šampióni Európy zo Španielska. Po úvodnej prehre so silným Ruskom a remíze proti Poľsku prišiel zápas o všetko. V meraní síl s Chorvátmi nebolo Slovensko favoritom, ale skvelým oduševneným a zodpovedným výkonom dokázalo vyhrať.

V 35. minúte strelil Tomáš Drahovský svoj druhý zásah v stretnutí a Slováci viedli 5:1. Síce inkasovali ešte dvakrát, no v závere ubránili hru bez brankára a mohli vypuknúť oslavy postupu zo základnej skupiny.

"Na turnaj spomínam len v tom najlepšom. Keď v týchto dňoch vidím príspevky a články o tom, že prešiel už rok, tak mám až zimomriavky na tele z toho, čo sme spolu dokázali. Najlepšie momenty boli prvé získané body a postup do štvrťfinále cez silné Chorvátsko. Takisto zápas so Španielskom, na ktorý prišlo veľa slovenských fanúšikov a mohol tam byť aj môj otec. Človek si až s odstupom času uvedomí, čo všetko sme dosiahli. Ukázali sme, že aj na malom Slovensku vieme hrať futsal a môžeme sa porovnávať s najlepšími tímami sveta," hovorí Marek Karpiak, ktorý bol na holandskom šampionáte brankárskou jednotkou.

Slovenskí fanúšikovia vytvorili v Holandsku skvelú atmosféru.
Slovenskí fanúšikovia vytvorili v Holandsku skvelú atmosféru.Profimedia

Najlepším strelcom tímu bol Tomáš Drahovský s tromi presnými zásahmi. EURO považuje za jeden z vrcholov svojej úspešnej kariéry. "Najradšej spomínam na záverečný hvizd zápasu s Chorvátskom, keď sme vedeli, že postupujeme do štvrťfinále. Bol to obrovský nával emócií a radosti. Tých momentov je ale viac, keďže všetky boli pre nás premiérové. Mám krásne spomienky. Bola to historická prvá účasť a veľmi vydarená," povedal aktuálne člen španielskeho Interu Movistar.

Dlhoročný kapitán národného tímu Peter Kozár viedol tím aj v holandských mestách Amsterdam a Groningen. Bol to on, kto otvoril skóre úvodného duelu s Ruskom a už navždy ostane zapísaný ako prvý strelec Slovenska v histórii vrcholných podujatí.

"Síce ubehol už rok, ale ja to mám v živej pamäti ako keby sa to všetko stalo včera. Pre nás ako nováčika bolo nezabudnuteľné všetko. Celý priebeh. Už od postupu z kvalifikácie, cez príchod do dejiska, až po samotné vystúpenia," tvrdí futsalista českej Plzne.

"Mrzí ma jedine to, že fanúšikovia nemohli byť na tribúnach pre koronavírúsové opatrenia od začiatku, ale našťastie na rozhodujúce stretnutie proti Chorvátsku mohli prísť a takisto na duel so Španielskom. V každom zápase sme si siahli na dno síl. Splnili sme cieľ, ktorým bol postup zo skupiny. Verím, že každému hráčovi, realizačnému tímu aj fanúšikom zanechal tento turnaj skvelý pocit a spomienku," vyjadril sa hráč s najvyšším počtom štartov za národný tím.

Dôležitým členom zostavy bol takisto Gabriel Rick, klubový spoluhráč Kozára. "Na EURO 2022 mám len pozitívne spomienky. Budem si to pamätať do konca života. Verím, že reprezentácia Slovenska ešte nepovedala posledné slovo a bude pravidelným účastníkom šampinátu," verí skúsený Košičan.

"Všetci vieme, aké podmienky má šport v našej krajine, koľko máme vo futsale registrovaných hráčov a koľko z nich sa športu venuje profesionálne. Preto je konečné ôsme miesto skvelé a zároveň aj vyvrcholením celej jednej generácie hráčov, ktorí sa zúčastnili tohto turnaja," tvrdí.

Najväčšie emócie lomcovali celým mužstvom a aj samotným Rickom po skončení tretieho skupinového duelu proti Chorvátom. "Boli sme obrovský outsider, ale naše srdiečko a bojovnosť predčili kvalitu súpera. Nikdy nezabudnem na "oslavy" v kabíne, následne v autobuse a hoteli. Celý turnaj sa niesol vo veľmi dobrej atmosfére. Nesmierne som si to užil a nikdy na to nezabudnem," dodal.

Národný tím aktuálne bojuje o účasť na majstrovstvách sveta. Na začiatku marca odohrá posledný zápas prvej fázy kvalifikácie proti Lotyšsku. Ak v Rige uspeje, postúpi do druhej časti cyklu. Z Európy sa však na MS dostane iba sedem tímov. To je hlavný dôvod, prečo tam Slovensko ešte nikdy nepostúpilo.