Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jamrichovej parťáčka berie triumf v Paríži ako štart. Valentová chce dosiahnuť stokrát viac

Valentová by sa rada posunula v rebríčku WTA vyššie.
Valentová by sa rada posunula v rebríčku WTA vyššie.AFP
Tereza Valentová (17) verí, že dvojnásobný triumf na juniorskom Roland Garros je len začiatkom úspešnej kariéry. Na tlačovej konferencii v Prahe deblová spoluhráčka Renáty Jamrichovej (16) prezradila, že teraz by sa rada viac zamerala na ženské turnaje a v juniorskej kategórii zrejme nebude štartovať ani na júlovom Wimbledone. Od materskej Sparty už dostala voľnú kartu na domáci turnaj Livesport Prague Open.

Valentová na parížskej antuke vyhrala dvojhru, následne na Grand Slame v Paríži uspela aj vo štvorhre, keď sa po boku Jamrichovej tešila z celkového prvenstva. Osud to zariadil tak, že na ceste za singlovým titulom vyradila vo štvrťfinále práve svoju slovenskú kolegyňu. Z francúzskej metropoply si tak odniesla dve cenné trofeje.

"Je to zážitok, ktorý si budete pamätať do konca života, priala by som všetkým, aby si to zažili. Viem, aká drina za tým je. Zároveň však dúfam, že je to začiatok. Nechcem zaspať na vavrínoch a budem makať ďalej. Chcela by som toho dokázať ešte stokrát viac," uviedla mladá Češka, ktorá už tento rok odohrala niekoľko turnajov medzi ženami a má v pláne v tom pokračovať.

"Chcela by som sa posunúť v rebríčku, dostať sa na dospelácke Grand Slamy a niečo tam uhrať. To je ešte dlhá cesta. Teraz chcem hlavne pracovať na tom, aby som sa zlepšila," povedala aktuálne 311. hráčka poradia WTA .

Finále dvojhry bolo pre Valentovú nezvyčajné. Čelila svojej krajanke a ďalšej členke pražskej Sparty Laure Samson, s ktorou sa pozná od detstva. "Bol to špecifický zážitok. Obe sme z Česka a z jedného klubu, čo sa asi ešte nikdy nestalo. Snažila som sa nemyslieť na to, že je to Laura a krajanka. Myslela som na to, že je to ďalšia súperka, ktorú chcem poraziť. Našťastie sa mi to podarilo, za čo som rada," vyhlásila.

Obe české tenistky sa podľa svojich slov prvýkrát v zápase stretli vo finále českých majstrovstiev v kategórii starších žiačok. Teraz spolu občas trénujú, takže sa dobre poznajú. "Vieme o sebe, ako ktorá z nás hrá, čo je plus. Vedela som, čo na Lauru mám hrať. Samozrejme, trochu niečo pozmeníte, pretože súperka vás tiež pozná. Hlavné je sa sústrediť na seba. Vedela som, že keď budem hrať dobre, tak vyhrám,“ povedala.

Zverenkyňa trénera Lukáša Jedličku zároveň priznala, že v Paríži nehrala svoj najlepší tenis: "Viem, že viem hrať lepšie."

Maximálne sústredenie na finále sa premietlo Valentovej aj do sna. "Aj v ňom som vyhrala. Keď som nastúpila na kurt, tak som dostala rovnakú lavičku ako vo sne. Hovorila som si, že je to znamenie, že to dobre dopadne. V zápase aj vo sne som bola celkom pokojná," vravela Valentová.

Po premenenom mečbale si ľahla na antuku. "V tom sne som si ľahla na základnú čiaru, ale v skutočnosti to bolo skoro pri sieti, pretože som bola na voleji," podotkla s úsmevom. Po singlovom triumfe jej pred finále štvorhry "zavarili" telefón gratulačné správy. Aj z tohto boja o titul vyšla víťazne, na čom sa podieľala aj Jamrichová.

"Chcela som si odfotiť šatňu, ale bolo tam toľko správ, že sa mi mobil sekol a foťák nefungoval. Musela som poprosiť mamku, či mi nepožičia svoj. Ten môj som zahodila a pozrela sa naň asi až dve hodiny po debli," povedala Valentová.

Potešilo ju, keď po prvej výhre v šatni stretla aj neskoršiu víťazku ženskej dvojhry Polku Igu Swiatekovú. "Boli sme kúsok od seba, bolo to pekné," dodala.

Valentová - Samson 6:3, 7:6