Indická romanca: Nagal vyradil nasadeného hráča a v jednom zápase zarobil viac ako vlani

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Indická romanca: Nagal vyradil nasadeného hráča a v jednom zápase zarobil viac ako vlani

Sumit Nagal na Australian Open 2024.
Sumit Nagal na Australian Open 2024.Profimedia
Sumit Nagal (27) dosiahol na tohtoročnom Australian Open najväčšie víťazstvo svojej kariéry. Jeho triumf 6:4, 6:2, 7:6 nad Kazachom Alexandrom Bublikom mu vyniesol viac na prize money ako za celú minuloročnú sezónu, v ktorej odohral 75 zápasov a vyhral dva menšie turnaje.

Sumit Nagal, ktorý je vo svetovom rebríčku na 137. mieste, sa stal prvým Indom po 35 rokoch, ktorý vyradil nasadeného súpera na major turnaji. V roku 1989 Ramesh Krishnan šokoval svet, keď hneď v prvom kole porazil vtedajšiu jednotku Matsa Wilandera.

Dvadsaťsedemročný tenista štartoval v Melbourne ako kvalifikant a na prvom grandslame sezóny zostáva bez straty jediného setu neporazený. Postup do druhého kola preňho znamená odmenu 111 000 eur a zároveň zažehná obavy, ktoré mal celý minulý rok, keď uvažoval o ukončení kariéry - v roku 2023 zarobil na prémiách len 106 889 eur.

"Keď sa pozriem na svoj bankový účet, mám teraz toľko, koľko som mal na začiatku roka, teda 900 eur," spomínal indický tenista vlani v júli. Pred začiatkom tohtoročného Australian Open síce zarobil v kariére približne 700 000 eur, ale jeho ročné výdavky sú podľa jeho slov až 100 000 eur a s trénerom dvojnásobok. "Všetko, čo zarobím, musím hneď minúť," posťažoval sa.

Bublik - Nagal 4:6, 2:6, 6:7

Vlani sa Nagal pohyboval prevažne na menších turnajoch a na okruhu ATP slávil len jedno víťazstvo na domácej pôde v Pune. Aj tento rok začal neúspechom, keď prehral v prvom kole na challengeri v Canberre, v Melbourne sa mu ale svet obrátil naruby.

"Kvalifikovať sa na grandslamový turnaj je vždy úspech, znamená to pre mňa naozaj veľa. V posledných rokoch som mal rôzne zranenia a nemohol som hrať na turnajoch, na ktorých by som chcel. Na začiatku minulého roka som sa v rebríčku pohyboval len okolo prvej päťstovky. Teraz som na seba a svoj tím naozaj hrdý, že zo mňa urobili hráča, akým som dnes," povedal po úspešnom absolvovaní kvalifikačného procesu.

Vďaka nemu sa presne po troch rokoch kvalifikoval do hlavnej súťaže grandslamového turnaja. Na kvalifikáciu nadviazal skalpom Alexandra Bublika, čo bolo jeho len druhé víťazstvo na turnaji veľkej štvorky. To predchádzajúce dosiahol v roku 2020 na US Open.

Kazach Bublik bol v Melbourne 31. nasadený a mal veľmi prijateľný žreb až do prípadného tretieho kola. Opäť sa však prejavila jeho nevyspytateľná povaha. Tenista, ktorý je známy svojím excentrickým správaním na kurte, sa vlani na Majors dostal cez prvé kolo len na Wimbledone, kde sa dostal do osemfinále.

Práve Nagal už môže vyhliadnuť súboj s Číňanom Shang Junchengom, ktorý hrá v Austrálii turnaj na divokú kartu a je jedným zo šiestich tínedžerov na prvom grandslame sezóny. Ak indický tenista zvíťazí, predĺži svoju víťaznú sériu na päť zápasov.

Prehľad zápasu Nagal - Shang (18. januára - 01:00)