Svet F1 si pred poslednými pretekmi uctil kariéru lúčiaceho sa šampióna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Svet F1 si pred poslednými pretekmi uctil kariéru lúčiaceho sa šampióna

Hromadná rozlúčka s legendou.
Hromadná rozlúčka s legendou.Profimedia
Štvornásobný majster sveta F1 Sebastian Vettel (35) si zaspomínal na svoje lepšie časy a v poslednej kvalifikácii na záverečnej Veľkej cene Abú Zabí postúpil do jej tretej časti.

Nemecký jazdec, ktorý po nedeľňajších pretekoch ukončí kariéru, sa na okruh Yas Marina vydal veľmi odhodlane a svoj Aston Martin dotiahol na deviate miesto štartového roštu pretekov.

"Pred nasadnutím do auta to bolo trochu emotívne, ale keď som už bol v ňom, tak všetky myšlienky smerovali do kvalifikačných kôl," vyjadril sa pilot, ktorý má na konte 57 prvenstiev.

Doposiaľ najmladší šampión seriálu F1 získal svoj posledný titul majstra sveta pred takmer desaťročím a posledné preteky vyhral pred viac ako tromi rokmi. Zo sveta Formuly 1 však odchádza ako veľmi populárny muž, počas celého víkendu v Abú Zabí jazdci a šéfovia tímov hovorili o Vettelovi s obdivom.

Na pretekoch bola prítomná aj jeho rodina vrátane otca Norberta a troch malých detí, ktorí sa zvyčajne držia mimo pozornosti verejnosti v paddocku formuly 1. Garáž tímu Aston Martin bola vyzdobená fotografiou mladého Vettela a jeho zelenou detskou motokárovou kombinézou.

V sobotu po kvalifikácii sa väčšina paddocku vrátane Micka Schumachera, syna jeho idolu z chlapčenských čias Michaela, prišla rozlúčiť s 35-ročným jazdcom a v tričkách s nápisom "Danke Seb" absolvovala okruh po okruhu Yas Marina.

Vettel, ktorý čakal na štartovej rovinke, pozdravil každého pretekára. Odhliadnuc od rivality na trati sa všetkých 20 jazdcov stretlo vo štvrtok večer na jeho rozlúčkovej večeri.

Mnohí z nich si tento víkend uctili jeho kariéru farbami prilby, ktoré sú preňho príznačné. Pridal sa aj dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso, jeden z Vettelových najzarytejších súperov.

"Dám si na neho pozor na štarte a v prvom kole. Dúfajme, že obaja uvidíme šachovnicovú vlajku," povedal Španiel, ktorý sa postaví za Vettela v šiestom rade štartového roštu na 11. miesto.